ΣΚΑΝΔΑΛΟ VW Νο 2: Πειράματα σε ανθρώπους για τις εκπομπές ρύπων των πετρελαιοκινητήρων

10 πίθηκοι, ένα Beetle και πουθενά μπανάνες!

Πειράματα και σε ανθρώπους για τις εκπομπές ρύπων των πετρελαιοκινητήρων. Όλα στη καμπάνια του γκρουπ VAG για το 'Clean Diesel'

ΒΕΡΟΛΙΝΟ 29/01/2018 - Όταν η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen αναγνώρισε πέρυσι ότι ήταν ένοχη για εξαπάτηση στις δοκιμές εκπομπών ντίζελ, το κόστος που επιβάρυνε την εταιρεία ήταν 25 δισεκατομμύρια δολάρια. Αλλά η πλήρης διάθεση της εταιρείας να παραγκωνίσει την ηθική όσον αφορά την αύξηση των κερδών εξακολουθεί να εμφανίζεται. Τρεις γερμανοί κατασκευαστές αυτοκινήτων φαίνεται να έχουν αναθέσει ή να υποστηρίξουν μια μελέτη το 2014, η οποία εκθέτει πιθήκους και ανθρώπους να εισπνέουν σωματίδια αιθάλης και διοξείδιο του αζώτου (ΝΟ2), σύμφωνα με γερμανικές εκθέσεις των ΜΜΕ τη Δευτέρα 29/01/2018.

Η μελέτη της Ευρωπαϊκής Ερευνητικής Ομάδας για το Περιβάλλον και την Υγεία στον τομέα των μεταφορών (EUGT) δεν δημοσιεύθηκε ποτέ και το ερευνητικό ίδρυμα που την εποπτεύει έχει έκτοτε διαλυθεί. Και οι τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες που συμμετείχαν στη μελέτη - η Daimler, η BMW και η Volkswagen - κράτησαν αποστάσεις από την έρευνα το Σαββατοκύριακο.

Είμαστε συγκλονισμένοι από την έκταση και την εφαρμογή των μελετών ... Καταδικάζουμε τα πειράματα με τους ισχυρότερους όρους

Daimler, αυτοκινητοβιομηχανία

Η δήλωση, που κυκλοφόρησε σε μια εποχή που μόνο πειράματα με πιθήκους αλλά όχι ανθρώπους ήταν γνωστά στο κοινό, κατηγόρησε τους ερευνητές ότι παραβίασαν τους κανόνες δεοντολογίας και τις αξίες της εταιρείας, παρόλο που μια επιτροπή ηθικής είχε εγκρίνει τη μελέτη. Η Daimler και η BMW δήλωσαν ότι δεν είχαν γνώση της μελέτης υπό την ηγεσία της Volkswagen.

Εν τω μεταξύ, η Volkswagen κατηγόρησε τα "λάθη και εσφαλμένες κρίσεις των ατόμων".

 

Η γερμανική κυβέρνηση καταδίκασε τα πειράματα τη Δευτέρα, ακόμη και όταν τέθηκαν ερωτήματα εάν οι υπάλληλοι μπορεί να έχουν επίγνωση αυτών για κάποιο διάστημα ήδη.

Οι δοκιμές αυτές δεν είναι με κανέναν τρόπο δικαιολογημένες από ηθική άποψη και εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για εκείνους που τους υποστήριξαν

εκπρόσωπος της Γερμανικής καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, γερμανική κυβέρνηση

Ο υπουργός περιβάλλοντος καταδίκασε παρομοίως τις δοκιμές ως «επαχθείς».

Σε ένα από τα πειράματα, οι πίθηκοι αναγκάστηκαν να εισπνεύσουν καυσαέρια από ένα αυτοκίνητο Volkswagen Beetle και ένα παλαιότερο φορτηγό για αρκετές ώρες σε μια προσπάθεια να αποδείξουν τα καθαρά πρότυπα εκπομπών Beetle. Τα πειράματα για πιθήκους αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από τους New York Times την περασμένη εβδομάδα και παρουσιάζονται σε μια ανανέωση στη νέα σειρά Netflix "Dirty Money".

Τα σχέδια για τη διεξαγωγή επίσης πειραμάτων καυσαερίων με ανθρώπους αρχικά διαλύθηκαν.

Ανθρώπινα πειραματόζωα εξακολουθούσαν να συμμετέχουν σε ξεχωριστή μελέτη εκπομπών, η οποία όμως φαίνεται να έχει ενθαρρυνθεί και από τις τρεις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Οι γερμανικές εφημερίδες Süddeutsche Zeitung και Stuttgarter Zeitung ανέφεραν τη Δευτέρα ότι ζητήθηκε από υγιή άτομα να εισπνέουν διοξείδιο του αζώτου (NO2), ένα αέριο που εκπέμπεται κυρίως μέσω των εξατμίσεων.

Ακόμα και η βραχυχρόνια εισπνοή του αερίου μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA).

Eνα νέο όχημα Volkswagen e-Golf (ΔΕ) και ένα Passat (ΑΡ) που φαίνεται σε έναν από τους πύργους των δίδυμων αυτοκινήτων στο εργοστάσιο της Volkswagen στις 28 Απριλίου 2016 στο Wolfsburg της Γερμανίας. (Ronny Hartmann / AFP μέσω Getty Images)

Αναπνέοντας αέρα με υψηλή συγκέντρωση ΝΟ2 μπορεί να ερεθίσει το ανθρώπινο αναπνευστικό σύστημα. Αυτές οι εκθέσεις, σε σύντομα χρονικά διαστήματα μπορούν να επιδεινώσουν τις αναπνευστικές ασθένειες, ιδιαίτερα το άσθμα, που οδηγούν σε αναπνευστικά συμπτώματα (όπως βήχα, συριγμό ή δυσκολία στην αναπνοή), εισαγωγές στο νοσοκομείο και επισκέψεις σε χώρους έκτακτης ανάγκης

EPA, ιστοσελίδα

Τα ανθρώπινα πειράματα φαίνεται ότι διεξήχθησαν μεταξύ του 2012 και του 2015 και δεν υπήρξαν αναφορές για επακόλουθες ασθένειες. Ένας ερευνητής που συμμετείχε στη μελέτη αναγνώρισε την ύπαρξη των πειραμάτων τη Δευτέρα, αλλά προειδοποίησε ότι τα αναπτυγμένα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου μοιάζουν με εκείνα που βρίσκονται σε κανονικούς χώρους εργασίας. Πρόσθεσε ότι οι τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν επίγνωση των ανθρώπινων πειραμάτων αλλά δεν είχαν λόγο πάνω τους. Φαίνεται ότι έχουν αποσυνδεθεί από τις δοκιμές εκπομπών.

Ωστόσο, το ερευνητικό ίδρυμα πίσω από τις αμφιλεγόμενες δοκιμές ιδρύθηκε από τη Daimler, τη BMW, τη Volkswagen και τον προμηθευτή εξαρτημάτων αυτοκινήτων της Bosch, γεγονός που έθεσε ερωτήματα σχετικά με το βαθμό στον οποίο το πείραμα με ανθρώπους υποστηρίχθηκε και από τους τρεις μεγάλους κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Το διοξείδιο του αζώτου ήταν το αέριο στο κέντρο του σκανδάλου εξαπάτησης των εκπομπών της Volkwagen, το οποίο οδήγησε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να χρεώνει την εταιρεία με συνωμοσία για να εξαπατήσει την κυβέρνηση και να παραβιάσει τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς πέρυσι. Σύμφωνα με την DOJ, η Volkswagen εγκατέστησε παράνομο λογισμικό με αντίστοιχες συσκευές στα οχήματα των πετρελαιοκινητήρων της, το οποίο έκρυβε την ποσότητα του εκπεμπόμενου διοξειδίου του αζώτου.

Οι συσκευές και το λογισμικό που το συνοδεύουν επέτρεψαν στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία να παραβιάζει τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ εδώ και χρόνια. Συνολικά, οι προσπάθειες φοροδιαφυγής επηρέασαν 11 εκατομμύρια οχήματα ανά τον κόσμο και πάνω από 500.000 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πέρυσι, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς των ΗΠΑ κατηγόρησαν έξι στελέχη της Volkswagen σε σχέση με το σκάνδαλο εκπομπών. Μόνο ένα εκτελεστικό μέλος τελικά κατηγορήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. οι άλλοι διέφυγαν τη σύλληψη. Η καταδίωξη των έξι κορυφαίων στελεχών τότε ήταν σπάνιο φαινόμενο μεταξύ των μεγάλων εταιρειών, των οποίων τα στελέχη σχεδόν ποτέ δεν αντιμετωπίζουν καταδίκη σε φυλάκιση.

Άρθρο μεταφρασμένο από την washingtonpost

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info@tosynergeio.gr

 

 

Social Media

facebook logored YouTube redr Twitter