Ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις και κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και άυλων αγαθών.
Εντός των προσεχών ημερών θα ξεκινήσουν τα 2 προγράμματα για την εγγυοδοσία χαμηλότοκων δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Απομένεται να υπογραφεί η τελική δανειακή σύμβαση με τις Τράπεζες, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΜΠΜΕ κ. Αλέξανδρο Παπαρσένο, ο οποίος ως κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά –ΒΕΠ, στις 28/4/10, τόνισε ότι τα προγράμματα αποτελούν προϊόν πάγιου αιτήματος, κυρίως, των Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων και διαμορφώθηκαν ύστερα από σειρά διαβουλεύσεων μεταξύ του Ταμείου και των Επιμελητηρίων.
Υπό το φως το ραγδαίων εξελίξεων για την ελληνική οικονομία, ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην αγορά, ήταν το γεγονός της συμμετοχής των επιχειρηματιών, οι οποίοι γέμισαν την αίθουσα του ΒΕΠ προκειμένου να ενημερωθούν για τα εν λόγω προγράμματα, προσδοκώντας σε ενίσχυση της ρευστότητας και στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας των επιχειρήσεών τους.
Προλογίζοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος του ΒΕΠ κος Ε. Τσιτούρας αναφέρθηκε στις σημερινές κρίσιμες οικονομικές συνθήκες που επιβάλλουν την ανάληψη και επιτάχυνση αναγκαίων αναπτυξιακών μέτρων στήριξης της αγοράς και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν ένα από τα παραγωγικότερα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας. Επισήμανε ότι τα δύο νέα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις καθώς θα καλύψουν βραχυπρόθεσμες ανάγκες τους.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΤΕΜΠΜΕ κ. Παπαρσένος ανακοίνωσε επίσης δύο επιπλέον προγράμματα, που πρόκειται να ενεργοποιηθούν τον Ιούνιο και αφορούν σε επενδύσεις, στοχευμένα κυρίως σε επιχειρήσεις που παράγουν καινοτόμα προϊόντα. Παράλληλα έως το τέλος του έτους θα είναι σε ισχύ το προηγούμενο πρόγραμμα του Ταμείου αξίας 2 δις. Ευρώ, για κεφάλαια κίνησης .
Τα δύο προγράμματα αφορούν:
1. Την κάλυψη των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων
2. Την κάλυψη δαπανών αγοράς
- Πρόγραμμα για την κάλυψη, των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων.
Σε σχέση με το πρώτο πρόγραμμα που αφορά την κάλυψη, με εγγυημένα από το ΤΕΜΠΜΕ χαμηλότοκα δάνεια, των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και προμηθευτών, στόχος του προγράμματος είναι:
- η άμεση κάλυψη των οφειλών,
- η έκδοση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας για την διευκόλυνση των συναλλαγών με το Δημόσιο και Ταμεία και
- η στήριξη της βιωσιμότητας των υγιών επιχειρήσεων που έχουν όμως κρίση ρευστότητας λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι ένα δις ευρώ εγγυήσεις για κάλυψη 1,25 δις. ευρώ και αφορά οφειλές επιχειρήσεων προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία που δεν έχουν εξοφληθεί μέχρι 28/02/2010.
Η εγγύηση του Δημοσίου καλύπτει το 80% του δανείου, ενώ το επιτόκιο δανεισμού και στα δύο προγράμματα δεν θα είναι μεγαλύτερο του 5% ( Euribor 6μήνου συν περιθώριο 4 με 5 μονάδες), ανάλογα με το επιτόκιο δανεισμού του ελληνικού δημοσίου. Το πρόγραμμα λήγει στις 31/12/2010.
Επιλέξιμες είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής όλων των κλάδων της οικονομίας (νέες ή υφιστάμενες) που απασχολούν λιγότερα από 50 άτομα και είχαν κατά την τελευταία χρήση κύκλο εργασιών έως 10 εκ . ευρώ και εφόσον τηρείται το καθεστώς de minimis.

