Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος και ο κλάδος επισκευής και συντήρησης Οχημάτων δίνει το δικό του στίγμα συμμετοχής. (Video)

 

Για πρώτη φορά τα σωματεία και οι σύλλογοι, Μηχανικών Λάρισας, Φανοποιών & Βαφέων Λάρισας, Ηλεκτρολόγων Αυτοκ/των Λάρισας, αλλά και το σωματείο Επισκευαστών Τρικάλων, όλα μέλη του περιφερειακού γραφείου κεντρικής Ελλάδας της Ομοσπονδίας – ΕΟΒΕΑΜΜ, οργάνωσαν και υλοποίησαν μία σειρά εκδηλώσεων με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την οδική ασφάλεια παράλληλα, μέσα από ένα καλά συντηρημένο αυτοκίνητο.

Λάρισα

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, οι Σύλλογοι, Μηχανικών Λάρισας, Φανοποιών & Βαφέων Λάρισας, Ηλεκτρολόγων Αυτοκ/των Λάρισας οργάνωσαν και υλοποίησαν με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία ένα διήμερο εκδηλώσεων, Σάββατο 4 και Κυριακή 5 Ιουνίου στην σκεπαστή αγορά Νεάπολης Λάρισας, πραγματοποιώντας δωρεάν τεχνικό έλεγχο 4 σημείων, έλεγχο καυσαερίων, έλεγχο πίεσης και κατάστασης ελαστικών, έλεγχο συστήματος διεύθυνσης και έλεγχο φώτων, σε αυτοκίνητα συμπολιτών τους.

perivallon-larisa-trikala-img-01

Παράλληλα το Σάββατο, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» συμμετείχε στις εκδηλώσεις με ένα προσομοιωτή πρόσκρουσης και ένα επιτελείο καταρτισμένων συνεργατών όπου ενημέρωναν τον κόσμο για την οδική ασφάλεια, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους το επιθυμούσαν να δοκιμάσουν στον προσομοιωτή πρόσκρουσης του Ινστιτούτου τα αποτελέσματα της χρήσης της ζώνης ασφαλείας σε πρόσκρουση με ταχύτητα 7 χιλ/ωρα. 

perivallon-larisa-trikala-img-02

Ο τεχνικός έλεγχος 

Ο τεχνικός έλεγχος των οχημάτων έγινε από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα και η προσέλευση των αυτοκινήτων ήταν ιδιαίτερα μεγάλη.

perivallon-larisa-trikala-img-03

Εντυπωσιακά και ιδιαίτερα ανησυχητικά αρχικά φαίνεται να είναι τα αποτελέσματα του ελέγχου των περίπου 150 και πλέον αυτοκινήτων που ελέγχτηκαν και αφορούν:

  • Ως προς τον έλεγχο των καυσαερίων και την ρύπανση, ελάχιστος αριθμός οχημάτων είχε πρόβλημα εκπομπών ρύπων.
  • Ως προς τον έλεγχο της πίεσης, της φθοράς των ελαστικών και της ηλικίας των ελαστικών το σύνολο σχεδόν των ελεγχθέντων αυτοκινήτων είχαν προβλήματα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οδική ασφάλεια των αυτοκινήτων.
  • Ως προς τον έλεγχο του συστήματος διεύθυνσης σε μερικά αυτοκίνητα βρέθηκαν σημαντικά προβλήματα φθοράς του συστήματος διεύθυνσης.
  • Ως προς τον έλεγχο των φώτων και εκεί σχετικός αριθμός οχημάτων είχε πρόβλημα κακής ρύθμισης των φώτων, χαμηλής έντασης ή κάποια λυχνία καμένη.

Η καταγραφή των οχημάτων και των προβλημάτων έγινε από την γραμματεία του τεχνικού ελέγχου, η οποία κατέγραψε τα αποτελέσματα, τα οποία στην συνέχεια αφού αναλυθούν και αξιολογηθούν θα δοθούν σαν χρήσιμα συμπεράσματα αυτής της διαδικασίας στην δημοσιότητα.

perivallon-larisa-trikala-img-04

Εδώ θα ήταν παράλειψη μας να μην αναφέρουμε ότι τα μηχανήματα για τον τεχνικό έλεγχο παραχωρήθηκαν από την εταιρεία «ΠΑΝ. Γ. ΜΑΛΙΝΗΣ ΑΕ» ενώ συμβολή είχε και η κινητή μονάδα μέτρησης καυσαερίων της περιφέρειας.

perivallon-larisa-trikala-img-05

Παράλληλα με τον τεχνικό έλεγχο και την ενημέρωση για την οδική ασφάλεια οι οργανωτές είχαν φροντίσει να υπάρχει και ένα catering, όπου οι προσερχόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν και ένα καφέ όσο διαρκούσε ο έλεγχος.

Στην συνέχεια και μετά το τέλος του ελέγχου ο υπεύθυνος τεχνίτης ενημέρωνε τον Ιδιοκτήτη του οχήματος για τα αποτελέσματα του τεχνικού ελέγχου δίνοντας του συμβουλευτικές πληροφορίες ενώ οι κοπέλες της γραμματείας προσέφεραν ένα αναμνηστικά μπρελόκ και διάφορα ενημερωτικά έντυπα.

perivallon-larisa-trikala-img-06

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι από «τεχνικό έλεγχο» πέρασε και το τμήματα των μαθητών της ειδικότητας μηχανικών αυτοκινήτων των σχολών του ΟΑΕΔ, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις διαδικασίες του τεχνικού ελέγχου, για την σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος σαν αυριανοί συνεχιστές του επαγγέλματος αλλά και να διαπιστώσουν την σημασία της οδικής ασφάλειας και της χρήσης της ζώνης από τους συνεργάτες του Ι.Ο.ΑΣ.

perivallon-larisa-trikala-img-07

Το Σάββατο το βράδυ στον ίδιο χώρο μετά τις 21.00 οργανώθηκε μία ενημερωτική εκδήλωση, αποκλειστικά για τους συναδέλφους επισκευαστές και τις οικογένειες τους, όπου είχαν την ευκαιρία να πιουν ένα «κρασάκι» να γνωριστούν καλύτερα, ειδικά οι νέοι συναδέλφου στον κλάδο, να ανταλλάξουν απόψεις και να ενημερωθούν από τα όργανα των σωματείων για τα δρώμενα του κλάδου. Μάλιστα οι «οργανωτές» είχαν φροντίσει και ένα ιδιαίτερο χώρο για τα μικρά παιδιά, όπου ένας κλόουν τα απασχολούσε ώστε όλοι, μικροί και μεγάλοι, να περάσουν ευχάριστα.

perivallon-larisa-trikala-img-08

Η επιτυχία της εκδήλωσης ήταν μεγάλη και σημαντική, αφού:

  • έδωσε το στίγμα της κοινωνικής ευαισθησίας των επισκευαστών τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος όσο και στην οδική ασφάλεια,
  • επισφράγισε την συμμετοχή του κλάδου στην βοήθεια των συμπολιτών τους στην οικονομική κρίση, δίνοντας τους την ευκαιρία να ελέγξουν δωρεάν το αυτοκίνητό τους,
  • ανέδειξε προβλήματα της οικονομικής κρίσης που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια όπως η μη αντικατάσταση των φθαρμένων ελαστικών στο σύνολο των ελεγχθέντων οχημάτων,
  • ανέδειξε την σημαντικότητα της θέση του «συνεργείου» και του «επισκευαστή» μέσα στην τοπική κοινωνία και την προσφορά τους σε αυτή,
  • θα αποτελέσει την αφετηρία και παράδειγμα προς μίμηση ανάλογων εκδηλώσεων από τον κλάδο πανελλαδικά.

Συντελεστές και πρωτεργάτες και άξιοι συγχαρητηρίων αυτής της επιτυχίας ήταν όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτή με επικεφαλής τους, κ. Δημήτρη Παληογιάννη πρόεδρο του Συλλόγου Μηχανικών Ιδιοκτητών Συνεργείων Λάρισας και εμπνευστή του εγχειρήματος, κ. Γιάννη Σιωτούλη, πρόεδρο των Ηλεκτρολόγων και κ. Βάιο Γκουνταρόπουλο, πρόεδρο των Φανοποιών. Συμμετοχή, οικονομική υποστήριξη και φυσική παρουσία βέβαια (προεδρεία και μέλη) είχαν και οι τρείς «υποστηρικτές και συνεργάτες των σωματείων», το ΙΚΤΕΟ των μηχανικών Λάρισας, ο Συνεταιρισμός Ανταλλακτικών των Μηχανικών Λάρισας SINTEC 46 και η Ανακύκλωση Κεντρικής Ελλάδας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και οι τοπικές αρχές, ο κ. Κώστας Αγοραστός περιφερειάρχης Λάρισας, ο κ. Δημ. Παπαδημόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Λάρισας, ο οποίος εκτός από τον συμβολικό τεχνικό έλεγχο του οχήματός του έκανε και «crash test» τονίζοντας την χρήση της ζώνης στην οδική ασφάλεια, ο κ Δημ. Αδάμ, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας, η κ. Παπαδοπούλου, διευθύντρια Μηχανολογικού του ΥΜΕ, ο αντιδήμαρχος κ. Σούλτης Γιώργος και άλλοι επίσημοι.

Στην εκδήλωση επίσης παρευρέθηκαν και την τίμησαν με την παρουσία τους πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΟΒΕΑΜΜ κ. Σάκης Νικολόπουλος ο οποίος τόνισε πολλές φορές και εξήρε την σημασία του εγχειρήματος για τον κλάδο, ο Α΄ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Παιδής Δημήτρης, η κ. Βάσω Μυλωνά πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» , ο κ. Καπετανάκης Γιώργος Τεχνικός Διευθυντής του Ινστιτούτου ΙΔΕΕΑ και της εφημερίδας «Συνεργείο του Αυτοκινήτου» και άλλοι προσκεκλημένοι.

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος - Λάρισα: Δηλώσεις Προέδρων

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος - Λάρισα: Δήλωση Οδηγού

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος - Λάρισα: Τεχνικός Έλεγχος Οχήματος

perivallon-larisa-trikala-img-larisa

Τρίκαλα

Ανάλογη επιτυχία σημείωσε και η αντίστοιχη εκδήλωση του Συνδέσμου ιδιοκτήτων Συνεργειών Επισκευών Αυτοκίνητων Μηχανημάτων Ηλεκτροτεχνικών Εργασιών Τρικάλων. Και οι μηχανικοί Τρικάλων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος την Κυριακή 5 Ιουνίου 2016 στην κεντρική πλατεία Τρικάλων από τις 9.00 έως τις 15.00 έκαναν δωρεάν μέτρηση καυσαερίων σε βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα.

perivallon-larisa-trikala-img-09

Μεγάλος αριθμός οδηγών ανταποκρίθηκε και μέτρησε τις εκπομπές ρύπων του αυτοκινήτου του, ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα του ελέγχου από συνάδελφους μηχανικούς, πήρε απαντήσεις και συμβουλευτικές πληροφορίες για την κατάσταση του οχήματός του, ένα έντυπο πληροφοριών για οικολογική οδήγηση και βέβαια ένα συμβολικό δώρο, ένα μπλουζάκι με προτροπή για κάθε οικολογική συμπεριφορά.

perivallon-larisa-trikala-img-10

Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν και τα τοπικά μέσα ασφάλειας στέλνοντας συμβολικά οχήματα, η πυροσβεστική υπηρεσία και η τροχαία.

perivallon-larisa-trikala-img-11

Τα συμπεράσματα των μετρήσεων εδώ ήταν ενθαρρυντικά και έδειξαν ότι στο σύνολο των μετρηθέντων αυτοκινήτων ελάχιστα ήταν τα οχήματα με όρια εκπομπών άνω των επιτρεπομένων ορίων.

Η εκδήλωση άριστα στημένη στην καταπράσινη κεντρική πλατεία, μπροστά από ένα μεγάλο παρτέρι με ανθισμένα λουλούδια έδινε το σύνθημα του τίτλου «Άνθρωπος – Περιβάλλον – Αυτοκίνητο» με μοναδικό τρόπο.

Ένα «κέντρο» ελέγχου των αυτοκινήτων στην άκρη της πλατείας με τις συσκευές μέτρησης των καυσαερίων, ένα γραφείο γραμματειακής υποστήριξης όπου συγκεντρώνονταν τα στοιχεία των μετρήσεων και δίνοντας πληροφορίες στους οδηγούς , ένα catering για την φιλοξενία των συμμετεχόντων και των επισκεπτών, και ένας χώρος απόλαυσης «καφέ και κουβεντούλας» συνέθεταν το πάζλ της εκδήλωσης.

perivallon-larisa-trikala-img-12

Συντελεστές και πρωτεργάτες και εδώ και άξιοι συγχαρητηρίων αυτής της επιτυχίας ήταν όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτή με επικεφαλής το επταμελές προεδρείο του συλλόγου Σ.Ι.Σ.Ε.Α.Μ.Η. κ. Τζανύ Ευάγγελο πρόεδρο, κ. Πάτσα Κωνσταντίνο Αντιπρόεδρο, κ. Καρακώστα Στέφανο Γεν. Γραμματεας, κ. Παπαγεωργίου Ιωαννη Β΄ Γεν. Γραμματέα, κ. Μπάρδα Χρήστο Ταμία, κ. Φασούλα Λάμπρο Β΄ Ταμία, και κ. Σπάθη Θεόδωρο μέλος.
Την εκδήλωση τίμησαν και εδώ με την παρουσία τους και οι τοπικές αρχές, ο Δήμαρχος κ. Παπαστεργίου Δημ , ο Αντιδήμαρχος κ. Βασταρούχας Δημ, ο Πρόεδρος Βιομηχανικού Επιμελητήριου Τρικάλων κ. Γιαγιάκος Βασίλειος ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μπάρδας Κώ/νος , Κος Παπαπολύκαρπος Γεώργιος Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρικάλων κ.α.

perivallon-larisa-trikala-img-13

Στην εκδήλωση επίσης δεν μπορούσαν να μην παρευρεθούν και να την τιμήσουν με την παρουσία τους οι παρευρισκόμενοι και στην γειτονική Λάρισα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΟΒΕΑΜΜ κ. Σάκης Νικολόπουλος ο οποίος τόνισε και εδώ την σημασία του εγχειρήματος για τον κλάδο και την τοπική κοινωνία, ο Α΄ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Δημήτρης Παιδής , η κ. Βάσω Μυλωνά πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», ο κ. Καπετανάκης Γιώργος Τεχνικός Διευθυντής του Ινστιτούτου ΙΔΕΕΑ και της εφημερίδας «Συνεργείο του Αυτοκινήτου», βέβαια δεν θα μπορούσε να λείψει και ο Πρόεδρος και εμπνευστής αυτών των εκδηλώσεων του κλάδου για το περιβάλλον, ο Πρόεδρος των μηχανικών Λάρισας κ. Δημήτρης Παληογιάννης και άλλοι προσκεκλημένοι.

perivallon-larisa-trikala-img-trikala

Επίλογος

Ο κλάδος για ακόμη μια αφορά απέδειξε την δυναμική του, δήλωσε την επαγγελματική και κοινωνική ευαισθησία των επισκευαστών στην προστασία του περιβάλλοντος, έδωσε το παρών σαν αλληλέγγυος στην βοήθεια των συμπολιτών του στην οικονομική κρίση προσφέροντας δωρεάν τεχνικό έλεγχο των αυτοκίνητων και ανέδειξε για μία ακόμη φορά τα προβλήματα της οδικής ασφάλειας που σχετίζονται άμεσα με την οικονομική κρίση.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στα σωματεία Λάρισας και Τρικάλων και γενικότερα σε όλους τους συντελεστές της μεγάλης αυτής επιτυχίας.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info@tosynergeio.gr

 

 

Social Media

facebook logored gplus red YouTube redr Twitter