Πεταλούδα γκαζιού – προβλήματα & έλεγχος. Ο κωδικός P2109, το πρόβλημα ο έλεγχος & η λύση

Πληροφορίες οι οποίες ενώ υπάρχουν και δίδονται από τον κατασκευαστή, είτε δεν γνωρίζουμε την ύπαρξή τους, είτε τις αγνοούμε, είτε δεν τις συνδυάζουμε με το πρόβλημα μιας και θεωρούμε ότι η ένδειξη του κωδικού βλάβης μέσα από το διαγνωστικό θα μας δώσει την λύση. Δυστυχώς σε μερικές περιπτώσεις αυτό δεν είναι από μόνο του αρκετό και απαιτεί μια σύνθετη εξειδικευμένη διαδικασία έλεγχου. Αυτή την διαδικασία θα περιγράψουμε σε αυτή και στις επόμενες στήλες του «Συνεργείου», πιστεύοντας πως θα σας καθοδηγήσουμε στην επίλυση δύσκολων προβλημάτων.

Ο νέος κωδικός που θα αναλύσουμε είναι ο P2109, αφορά κωδικό κατασκευαστή - TOYOTA, και επηρεάζει την λειτουργία της πεταλούδας του γκαζιού. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο κωδικός αυτός θα καταγράφει εάν στο σύστημα ελέγχου της πεταλούδας γκαζιού η τροφοδοσία ρεύματος του μοτέρ ελέγχου της πεταλούδας γκαζιού διακοπεί η δεν ανταποκρίνεται στην προκαθορισμένη τιμή.

Το «Συνεργείο» συγκέντρωσε και ταξινόμησε όλους αυτούς τους κωδικούς ανάλογα με τα συμπτώματα βλαβών που παρουσιάζουν. Η ταξινόμηση των κωδικών έγινε κατά τρόπο που βοηθά στην διάγνωση και τον εντοπισμό του προβληματικού συστήματος του κινητήρα. Όπως βλέπετε αφορούν μη τυποποιημένους κωδικούς βλάβης κατασκευαστή οι οποίοι μπορούν να ανιχνεύονται στον οποιοδήποτε κινητήρα του σχετικού κατασκευαστή.

Συγκεντρώστε τους και ταξινομήστε τους ως ένα χρήσιμο εργαλείο, επιλεγμένο από το «Συνεργείο» και τους συνεργάτες τους.

Το Ινστιτούτο μαζί με την εφημερίδα το «Συνεργείο του αυτοκινήτου» γνωρίζοντας όσο κανείς άλλος τις ανάγκες και τα προβλήματα του Έλληνα μηχανικού έχει εγκαινιάσει μια νέα στήλη παροχής εξειδικευμένων πληροφοριών. Βρήκατε τον κωδικό και μετά; Πόσες φορές δεν αφιερώσατε ώρες πολλές για την λύση ενός προβλήματος για τον οποίο είχατε τον κωδικό βλάβης; Οι πληροφορίες αυτές αφορούν τον έλεγχο και την επιβεβαίωση του προβλήματος μετά την αναγνώριση του κωδικού βλάβης από το διαγνωστικό.

www.tosynergeio.gr/eobd

eobd1

Περιγραφή του προβλήματος

Το αυτοκίνητο, παρουσίασε περίεργες δυσλειτουργίες του κινητήρα, στον έλεγχο του συνεργείου αναγνώσθηκε η καταγραφή του κωδικού P2138 - Συσχέτιση Τάσης Διακοπτών Πεταλούδας / Αισθητήρα Θέσης Πεντάλ Γκαζιού και του κωδικού P2109 Χαμηλή Απόδοση - Σταμάτημα του Αισθητήρα»Α» Θέσης Πεντάλ / Πεταλούδας Γκαζιού.

Μηδενίστηκαν οι κωδικοί βλάβης και στην συνέχεια μέσα από τον διαγνωστικό έλεγχο του τεχνίτη με την βοήθεια ανάγνωσης των δεδομένων (τρέχουσες πληροφορίες) ο τεχνίτης εντόπισε με βεβαιότητα το πρόβλημα το οποίο αφορούσε τον κωδικό DTC P2109. 

Διαδικασία Επιβεβαίωσης Κωδικού Βλάβης DTC

Παρακάτω αναφέρεται η προτεινόμενη διαδικασία ελέγχου από τον κατασκευαστή. Ο κωδικός DTC Ρ2109 - Χαμηλή Απόδοση - Σταμάτημα του Αισθητήρα» Α» Θέσης Πεντάλ / Πεταλούδας Γκαζιού που θα περιγράψουμε, αφορά πρόβλημα που συνδέεται άμεσα με την καλή λειτουργία του μοτέρ του ενεργοποιητή της πεταλούδας γκαζιού και αφορά κωδικό κατασκευαστή (TOYOTA).

Συνήθως ο κωδικός αυτός καταγράφεται όταν η πεταλούδα του γκαζιού λόγω ανθρακωμάτων κολλάει.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ως προς την διαφοροποίηση των συμπτωμάτων που παρουσιάζουν οι κωδικοί μιας και διαφορετικοί κωδικοί βλάβης που παρουσιάζονται σαν πρόβλημα του ίδιου εξαρτήματος καταγράφονται λόγο δυσλειτουργίας άλλων εξαρτημάτων, συστημάτων αλλά και μηχανικών βλαβών του κινητήρα, (π.χ. εισαγωγή αέρα μετά τους αισθητήρες μέτρησης αέρα – πολλαπλή εξαγωγή). Στην συνέχεια θα αναλυθεί η διαδικασία διάγνωσης του κωδικού.

Γενικές πληροφορίες εξαρτήματος

Ο ενεργοποιητής της πεταλούδας γκαζιού ενεργοποιείται από τον εγκέφαλο ECM και ανοίγει και κλείνει την πεταλούδα χρησιμοποιώντας γρανάζια. Η γωνία ανοίγματος της πεταλούδας γκαζιού ανιχνεύεται από τον αισθητήρα Θέσης Πεταλούδας Γκαζιού (ΤΡS), ο οποίος βρίσκεται τοποθετημένος στο σώμα της πεταλούδας. Ο αισθητήρας θέσης πεταλούδας γκαζιού ΤΡS παρέχει πληροφόρηση στον εγκέφαλο ECM για να μπορεί να ελέγξει τον ενεργοποιητή της πεταλούδας γκαζιού και ως εκ τούτου την πεταλούδα γκαζιού κατάλληλα, σε ανταπόκριση των δεδομένων που εισάγονται από τον οδηγό. Όταν λόγω ανθρακωμάτων η πεταλούδα κολλάει τότε η θέση του ενεργοποιητή και του αισθητήρα θέσης της πεταλούδας γκαζιού βγαίνουν εκτός χαρτογράφησης σε σχέση με το σήμα απαίτησης του οδηγού από τον αισθητήρα του πεντάλ του γκαζιού. Μερικές φορές όμως το πρόβλημα δεν οφείλεται σε ανθρακώματα αλλά και σε άλλες δυσλειτουργίες του συστήματος.

Ειδικές πληροφορίες του κωδικού: DTC P2109

DTC Ρ2109- Χαμηλή Απόδοση - Σταμάτημα του Αισθητήρα»Α» Θέσης Πεντάλ / Πεταλούδας Γκαζιού.

petalouda2

Προσοχή

Η ανίχνευση του Κωδικού Βλάβης DTC P2109 πραγματοποιείται και κατά την διάρκεια της «εκμάθησης» της ηλεκτρονικής πεταλούδας γκαζιού.

∆ιαδικασία Ελέγχου


  Αν είστε συνδρομητής παρακαλούμε  
με το όνομα χρήστη και τον κωδικό σας για να διαβάστε όλο το άρθρο.

Αν δεν είστε συνδρομητής ή η συνδρομή σας έχει λήξει 
παρακαλούμε 
εγγραφείτε ή ανανεώστε την συνδρομή σας.

 

WorkshopData Car Truck

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info@tosynergeio.gr

 

 

Social Media

facebook logored YouTube redr Twitter