Πως να επιλέξετε παλμογράφο αυτοκινήτου;

Πρέπει να είναι Διαγνωστικό και Παλμογράφος μαζί;

Εισαγωγή

Ο διαγνωστικός παλμογράφος αυτοκινήτου είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για την αντιμετώπιση προβλημάτων αισθητήρων, ηλεκτρομαγνητικών βαλβίδων, ενεργοποιητών, πρωτεύοντος και δευτερεύοντος συστήματος ανάφλεξης, ροής δεδομένων επικοινωνίας κλπ. Ο εξειδικευμένος παλμογράφος αυτοκινήτου ονομάζεται επίσης αναλυτής κινητήρα - engine analyser ή motor-tester.

Κατά τον έλεγχο των κυκλωμάτων, των αισθητήρων, των ενεργοποιητών και των δικτύων, τα σήματα συχνά αλλάζουν πολύ γρήγορα για να τα ελέγξουμε με ένα πολύμετρο. Συχνά δεν υπάρχουν αποθηκευμένοι κωδικοί βλάβης στην ECU, αλλά το πρόβλημα υπάρχει επειδή ένας κωδικός βλάβης καταγράφεται μόνο όταν υπάρχει κομμένο κύκλωμα ή βραχυκύκλωμα στη θετική ή αρνητική παροχή ρεύματος ή ο αισθητήρας / ενεργοποιητής είναι ελαττωματικός. Ωστόσο, αν η λειτουργία ενός αισθητήρα / ενεργοποιητή έχει σταματήσει σε κάποια ενδιάμεση θέση, δεν έχει καταγραφεί κωδικός DTC. Σε αυτή την περίπτωση ο διαγνωστικός παλμογράφος αυτοκινήτου είναι το πιο απαραίτητο εργαλείο. Είναι ένα αναντικατάστατο εργαλείο, όταν πρέπει να παρατηρήσετε σήματα εξόδου από επαγωγικούς αισθητήρες, βραδέως μεταβαλλόμενα αναλογικά σήματα, κυματομορφές ρεύματος εκκίνησης (μιζαρίσματος), ρεύματα φόρτισης κλπ. Μπορεί να απεικονίσει τη διαδικασία σπινθηρισμού ανάφλεξης για να βοηθήσει στην απομόνωση διακοπτόμενων προβλημάτων ανάφλεξης. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι σχεδόν κάθε ψηφιακός παλμογράφος μπορεί να παρουσιάσει την κυματομορφή ανάφλεξης σε έναν κύλινδρο, αλλά μόνο ένας εξειδικευμένος διαγνωστικός παλμογράφος αυτοκινήτου θα δείξει με τρόπο εύκολο και με δυνατότητα σύγκρισης ταυτόχρονα όλους τους κυλίνδρους (ανάλογα με τον αριθμό των καναλιών που χρησιμοποιείτε). Υπάρχουν μερικά πολύ σημαντικά πράγματα που εξηγούνται παρακάτω, και που θα πρέπει να λάβετε υπόψη πριν επιλέξετε έναν παλμογράφο αυτοκινήτου:

1. Δεν είναι καλή ιδέα να έχετε τον παλμογράφο και το διαγνωστικό εργαλείο (scanner) σε μία ενιαία μονάδα.

Ο πρώτος και ο κύριος λόγος είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταυτόχρονα τόσο τον παλμογράφο όσο και το εργαλείο διάγνωσης. Αρα θα πρέπει να φεύγετε από την μία οθόνη του διαγνωστικού για να ελέγξετε στην συνέχεια με τον παλμογράφο και πάλι πίσω.

Ο δεύτερος και όχι λιγότερο σημαντικός λόγος είναι ότι ο παλμογράφος σε ένα εργαλείο σάρωσης σημαίνει ότι και οι δύο μονάδες μοιράζονται την ίδια Πλακέτα τυπωμένων κυκλωμάτων, την ίδια τροφοδοσία ρεύματος και πολύ πιθανό αυτό το είδος παλμογράφου δεν θα λειτουργήσει ως ένα καλός διαγνωστικός παλμογράφος αυτοκινήτου. Γιατί ένα καλός διαγνωστικός παλμογράφος θα αύξανε ασύμφορα το κόστος του διαγνωστικού. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι αν για παράδειγμα χαλάσει η οθόνη, δεν θα μπορείτε να λειτουργήσετε κανένα από τα δύο.

2. Συστάσεις User interface για το χρήστη για έναν διαγνωστικό παλμογράφο.

 • Αποφύγετε τους παλμογράφους που προορίζονται αρχικά για επιστημονικές και βιομηχανικές εφαρμογές. Απαιτούν πολύ χρόνο για μάθηση και εκπαίδευση. Επιπλέον δεν έχουν προεπιλογές ή δεν είναι σε θέση να μετρήσουν αυτοκίνητα χωρίς προσαρμογείς που συνήθως δεν περιλαμβάνονται.
 • Υπάρχει μια βάση δεδομένων προ-ρυθμίσεων για το αυτοκίνητο; Οι προ-ρυθμίσεις είναι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις που προσαρμόζουν αυτόματα την κάθετη κλίμακα (τάση - ένταση), τη κλίμακα του χρόνου, τη θέση σκανδαλισμού (trigger ) και ότι άλλο χρειάζεται για να κάνουν ποιο απλή τη ρύθμιση και τη λειτουργία. Έχει ο παλμογράφος τη δυνατότητα να προσθέσει νέες προεπιλογές και να τις επεξεργαστεί;
 • Μπορεί η διεπαφή του χρήστη (User Interface) να επιτρέψει στο χρήστη να προσθέσει νέα εξαρτήματα στον παλμογράφο ή να επεξεργαστεί ήδη υπάρχοντα για μετρήσεις υψηλής τάσης, τσιμπίδες λήψης ανάφλεξης, σφιγκτήρες ρεύματος (αμπεροτσιμπίδες), μετατροπείς πίεσης, αισθητήρες θερμοκρασίας κ.λπ .;
 • Υπάρχει ενσωματωμένη βιβλιοθήκη κυματομορφών και είναι δυνατή η δημιουργία δικής σας βιβλιοθήκης κυματομορφών;
 • Είναι δυνατή η ταυτόχρονη απεικόνηση γεγονότων όπως η ανάφλεξη σε όλους τους κυλίνδρους ο ένας δίπλα στον άλλο ή ο ένας κάτω από τον άλλο σε στυλ «παρέλασης- parade», μαζί με μία κυματομορφή αναφοράς για σύγκριση;
 • Υπάρχει δυνατότητα μετατροπής του χρόνου σε μοίρες; Ένας πλήρης 720 μοιρών χάρακας μέτρησης περιστροφής στροφαλοφόρου είναι πολύ χρήσιμος για την παρατήρηση όλων των χρόνων του κινητήρα.
 • Υπάρχει η ευκαιρία να μοιραστείτε τις αποθηκευμένες πραγματικές κυματομορφές με άλλους χρήστες παλμογράφου σε μία κοινή μορφή αρχείου;

3. Παλμογράφος υπολογιστή έναντι - (Vs) παλμογράφου χειρός

Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε τον παλμογράφο στο συνεργείο, ένας παλμογράφος χεριού μπορεί να είναι καλή επιλογή. Το κύριο πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορούν επίσης να προσφέρουν την απόδοση των σταθερών παλμογράφων με έναν φορητό τρόπο.

palm2

2, 4 ή 8  κανάλια για έλεγχο στα αυτοκίνητα

Οι φορητοί παλμογράφοι συχνά είναι ευκολότερο να εγκατασταθούν καθώς δεν χρειάζονται τον υπολογιστή. Το ενσωματωμένο λειτουργικό σύστημα στους φορητούς παλμογράφους είναι συχνά πλεονέκτημα επειδή δεν τρέχουν παράλληλα και άλλες εφαρμογές που μπορεί κάποιες φορές να προκαλέσουν δυσλειτουργία. Έχουν όμως και περιορισμούς στο βάθος μνήμης και στον αποθηκευτικό χώρο, και πολλές φορές δεν μπορούμε να μοιραστούμε ή να μεταφέρουμε εύκολα τις κοιματομορφές που μετράμε.

palm3

PC παλμογράφος ή παλμοσκόπιο

Οι PC παλμογράφοι έχουν μεγαλύτερες οθόνες και συχνά σας επιτρέπουν να αποθηκεύσετε περισσότερα δεδομένα μέτρησης στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή. Συχνά οι παλμογράφοι, στους οποίους τα δεδομένα που λαμβάνονται, επεξεργάζονται κυρίως στον υπολογιστή, έχουν πολύ μεγάλο βάθος μνήμης.

Οι κυματομορφές μεταφέρονται και μοιράζονται εύκολα και η απομακρυσμένη τεχνική υποστήριξη είναι ευκολότερη γιατί στον υπολογιστή υπάρχουν προγράμματα για αυτό τον λόγο όπως το Teamviewer.
Προκειμένου να αποφευχθεί η μεταφορά υψηλών τάσεων μέσω γειώσεων που μπορεί να προκαλέσει βλάβη του υπολογιστή που χρησιμοποιήθηκε ή να βλάψει τους εγκεφάλους (ECU) στο αυτοκίνητο, καλό είναι να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει γαλβανική σύνδεση μεταξύ του PC και του PC παλμογράφου, κάτι που δεν έχουν όλοι οι παλμογράφοι.

4. Πόσα κανάλια;

Οι παλμογράφοι έχουν διαμορφώσεις ενός καναλιού, δύο καναλιών, τεσσάρων καναλιών, οκτώ καναλιών ή και περισσότερων. Όταν αποφασίζετε ποιον να επιλέξετε, θα πρέπει να εξετάσετε τον αριθμό των σημάτων που θέλετε να εμφανιστούν ταυτόχρονα για σύγκριση στην οθόνη.

Ένα κανάλι: Αν θέλετε να εκτελέσετε μια γρήγορη διάγνωση για να προσδιορίσετε την παρουσία ενός σήματος και αν βρίσκεται εντός της κανονικής εμβέλειας, αρκεί ένα κανάλι.

Δύο κανάλια επαρκούν για τα σήματα συσχέτισης και ανάγνωσης στροφαλοφόρου άξονα από αισθητήρες, εξετάζοντας τις κυματομορφές μπεκ ψεκασμού και πηνίων, την παρακολούθηση των εξόδων τάσης του θερμίστορ, την εξέταση των εξόδων του αισθητήρα θέσης πεταλούδας και κ.λπ.

Οι παλμογράφοι με τέσσερα ανεξάρτητα μονωμένα κανάλια χρησιμοποιούνται γενικά όταν θέλουμε να συγκρίνουμε τη λειτουργία περισσότερων από 2 εξαρτημάτων ταυτόχρονα για τον ευκολότερο εντοπισμό της βλάβης όπως για παράδειγμα στο κύκλωμα ανάφλεξης ή μία κατάσταση μη εκκίνησης όπου η εξέταση των κύριων εισόδων και εξόδων μαζί συμβάλλουν στον γρήγορο εντοπισμό του πού βρίσκεται η βλάβη.

5. Σημαντικές προδιαγραφές

Οι περισσότεροι τεχνικοί της αυτοκινητοβιομηχανίας δυσκολεύονται να διαβάσουν και να κατανοήσουν τις προδιαγραφές του παλμογράφου και στη συνέχεια να τις ταιριάξουν με τις απαιτήσεις δοκιμών.

Εύρος ζώνης - Bandwidth

Το εύρος ζώνης ή αλλιώς Bandwidth είναι μια προδιαγραφή που ορίζει το ηλεκτρικό σήμα υψηλότερης συχνότητας που μπορεί να εμφανίσει το παλμογράφος. Για να διασφαλίσετε την ακριβή αναπαράσταση της κυματομορφής, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το εύρος ζώνης του παλμογράφου είναι υψηλότερο από τη μέγιστη συχνότητα του σήματος που πρέπει να μετρήσετε. Αλλά σημειώστε ότι το άσκοπα υψηλό εύρος ζώνης θα έχει ως αποτέλεσμα θόρυβο ή ανεπιθύμητα σήματα που εμφανίζονται στην οθόνη του παλμογράφου και θα αυξήσει και υπερβολικά το κόστος του παλμογράφου. Είναι καλό αν το εύρος ζώνης αντιστοιχεί στην εργασία μέτρησης. Για τις μετρήσεις στα αυτοκίνητα ένα εύρος ζώνης της τάξεως των 20ΜHz είναι απόλυτα ικανοποιητικό.
 
Οι παλμογράφοι υψηλού εύρους ζώνης -Bandwidth μπορούν να είναι αρκετά ακριβοί, οπότε ίσως χρειαστεί να συμβιβαστείτε κάπως σε αυτό. Η τιμή του εύρους ζώνης αναφέρεται στη συχνότητα που εξασθενεί το σήμα εισόδου κατά 3dB. Αυτό σημαίνει ότι τα σήματα δεν μπορούν να ληφθούν με ακρίβεια κοντά στο εύρος ζώνης του παλμογράφου. Έτσι, το εύρος ζώνης του παλμογράφου πρέπει να είναι περίπου δύο φορές μεγαλύτερο από τη μέγιστη μετρούμενη συχνότητα.

palm5

Κιτ περιφερειακών εξαρτημάτων

palm4

Σύνδεση με «κλέφτες» σε μια πεταλούδα γκαζιού

Ρυθμός δειγματοληψίας - Sampling rate

Ο ρυθμός δειγματοληψίας είναι ο αριθμός των φορών ανά δευτερόλεπτο που ο παλμογράφος δειγματοληπτεί (μετράει) το υπό δοκιμή κύκλωμα. Η δειγματοληψία μετράται σε αριθμό δειγμάτων ανά δευτερόλεπτο. Στον παλμογράφο έχουμε συνήθως δειγματοληψία χιλιάδων (KS/s), εκατομμυρίων (Ms/s) ή Δισεκατομυρίων (GS/s) δειγμάτων το δευτερόλεπτο. Οι περισσότεροι παλμογράφοι έχουν δύο διαφορετικούς ρυθμούς ή τρόπους δειγματοληψίας: δειγματοληψία σε πραγματικό χρόνο και δειγματοληψία ισοδύναμου χρόνου (επαναλαμβανόμενες). Κατά την επιλογή ενός παλμογράφου, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τον τύπο της δειγματοληψίας στην οποία ισχύουν οι προδιαγραφές. Για τη χρήση σε αυτοκίνητα, η δειγματοληψία ισοδύναμου χρόνου δεν συνιστάται επειδή είναι χρήσιμη μόνο για περιοδικά σήματα και επομένως δεν είναι κατάλληλη. Με ένα ανεπαρκή ρυθμό δειγματοληψίας, δεν θα μπορείτε να αποκαλύψετε το πραγματικό πλάτος και τη διάρκεια οποιουδήποτε δεδομένου παλμού. Μια καλή επιλογή θα ήταν από 100 KS /s για κοινούς αισθητήρες έως 1 MS /s ή περισσότερο για δίκτυα όπως το Flexray.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Για να μπορούμε να μετράμε σωστά, η μέγιστη τιμή της δειγματοληψίας του παλμογράφου θα πρέπει να είναι: 2 Χ Εύρος ζώνης (Bandwidth) Χ Αριθμό καναλιών του παλμογράφου. Θα πρέπει να προσέχουμε γιατί πολλοί παλμογράφοι δεν έχουν ή δεν δίνουν τα σωστά χαρακτηριστικά.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Όσο μεγαλύτερος ο ρυθμός δειγματοληψίας τόσο ποιο γρήγορα γεμίζει η μνήμη του παλμογράφου. Επίσης το αρχείο στον υπολογιστή γίνεται πολύ μεγάλο και δύσκολο να μοιραστεί ή να μεταφερθεί μέσω email.

Βάθος μνήμης

Το μέγεθος της μνήμης προσωρινής αποθήκευσης όπου οι μετρήσεις αποθηκεύονται στον παλμογράφο είναι γνωστό ως το βάθος μνήμης. Ένας παλμογράφος με βαθιά (μεγάλη) μνήμη επιτρέπει στους χρήστες να διατηρούν υψηλότερο ρυθμό δειγματοληψίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι πιο προφανές όταν κάνετε ζουμ σε ένα σήμα. Ένα περιορισμένο βάθος μνήμης θα εμποδίσει τον παλμογράφο να καταγράψει την κυματομορφή με ακρίβεια, αφού τα σημεία δειγματοληψίας τοποθετούνται πολύ μακριά το ένα από το άλλο.

palm7

Συστήματα που ελέγχει ο παλμογράφος

Ένα σημαντικό μειονέκτημα του πολύ μεγάλου βάθους μνήμης είναι ότι τα δεδομένα είναι πολύ μεγάλα και θα πρέπει να το σαρώσετε χειροκίνητα για να βρείτε το γεγονός που αναζητάτε. Ένα άλλο μειονέκτημα του υπερβολικού βάθους μνήμης είναι ότι κάτω από ορισμένες συνθήκες επιβραδύνει τον παλμογράφο και / ή θα υπάρξει περισσότερος νεκρός χρόνος. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάγκη χρήσης υπερβολικά ισχυρών και ακριβών υπολογιστών ή tablet. Κάποιοι παλμογράφοι διαθέτουν ρυθμίσεις που κάνουν εύκολο τον έλεγχο της κυματομορφής ακόμη και με χρήση μεγάλου βάθους μνήμης. Επίσης μπορούν να προσαρμοστούν ώστε να λειτουργήσουν εξίσου καλά και σε λιγότερο δυνατούς υπολογιστές.

Ανάλυση - Resolution

Αυτή είναι η ικανότητα του παλμογράφου να μετράει με ακρίβεια την τάση στις εισόδους του, και εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους παλμογράφου:

 • Ο αριθμός των δυαδικών ψηφίων των ενσωματωμένων αναλογικών σε ψηφιακούς μετατροπείς. Συνήθως η κάθετη ανάλυση 8 bit είναι αρκετή για τις μικρές οθόνες των παλμογράφων χεριού. Αλλά για ένα σωστό έλεγχο και ανάλυση του σήματος που μετράμε η συνιστώμενη ανάλυση είναι 12bit και σε μερικές περιπτώσεις μεγαλύτερη.
 • Η τάση αναφοράς του ADC (αναλογικό σε ψηφιακό μετατροπέα).
 • Κύκλωμα εξασθενητή εισόδου.
 • Τύπος προενισχυτή σήματος εισόδου, εάν υπάρχει.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ανάλυση στον παλμογράφο είναι παρόμοια με την ανάλυση στην τηλεόρασή μας. Όσο μεγαλύτερη τόσο ποιο ευδιάκριτο το σήμα και ποιο εύκολος ο έλεγχος.

palm8

Βιβλιοθήκη κυματομορφών μεταφοράς

6. Τσιμπίδες και κλίμακες εισόδου

Όταν επιλέγετε έναν παλμογράφο, αναζητήστε έναν κατασκευαστή ο οποίος προσφέρει ένα πλήρες σύνολο αξεσουάρ για την επέκταση των δυνατοτήτων μέτρησης και την εφαρμογή της συσκευής τους. Για να πραγματοποιήσετε μετρήσεις υψηλής τάσης ή ρεύματος όπως: μπεκ ψεκασμού, ανάφλεξη πρωτεύοντος και δευτερεύοντος κ.λπ., πρέπει να επεκτείνετε την κλίμακα εισόδου του παλμογράφου με έναν κατάλληλο εξάρτημα εισόδου. Για το λόγο αυτό, υπάρχουν εξασθενητές (attenuators) 10: 1, 20: 1, και χωρητικές και επαγωγικές τσιμπίδες λήψης σήματος. Άλλα εξαρτήματα και περιφερειακά είναι οι αμπεροτσιμπίδες, προσαρμογείς ζεύξης AC, Αισθητήρες πίεσης κυλίνδρων κ.λπ. Είναι πολύ σημαντικό τα εξαρτήματα (ανιχνευτές) εισόδου να ταιριάζουν και να μπορεί τουλάχιστον ο παλμογράφος να τους προσαρμόσει στις διαθέσιμες κλίμακες της τάσης εισόδου και το εύρος ζώνης του.

palm6

Χρήση αμπεροτσιμπίδας σε παλμογράφο

7. Σύνοψη και Γενικές Συστάσεις

Μερικοί κατασκευαστές θα σας δώσουν ένα ελεύθερο πρόγραμμα λογισμικού επίδειξης PC, το οποίο σας επιτρέπει να δείτε και να δοκιμάσετε όλες σχεδόν τις λειτουργίες και τα μενού πριν αγοράσετε πραγματικά τον παλμογράφο! Μπορείτε πάντα να δοκιμάσετε και να συγκρίνετε τους παλμογράφους από διαφορετικούς κατασκευαστές για να κάνετε τη σωστή επιλογή για τις απαιτήσεις σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε θέσει τις ακόλουθες ερωτήσεις:

 • Τι περιλαμβάνεται στο πακέτο του πακέτου παλμογράφου. Ποια καλώδια, εξαρτήματα, ανιχνευτές περιλαμβάνονται στο σετ και τα οποία είναι διαθέσιμα για αγορά στο μέλλον;
 • Με ποιο λογισμικό έρχεται το εργαλείο;
 • Τι ενημερώσεις;
 • Ποιες εφαρμογές καλύπτει το λογισμικό; Λόγω αλλαγών στο σχεδιασμό και τις δυνατότητες του οχήματος, πόσο συχνά ενημερώνεται το λογισμικό;
 • Οι ενημερώσεις λογισμικού είναι πληρωμένες ή δωρεάν;
 • Ποιος είναι ο πωλητής και τι πληροφορίες και εργαλεία μάθησης προσφέρει η εταιρία κατασκευής του παλμογράφου; Διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα και εμπειρία για να παράσχουν υποστήριξη ή είναι απλώς ένας πωλητής που πωλεί εξοπλισμό χωρίς ουσιαστική τεχνική υποστήριξη και γνώσεις;
 • Εάν απαιτείται επισκευή του υλικού (hardware) κατά τη διάρκεια της περιόδου εγγύησης, καθώς και της περιόδου μετά τη λήξη της εγγύησης, όπου εκτελείται και υπάρχει τέτοια δυνατότητα;

Όλα αυτά είναι πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αγοράζετε έναν παλμογράφο αυτοκινήτου. Ο καλύτερος φίλος σου όταν αγοράζεις έναν παλμογράφο είσαι εσύ. Δεν χρειάζονται όλοι το ίδιο πράγμα. Γι’ αυτό, κάνε μια προσωπική επιλογή με βάση τις ανάγκες και το επίπεδο δεξιοτήτων σου.

Γιατί η ΓΝΩΣΗ είναι το απόλυτο Εργαλείο του επισκευαστή!

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info@tosynergeio.gr

 

 

Social Media

Facebook-color Instagram-color youtube-color Twitter linkedin