Ο Ιταλικός οίκος Italdesign και η γνωστή Airbus αποκαλύπτουν το Pop Up [Video]

Η ιδέα ενός μελλοντικού συστήματος μεταφορών εδάφους - αέρα. Εμπνευσμένο από την ταινία Avatar; Η Italdesign και ο ηγέτης στην αεροναυπηγική βιομηχανία Airbus αποκαλύπτουν το Pop.Up, την ιδέα ενός αρθρωτού συστήματος επιβατικού οχήματος δρόμου και αέρα για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση στις μεγαλουπόλεις του μέλλοντος.

Κατά τη διάρκεια του 87ου Διεθνούς Σαλονιού Αυτοκινήτου στη Γενεύη, οι εταιρείες Italdesign και Airbus παρουσίασαν σε παγκόσμια πρεμιέρα το Pop.Up, μια ιδέα για το πρώτο αρθρωτό, πλήρως ηλεκτρικό, μηδενικών εκπομπών καυσαερίων σύστημα οχήματος σχεδιασμένο για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση στις μεγαλουπόλεις. Το Pop.Up οραματίζεται ένα αρθρωτό σύστημα μεταφοράς που κάνει πλήρη χρήση του επίγειου αλλά και του εναέριου χώρου.

Η εφικτή αυτή ιδέα είναι το αποτέλεσμα του από κοινού προβληματισμού των Italdesign και Airbus σχετικά με την αντιμετώπιση των προκλήσεων στις μετακινήσεις εντός των μεγαλουπόλεων στην πλειοψηφία τους, κάτι που αποτελεί ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα για όσους διαμένουν σε μεγαλουπόλεις ανά τον κόσμο. Με πρόβλεψη για μεγάλη αύξηση της κυκλοφοριακής συμφόρησης έως το 2030, οι εταιρείες αποφάσισαν να συνδυάσουν την τεχνογνωσία τους ώστε να αντιμετωπίσουν πώς θα επιτύχουν ένα αστικό σύστημα μετακινήσεων βιώσιμο και αρθρωτό – γεννώντας έτσι την ιδέα για το Pop Up.

Το σύστημα Pop.Up αποτελείται από μια ιδέα τριών επιπέδων:

  • μια πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης η οποία, βασισμένη στις γνώσεις του χρήστη της, διαχειρίζεται την πολυπλοκότητα της διαδρομής προσφέροντας σενάρια εναλλακτικής χρήσης και διασφαλίζοντας μια απρόσκοπτη εμπειρία διαδρομής.
  • ένα όχημα με τη μορφή επιβατικής κάψουλας σχεδιασμένο να μπορεί να συζευχθεί με δύο διαφορετικές και ανεξάρτητες ηλεκτρικές μονάδες πρόωσης, την μονάδα εδάφους και την μονάδα αέρος. Άλλα δημόσια μέσα μεταφοράς (π.χ. τρένα ή τα hyperloop) θα μπορούν επίσης να ενσωματώσουν την κάψουλα Pop.Up.
  • μια μονάδα διεπαφής η οποία επικοινωνεί με τους χρήστες σε ένα πλήρως εικονικό περιβάλλον.

Το όχημα Pop.Up συνδυάζει την ευελιξία ενός μικρού διθέσιου οχήματος δρόμου με την ελευθερία και την ταχύτητα ενός ιπτάμενου οχήματος κάθετης απογείωσης/προσγείωσης, γεφυρώνοντας τους τομείς της αυτοκίνησης και της αεροπλοΐας.

Στην καρδιά αυτής της ιδέας είναι η κάψουλα, σχεδιασμένη να φιλοξενεί επιβάτες. Η υψηλής τεχνολογίας, ενιαίου πλαισίου από ανθρακονήματα κάψουλα, έχει διαστάσεις 2.6 μέτρα μήκος, 1.4 μέτρα ύψος και 1.5 μέτρα πλάτος. Μεταμορφώνεται σε αυτοκίνητο πόλης απλά συνδέοντάς την με την μονάδα εδάφους, η οποία διαθέτει σασί από ανθρακονήματα και τροφοδοτείται με μπαταρία.

Για διαδρομές σε μεγαλουπόλεις με μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση, η κάψουλα αποσυνδέεται από την μονάδα εδάφους και μεταφέρεται από την μονάδα αέρος, διαστάσεων 5 Χ 4.4 μέτρα, η οποία παίρνει κίνηση από 8 αντιπεριστρεφόμενους ρότορες (έλικες). Σε αυτή τη διαμόρφωση, το Pop.Up γίνεται ένα αστικό αυτόνομο ιπτάμενο όχημα, εκμεταλλευόμενο την Τρίτη διάσταση για την μετάβαση από το σημείο Α στο Β αποδοτικά, αποφεύγοντας ταυτόχρονα την κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους.

Μόλις οι επιβάτες φτάσουν στον προορισμό τους, οι μονάδες αέρος και εδάφους με την κάψουλα, επιστρέφουν αυτόνομα σε ειδικούς σταθμούς φόρτισης αναμένοντας τους επόμενους επιβάτες.

Το μέλλον είναι εδώ και αν δεν μας πιστεύετε αναζητήστε και δείτε το Avatar του James Cameron και τότε ίσως πειστείτε γιατί η επιστημονική φαντασία του 2009 γίνεται η πραγματικότητα του 2017.

Καλή απόλαυση στο βίντεο.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info@tosynergeio.gr

 

 

Social Media

facebook logored YouTube redr Twitter