Η Airbus περνάει από τα αεροπλάνα στα ιπτάμενα αυτοκίνητα.

Μέχρι το τέλος του έτους 2017 πρόκειται να δοκιμαστεί ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο!

Επιστήμη και τεχνολογία στη σύγχρονη εποχή κάνουν μια γρήγορη στροφή για τους περισσότερους από εμάς σε τεχνολογικό ζόμπι και μόνον όταν σκεφτήκαμε την ιδέα των αυτο-οδηγούμενων ή αυτόνομων αυτοκινήτων ήταν η στιγμή που είπαμε μονολεκτικά AΧA για κάτι που μάλλον δεν περιμέναμε. 

moto

Το αυτοκίνητο του μέλλοντος έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι θα είναι Ηλεκτρικό + Αυτόνομο + Συνδεδεμένο.

Στα πλαίσια αυτά έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές και στα ιπτάμενα αυτοκίνητα. Και σύμφωνα με όσα έχουμε δει από τα φώτα της δημοσιότητας αλλά και τις διεθνείς εκθέσεις τις οποίες επισκεπτόμαστε, αυτό το μέλλον αν σας φαντάζει μακρινό, σας διαβεβαιώνουμε ότι μάλλον είναι πολύ κοντά.

Η Airbus έχει αποφασίσει να αναλάβει την τρέλα μας για τo επόμενο επίπεδο.

Αυτό φαίνεται από τα μυστικά σχέδια της AirBus όπου θα τεστάρει ένα αυτόνομο ή αυτοοδηγούμενο όχημα, ως το τέλος του χρόνου, σαν μια λύση μείωσης της κυκλοφορίας στους δρόμους των ασφυκτικών μας μεγαλουπόλεων.

Το project Vahana αφορά το όχημα αυτό και αν σας θυμίζει κάτι από ταινία επιστημονικής φαντασίας τότε οι σχετικές φωτογραφίες σίγουρα θα σας το επιβεβαιώσουν. Η ανακοίνωση έγινε από τον CEO, Tom Enders διευθυντή του ομίλου, στο συνέδριο ψηφιακής τεχνολογίας DLD στο Μόναχο, όπου εισάγει τον όρο "εναέρια αστική μετακίνηση".

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Enders ανέφερε ότι η Airbus επενδύει στο πρόγραμμα τεχνολογιών οδήγησης χωρίς οδηγό αλλά και της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτούς που θα ανέπτυσσαν  ένα στόλο ιπτάμενων αυτοκινήτων.

Πριν από εκατό χρόνια ο αστικός πληθυσμός  άρχισε να μετακινείται κάτω από την επιφάνεια το έδαφος. Σήμερα διαθέτουμε την τεχνολογία για να μετακινούμαστε όχι στο έδαφος αλλά  πάνω από αυτό.

Είμαστε σε μια φάση πειραματισμού. Παίρνουμε την εξέλιξη αυτή πολύ σοβαρά. Αν αγνοήσουμε αυτές τις εξελίξεις, θα πεταχτούμε έξω από σημαντικά τμήματα της επιχειρηματικής δράσης.

Tom Enders, Airbus CEO

Ο Enders σημείωσε επίσης πως η ανάπτυξη θα μπορούσε να επηρεάσει το σχεδιασμό και τις υποδομές των πόλεων, λέγοντας ότι το πέταγμα ενός οχήματος σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να "ρίχνουμε δισεκατομμύρια" σε μπέτινες γέφυρες και ασφάλτινους δρόμους.

Η εξέλιξη αυτή για το ιπτάμενο όχημα και την εμπλοκή της Airbus προκύπτει από το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις μελέτες  των ειδικών, μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε μεγαλουπόλεις.  Δεν χρειάζεται να μαντέψει κάποιος για να αντιληφθεί ότι η εναέρια κίνηση θα γίνει άμεση ανάγκη αλλά και ότι ένας νέος επιχειρηματικός και οικονομικός τομέας  με τζίρο πολλών δισεκατομμυρίων ξετυλίγεται. Εξάλλου θα θυμάστε την ταινία "The 5th element – Το 5ο στοιχείο" με τον Bruce Willis. Αν δεν την έχετε δει να η ευκαιρία… και η απάντηση για το πώς θα λειτουργήσει το όλο σύστημα.

Σύμφωνα με τον σχεδιαστή του Vahana project η κατασκευή ενός ιπτάμενου οχήματος είναι μάλλον πιο απλή απ’ ότι αρχικά φαίνεται. 

Η τεχνητή νοημοσύνη ενός αυτόνομου οχήματος  (χωρίς οδηγό), θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της πάρα πολλές παραμέτρους. Τα εμπόδια στον αέρα είναι πολύ λιγότερα. Επεξεργαζόμαστε ένα σύστημα αεροδιαδρόμων πάνω από τις πόλεις με ζώνες απογείωσης και προσγείωσης σε στρατηγικά σημεία όπως είναι τα αεροδρόμια, οι σταθμοί και το κέντρο των πόλεων

Σχεδιαστής Vahana project, Airbus

Μια άλλη μελέτη από το βρετανικό Centre for Economics and Business Research, εκτιμά ότι μέχρι το 2030 οι κάτοικοι του Λονδίνου θα χάνουν μέχρι και 35 εργάσιμες ημέρες τον χρόνο λόγω μετακίνησης. Αναλογιστείτε ότι το ίδιο θα συμβεί και με τις υπόλοιπες μεγαλουπόλεις όλου του κόσμου.

Οι εκτιμήσεις δίνουν 10  χρόνια το πολύ, γιατί εκτός από το Project Vahana που λαμβάνει θέση στον αεροδιάδρομο για απογείωση, βρίσκονται και άλλα project επί χάρτου. Ακόμη και η Γενική Διεύθυνση Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ήδη αρχίσει να ετοιμάζεται γι' αυτή τη νέα και απολύτως πραγματική κατάσταση που μόνο virtual reality δεν μπορεί να ονομαστεί.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info@tosynergeio.gr

 

 

Social Media

facebook logored gplus red YouTube redr Twitter