Ηλεκτρικά στο Αυτοκίνητο (Αρχές Ηλεκτρισμού, Πολύμετρο & Παλμογράφος)
Το πρώτο σεμινάριο με θέμα:
1. Αρχές Ηλεκτρισμού, Πολύμετρο & Παλμογράφος (Έλεγχος στα Συστήματα Ανάφλεξης, Εκκίνησης & Φόρτισης).
Το σεμινάριο αυτό αποτελεί μέρος της σειράς σεμιναρίων που έχει ανακοινώσει το Ινστιτούτο ΙΔΕΕΑ και αφορούν τα επερχόμενα σεμινάρια:
2. Ηλεκτρονικά στο Αυτοκίνητα –Αισθητήρες –Εγκέφαλοι – Ενεργοποιητές (Έλεγχος με πολύμετρο & παλμογράφο)
3. Ψηφιακές επικοινωνίες εγκεφάλων – CAN Bus – LIN Bus – MOST – Bluetooth – Ethernet (Έλεγχος με Πολύμετρο, Παλμογράφο & Διαγνωστικό ταυτόχρονα).
Μία ξεχωριστή Πιστοποίηση εκπαιδευμένου Τεχνίτη στο Παλμογράφο περιμένει όλους όσους παρακολουθήσουν τα 3 ξεχωριστά 2-ήμερα σεμινάρια.
Οι συμμετέχοντες στο 1ο αυτό σεμινάριο, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν πως θα μετρήσετε σωστά ηλεκτρικά μεγέθη όπως Τάση, Ένταση & Αντίσταση κά. Πως θα προστατέψουν τον εαυτό τους, τον εξοπλισμό τους και την περιουσία του πελάτη τους.
Πάνω απ’ όλα όμως πώς έμαθαν να αποκωδικοποιούν όλα αυτά τα “καρδιογραφήματα” που τόσα πολλά κρύβουν στις βλάβες που αντιμετωπίζουν καθημερινά;

«Έπιασαν» ξανά το πολύμετρο και ξεσκόνισαν τον παλιό αναλογικό παλμογράφο, γιατί τον ψηφιακό κάποιοι τον είχαν ήδη στο διαγνωστικό τους και απλά δεν τον χρησιμοποιούν γιατί οι προμηθευτές τους δεν τους τον «έμαθαν» όπως κάποιοι ανέφεραν στην ομάδα των εισηγητών.
Και φυσικά τα σεμινάρια αυτά είναι μέρος μιας μεγάλης σειράς σεμιναρίων προετοιμασίας για την επερχόμενη νομοθεσία για την Πιστοποίηση στην Υψηλή Τάση (Υβριδικών & Ηλεκτρικών Οχημάτων) και στους κινδύνους που ήδη θα αντιμετωπίζουν χωρίς πιθανόν να τους γνωρίζουν. (Κάτι που ισχύει και τεχνίτες φανοβαφείς).
Τα σεμινάρια Υβριδικής Τεχνολογίας & Ηλεκτρικών Οχημάτων ήδη πραγματοποιούνται και έχουν ενταχθεί ως το 4ο & 5ο Σεμινάριο 2 ημερών με Φυσική Παρουσία στο οργανωμένο εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Ινστιτούτου ΙΔΕΕΑ.



Η θεματολογία που παρουσιάστηκε και θα αναλύθηκε ήταν η ακόλουθη
- Ηλεκτρικά στο Αυτοκίνητο
- Βασικές Αρχές Ηλεκτρισμού
- Ηλεκτρικά μεγέθη: Τάση- Ένταση – Αντίσταση – Μονάδες
- Ασκήσεις στους Τύπους κυκλωμάτων
- Πολύμετρο – Λειτουργία
- Αναλογικό πολύμετρο –Ψηφιακό πολύμετρο
- Ασκήσεις Μετρήσεων – Παραδείγματα με πολύμετρο
- Πρακτική
- Μετρήσεις με πολύμετρο επί του Αυτοκινήτου
- Σύστημα Ανάφλεξης Βενζινοκινητήρα
- Πρωτεύον και Δευτερεύον κύκλωμα ανάφλεξης
- Εισαγωγή στον Παλμογράφο – Είδη
- Αναλογικός Παλμογράφος
- Ανάλυση κυματομορφών Πρωτεύοντος & Δευτερεύοντος
- Ψηφιακός Παλμογράφος
- Παρουσίαση και ανάλυση κυματομορφών παλμογράφου
- Χρήση και των 2 ειδών παλμογράφων
- Έλεγχοι μπαταρίας, συστήματος ανάφλεξης, συστήματος φόρτισης & εκκίνησης.
- Πρακτική – Μετρήσεις εξαρτημάτων
Ακολούθησε Πρακτική όπου εδώ έχουν επιστρατευτεί όλα τα εποπτικά μέσα του Ινστιτούτου ΙΔΕΕΑ, όπως βαλίτσα εξομοίωσης συμβατικού συστήματος ανάφλεξης, Γεννήτρια Συχνοτήτων, Αναλογικός παλμογράφος Sun, και φυσικά 4-κάναλος Ψηφιακός παλμογράφος της Pico. Πλέον δεν χρειάζεται να είσαι Μηχανοτρονικός ή ηλεκτρολόγος για να ελέγξεις ένα πολ/στή τύπου DIS (χωρίς διανομέα) ή COP τύπου βύσματος ή μολυβιού αλλά και σε αυτοκίνητο Opel Astra.

Τέλος και μετά την καθιερωμένη Πρακτική δόθηκε το σχετικό τεστ και τις 2 ημέρες που κάθε φορά επιβεβαιώνει τη γνώση που αποκτήθηκε, Φυσικά τραβήχτηκαν οι σχετικές αναμνηστικές φωτογραφίες και δόθηκε η Βεβαίωση παρακολούθησης.
Το χαμόγελο αλλά και η ικανοποίηση των συμμετεχόντων ήταν η μεγαλύτερη ανταμοιβή της επιστημονικής ομάδας των 3 εισηγητών του ΙΔΕΕΑ.


