Λόγω των προσφάτων αλλαγών που σχετίζονται με τον τρόπο αδειοδότησης των συνεργείων καθως και συναφών εγκαταστάσεων θεωρήσαμε σκόπιμο να ενημερώσουμε τους συνδρομητές μας για τα παρακάτω:
Με τον νόμο 4442/2016 και ιδιαίτερα με την ΚΥΑ 314766/2021 καθορίζονταν οι διαδικασίες και όλες οι απαιτήσεις για την απόκτηση αδείας λειτουργίας ενός συνεργείου οχημάτων – φανοποιείου – βαφείου κ.λ.π. ή και τροποποίηση της υπάρχουσας αδείας λειτουργίας.
Η διαδικασία αυτή έκανε ποιο εύκολη – σύντομη την απόκτηση αδείας άλλα ταυτόχρονα και ποιο «επαγγελματική» . Κάθε τι γινόταν διάμεσου της πλατφόρμας notify my business.
Πλέον η λειτουργία του notify my business σταμάτησε από την 2α ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2025 και η όλη διαδικασία γνωστοποίησης /αλλαγών κλπ. γίνεται από το νέο σύστημα του υπουργείου ανάπτυξης ΟΠΣ-ΑΔΕ (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Άσκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων ) (openbusiness)
Οι οικονομικοί φορείς που υποστηρίζονται από το νέο πληροφοριακό σύστημα, αφορούν στους εξής τομείς:
- Μεταποίηση – Εφοδιαστική – Περιβάλλον – Πληροφορική
- Εξόρυξη
- Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος – Ψυχαγωγία – Τουρισμός
- Κτηνοτροφία – Υδατοκαλλιέργειες – Κτηνιατρικές Δραστηριότητες
- Εγκαταστάσεις Εξυπηρέτησης Οχημάτων
- Διατροφή – Ευεξία
- Εκπαίδευση – Κατάρτιση
- Κοινωνική Μέριμνα
Πρόσφατα η πολιτεία στο πολυνομοσχέδιο Ν 5172-29/1/2025 και ιδιαίτερα στο Άρθρο 95 αναφέρει ότι από την έναρξη λειτουργίας του OpenBusiness ( 3/2/2025) και έως τις 31-12-2025, οι φορείς των υφισταμένων οικονομικών δραστηριοτήτων των προαναφερόμενων τομέων έχουν τις εξής υποχρεώσεις:
1. Υποχρέωση Απογραφής.
Αν οι δραστηριότητες εξακολουθούν να λειτουργούν με (έντυπο) αποδεικτικό αδειοδότησης (Άδεια Λειτουργίας, Έγκριση, Γνωστοποίηση ή άλλου τύπου άδεια), σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο όπως ίσχυε πριν την λειτουργία του ΟΠΣ-ΑΔΕ OpenBusiness, προβαίνουν σε απογραφή της ασκούμενης δραστηριότητας και των βασικών στοιχείων της στο OpenBusiness, η οποία συνοδεύεται και από το σχετικό αποδεικτικό αδειοδότησης.
Μετά την παρέλευση της προθεσμίας (31/12/25), για να γίνει απογραφή καταβάλλεται παράβολο διακοσίων (200) ευρώ, ενώ μέχρι 31/12/25 δεν καταβάλλεται παράβολο.
2. Υποχρέωση Ανάρτησης δικαιολογητικών
Αν οι δραστηριότητες έχουν ήδη υποβάλει διαδικτυακά γνωστοποίηση μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος «www.notifybusiness.gov.gr» θα πρέπει για τη νόμιμη λειτουργία τους να αναρτήσουν στο OpenBusiness (με τροποποίηση της υφιστάμενης καταχώρησης) όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά που με το προϋφιστάμενο σύστημα τηρούσαν στο φάκελο αδειοδότησης τους στην έδρα της δραστηριότητας.
Αν τα δικαιολογητικά δεν αναρτηθούν εμπρόθεσμα, δηλαδή μέχρι 31/12/25, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες για κάθε οικονομική δραστηριότητα κυρώσεις περί έλλειψης δικαιολογητικών.
Του Χ Βόντα
Επιστημονικού Συνεργάτη και Συμβούλου του Ινστιτούτου ΙΔΕΕΑ

