Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Πρώτα στις πωλήσεις το 2017, τα βενζινοκίνητα οχήματα στην ΕΕ

Πρώτα στις πωλήσεις το 2017, τα βενζινοκίνητα οχήματα στην ΕΕ

από Administrator
531 εμφανίσεις 2 λεπτά ανάγνωση
A+A-
Επαναφορά

Οι εκπομπές  CO2 από τα καινούργια βενζινοκίνητα αυτοκίνητα λόγο αύξησης τους ξεπέρασαν αυτές των πετρελαιοκίνητων

Το έτος 2017 σημειώθηκαν δύο νέες σχετικές τάσεις στις ταξινομήσεις αυτοκινήτων στην ΕΕ:

  • αύξηση των εκπομπών CO2 σε συνδυασμό με
  • αύξηση των πωλήσεων των αυτοκίνητων βενζίνης, σύμφωνα με νέα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΕΑ) και των Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο (ΕΕΑ), οι μέσες εκπομπές CO2 από τα καινούργια αυτοκίνητα αυξήθηκαν κατά 0,4% στα 118,5g/km το 2017. Στις 17 χώρες μέλη της ΕΕ οι εκπομπές ήταν υψηλότερες από το 2016, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων αγορών όπως το Ηνωμένο Βασίλειο (+ 0,8%), τη Γαλλία (+ 0,6%), την Ισπανία (+ 0,5%) και τη Γερμανία (+ 0,1%).

Στην Πολωνία (+ 1,43%) και στις Κάτω Χώρες (+ 2,27%) η αύξηση ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Αυτό είναι σημαντικό δεδομένου ότι είναι η πρώτη ετήσια άνοδος των εκπομπών CO2 από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων, το 2010.

Το 2017, τα βενζινοκίνητα οχήματα ήρθαν πρώτα στις πωλήσεις  αυτοκινήτων στην ΕΕ, ξεπερνώντας το πετρέλαιο ντίζελ για πρώτη φορά από το 2009, σύμφωνα με την Οικονομική έκθεση αγοράς για το 2017 της ACEA. Τα τελευταία στοιχεία της ACEA δείχνουν ότι το μερίδιο αγοράς του πετρελαίου ντίζελ μειώθηκε κατά πέντε εκατοστιαίες μονάδες πέρυσι (από 49,9% σε 44,8%).

Η πτώση αυτή αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων βενζίνης, με υψηλότερες εκπομπές CO2.

Η βενζίνη αντιπροσωπεύει πλέον σχεδόν τις μισές πωλήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων (από 45,8% σε 49,4%).

Όπως δείχνουν τα στοιχεία του EEA, η μετάβαση από το ντίζελ στη βενζίνη – μαζί με τη σχετικά χαμηλή διείσδυση στην αγορά των οχημάτων εναλλακτικών κινητήρων – έχει σήμερα απτό αντίκτυπο στην αύξηση του  CO2 του νέου στόλου των ευρωπαϊκών αυτοκινήτων.

Εξετάζοντας το μέλλον, αυτό θα δημιουργήσει σοβαρές προκλήσεις για την επίτευξη των μελλοντικών στόχων για το CO2 – όχι μόνο εκείνων που προτείνονται για το 2030, αλλά και τους στόχους που έχουν ήδη τεθεί για το 2020.

Σε συνάρτηση με τη συνολική αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων πέρυσι, το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών  οχημάτων (ECVs) αυξήθηκε μέτρια (από 1,1% σε 1,5%), σύμφωνα με την έκθεση της ACEA για την αγορά.

Οι καταναλωτές στέλνουν ένα σαφές μήνυμα: εξακολουθούν να υπάρχουν πάρα πολλά εμπόδια – όπως η έλλειψη υποδομής, η οικονομική προσιτότητα και η εμβέλεια – για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα αντικαταστήσουν το ντίζελ.

Οι περαιτέρω μειώσεις του CO2 εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις μεγαλύτερες πωλήσεις ηλεκτρικών και άλλων εναλλακτικών καυσίμων οχημάτων.

banner

Πιθανόν να σας ενδιαφέρουν

Η ιστοσελίδα “tosynergeio.gr” και η Εφημερίδα “το Συνεργείο του Αυτοκινήτου” είναι ιδιοκτησία του Ινστιτούτου ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα “Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου”

Ινστιτούτο ΙΔΕΕΑ
Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 – Χάρτης
Αριθμός ΓΕΜΗ: 068362203000

Τ. 210 2825611, 210 6754419

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

©2025 Copyright – tosynergeio.gr, μια ιστοσελίδα του Ινστιτούτου ΙΔΕΕΑ.
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies