Ποια εναλλακτικά καύσιμα θα επιβιώσουν μακροπρόθεσμα;

Η οικοδόμηση ενός δικτύου καυσίμων αποδεικνύεται περισσότερο ως πρόκληση από ό, τι πολλοί υποστηρικτές, ρυθμιστικές αρχές και ειδικοί μπορεί να έχουν προβλέψει.

Η προσπάθεια ενίσχυσης των επιβατικών οχημάτων που τροφοδοτούνται από το φθηνό, άφθονο φυσικό αέριο των Η.Π.Α. έχει ουσιαστικά τελειώσει, με μόλις 942 δημόσιους σταθμούς τροφοδοσίας φυσικού αερίου και  στις 50 πολιτείες.

Η αιθανόλη E85, το βιοκαύσιμο που προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από καλαμπόκι στις Η.Π.Α., είναι ελαφρώς καλύτερης μορφής: Στις ΗΠΑ υπάρχουν περίπου 3.000 βενζινάδικα που τώρα το προσφέρουν.
Αυτό ωστόσο εξακολουθεί να είναι μόνο ένα μικρό ποσοστό από τα περίπου 125.000 πρατήρια βενζίνης των ΗΠΑ.

Και το υδρογόνο αποδεικνύεται ότι είναι ακόμη πιο μεγάλο βαρίδι, με μόλις 39 σταθμούς σε εθνικό επίπεδο, εκτός από τέσσερις σταθμούς ανεφοδιασμού που υπάρχουν στην πολιτεία της Καλιφόρνια.

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν 45.500 σταθμοί φόρτισης σε 16.500 διαφορετικές τοποθεσίες σε όλες τις Η.Π.Α. για την επαναφόρτιση των plug-in ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Με αυτό κατά νου, στις αρχές Δεκεμβρίου 2017  τo greencarreports αποφάσισε να ερευνήσει τους «τιτιβίζοντες» followers  του Twitter για να πάρει την άποψή τους αν τα εναλλακτικά καύσιμα - θα υπάρχουν / θα επιβιώσουν μακροπρόθεσμα.

Η ηλεκτρική ενέργεια, η οποία είναι τεχνικά ένας ενεργειακός φορέας και όχι καύσιμο, δεν ήταν καν μια από τις επιλογές όσων ψήφισαν στην δημοσκόπηση (και παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή οδηγία 94/2014 στα πλαίσια της Αμερικάνικης Νομοθεσίας κάνει έναν "αχταρμά" την Ηλεκτροκίνηση και την Αεριοκίνηση, είναι μια οδηγία που πέρασε και από το Ελληνικό Κοινοβούλιο στην εκπνοή της μόλις τον Οκτώβριο του 2016).

Αντ 'αυτού, λοιπόν το greencarreports που έκανε και την έρευνα ζήτησε από τους ερωτηθέντες να επιλέξουν μεταξύ της αιθανόλης Ε85, του Yδρογόνου H2 και του φυσικού αερίου ως τα εναλλακτικά καύσιμα που θα επιβιώσουν "μακροπρόθεσμα".

Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά, αν και υπάρχει ένας αστερίσκος (*)

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης:

Ποια εναλλακτικά καύσιμα θα επιβιώσουν μακροπρόθεσμα;

alt.fuel.04

Ένας αξιοθαύμαστο νούμερο έξι από τους 10 συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση (ήτοι 59%) δήλωσε ότι το υδρογόνο θα είναι το εναλλακτικό καύσιμο που θα επιβιώσει μακροπρόθεσμα.

Περίπου το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων (26%) δήλωσε ότι κανένα από αυτά τα εναλλακτικά καύσιμα δεν θα επιβιώσει.

Από τις άλλες δύο επιλογές, η αιθανόλη Ε85 έλαβε μόλις 6% των ψήφων και το φυσικό αέριο μόλις το 9%.

Ο αστερίσκος (*) έρχεται επειδή η συγκεκριμένη δημοσκόπηση είχε κάποια από τις υψηλότερες απαντήσεις σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη δημοσκόπηση έχει διεξαθεί μέχρι σήμερα.

Αυτό οδηγεί στο να αναρωτιέται κανείς αν μπορεί να υπήρχε λίγο οργανωμένη ψηφοφορία που συμβαίνει στο παρασκήνιο, δεδομένου ότι μια σημαντική μερίδα των αναγνωστών του greencarreports συνήθως τείνουν να είναι σκεπτικοί για τις πιθανότητες του υδρογόνου.

Ακόμα, όπως πάντα επισημαίνουμε, οι δημοσκοπήσεις του Twitter απέχουν πολύ από την επιστημονική εγκυρότητα, λόγω του μικρού μεγέθους δείγματος και της αυτο-επιλογής από εκείνους που επιλέγουν να συμμετάσχουν.

Αυτό συμβαίνει, τα αποτελέσματα είναι τα αποτελέσματα:

Μεταξύ των εναλλακτικών καυσίμων, είναι είτε υδρογόνο είτε τίποτα. Δυστυχώς όμως βλέπουμε πολύ μικρά ποσοστά (μονοψήφιο νούμερο) και σε ένα άλλο εναλλακτικό καύσιμο, το Φυσικό Αέριο.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info@tosynergeio.gr

 

 

Social Media

facebook logored gplus red YouTube redr Twitter