Ολοκληρώθηκε η πληρέστερη «απογραφή» της Γης

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα από την πιο ολοκληρωμένη, μέχρι σήμερα, «απογραφή» της γήινης βιόσφαιρας.
 
Όπως δείχνουν τα στοιχεία , το 80% της βιομάζας της Γης αποτελούν τα φυτά, το 15% τα βακτήρια και το υπόλοιπο 5% περιλαμβάνει άλλους μικροοργανισμούς και τα ζώα, ενώ οι άνθρωποι καταλαμβάνουν μόλις το 0,0 1%, δηλαδή μόλις το ένα δεκάκις χιλιοστό της πλανητικής βιομάζας.

Δεδομένο του ότι, στην πορεία της εξέλιξής τους μέχρι σήμερα οι άνθρωποι έχουν εξαφανίσει το 83% των άγριων ζώων της Γης και το 50% της μάζας των φυτών, η μάζα των 7,6 δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη υπολογίζεται πλέον περίπου δεκαπλάσια της μάζας του συνόλου των άγριων ζώων.

Σύμφωνα με την «απογραφή», οι ιοί έχουν τριπλάσια βιομάζα από τους ανθρώπους, όπως και τα σκουλήκια. Τα ψάρια 12 φορές μεγαλύτερη και οι μύκητες 200 φορές μεγαλύτερη.

Το σύνολο της μάζας κάθε έμβιου οργανισμού εκτιμάται σε περίπου 550 γιγατόνους άνθρακα, από τους οποίους οι 450 γιγατόνοι είναι η μάζα των φυτών και οι 70 γιγατόνοι η μάζα των βακτηρίων.

Την τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι μύκητες που έχουν μάζα δώδεκα γιγατόνων, επτά γιγατόνοι είναι η μάζα άλλων μικροοργανισμών (αρχαιοβακτήρια), τέσσερις γιγατόνοι είναι τα πρώτιστα (αμοιβάδες και άλλοι μονοκύτταροι οργανισμοί με πυρήνα), ενώ 0,2 γιγατόνοι είναι οι ιοί.

Μόλις δύο γιγατόνοι είναι η μάζα των κάθε είδους ζώων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων (συνολικά είμαστε 0,06 γιγατόνοι).

Το περίεργο  είναι πως, αν και οι ωκεανοί καταλαμβάνουν το 71% της επιφάνειας της Γης, η συνολική βιομάζα της ξηράς (470 γιγατόνοι) υπολογίζεται ότι είναι σχεδόν 80 φορές μεγαλύτερη από τη συνολική βιομάζα των θαλασσών (έξι γιγατόνοι).

Η αναλογία της βιομάζας ανθρώπων, οικόσιτων ζώων και άγριων ζώων (κυριαρχούν τα βοοειδή και οι χοίροι) είναι περίπου δεκαπλάσια από εκείνη των άγριων ζώων (0,007 γιγατόνοι). Σημειώνεται επίσης ότι τα κοτόπουλα και άλλα πουλερικά έχουν συνολικά σχεδόν τριπλάσια βιομάζα (0,005 γιγατόνοι) σε σχέση με τα άγρια πουλιά (0,002 γιγατόνοι).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρον Μίλο του Ινστιτούτου Επιστημών Βάιζμαν του Ισραήλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), έλαβαν υπόψη τους εκατοντάδες μελέτες των τελευταίων δεκαετιών, συνδυάζοντας τις έως τώρα εκτιμήσεις με νέες εκτιμήσεις.

Ως μέτρο σύγκρισης χρησιμοποιήθηκε η μάζα του άνθρακα, που αντανακλά τη μάζα των μορίων της ζωής, όπως του DNA και των πρωτεϊνών, ενώ αφήνει απέξω τη μάζα του νερού μέσα στους έμβιους οργανισμούς. Οι επιστήμονες παραδέχθηκαν πάντως ότι οι υπολογισμοί τους έχουν ένα όχι αμελητέο περιθώριο σφάλματος.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info@tosynergeio.gr

 

 

Social Media

facebook logored gplus red YouTube redr Twitter