Η BMW αναπτύσσει "πολυμορφικά" τιμόνια

Τα τιμόνια που αλλάζουν σχήμα είναι πιο αποτελεσματικά σε συνθήκες αυτόνομης οδήγησης και έκτακτης ανάγκης. Η BMW σχεδιάζει να αναπτύξει την τεχνολογία.

Η BMW εργάζεται στη νέα τεχνολογία που θα κάνει τα τιμόνια να αλλάζουν σχήμα μπροστά στα μάτια μας.

Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που κατατέθηκαν από τη γερμανική μάρκα δείχνουν έναν τροχό που μπορεί να αλλάξει από ένα παραδοσιακό κυκλικό σχήμα σε ένα ωοειδές σχήμα χρησιμοποιώντας ξεχωριστά τμήματα που μπορούν να στρέφονται σε σχέση μεταξύ τους. Αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να προσφέρει περισσότερο χώρο στον οδηγό όταν ένα αυτοκίνητο είναι σε αυτόνομη λειτουργία, αν και η πρόσθετη ασφάλεια είναι ο πρωταρχικός λόγος που η BMW αναπτύσσει την τεχνολογία.

bmw timoni2

Η BMW έχει ιστορία όταν πρόκειται για καινοτόμα τιμόνια. Είναι το Vision iNext, το οποίο παρουσιάστηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Λος Άντζελες το 2018 και διαθέτει ένα τετράγωνο τιμόνι σχεδιασμένο ώστε να επιτρέπει στους οδηγούς να αλλάζουν εύκολα μεταξύ αυτόνομης και ενεργητικής λειτουργίας τρόπου οδήγησης. Η BMW υποστήριξε ότι το ασυνήθιστο σχήμα του θα διευκόλυνε τον οδηγό να αναγνωρίσει τη γωνία διεύθυνσης του αυτοκινήτου.

Αυτό το τιμόνι αναμένεται να το εφαρμόσει στο επόμενο αυτοκίνητο παραγωγής iNext - το οποίο θα μπορούσε να φορέσει ένα σήμα iX5. Η BMW έχει ήδη αναφέρει ότι το τιμόνι του iNEXT θα είναι εφοδιασμένο με οπτικές ίνες, ώστε ο οδηγός να γνωρίζει πότε είναι διαθέσιμες οι αυτόνομες λειτουργίες οδήγησης και να προειδοποιεί για καταστάσεις όπου ο οδηγός πρέπει να πάρει τον έλεγχο του οχήματος.

Ωστόσο, τα νέα διπλώματα ευρεσιτεχνίας αποκαλύπτουν ότι η BMW σχεδιάζει να πάει την τεχνολογία του τιμονιού ένα βήμα παραπέρα και η εφεύρεσή της έχει την υποστήριξη των ερευνητών για την ασφάλεια των αυτοκινήτων.

bmw timoni4

Το 2017 οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Στάνφορντ διεξήγαγαν δοκιμές χρησιμοποιώντας ρομποτικό τιμόνι που μπορούσε να αλλάξει σχήμα. Οι δοκιμές τους έδειξαν ότι οι οδηγοί ζήτησαν να πάρουν τον έλεγχο ενός αυτόνομα κινούμενου οχήματος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αντιδρώντας πιο γρήγορα σε ένα τιμόνι που αλλάζει μηχανικά το σχήμα του σε σύγκριση με ένα τιμόνι που χρησιμοποιεί φώτα LED που αναβοσβήνουν για να ειδοποιήσει τον οδηγό.

Πηγή
https://www.autoexpress.co.uk/bmw/351960/bmw-developing-shape-shifting-steering-wheels

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info@tosynergeio.gr

 

 

Social Media

facebook logored facebook logored YouTube redr Twitter

linkedin