Οικονομικά αυτοκίνητα πόλης με φυσικό αέριο

Ποιο μυστικό κρύβουν τα αυτοκίνητα πόλης φυσικού αερίου; Ότι παρόλο που αποτελούν νεότερες εκδόσεις γνωστών και αγαπημένων μοντέλων, διαθέτουν αρκετά οικολογικά χαρακτηριστικά και παράλληλα μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα οικονομικά τόσο για τις καθημερινές μετακινήσεις όσο και για μεγάλες αποστάσεις που διανύουμε σε ταξίδια.

Ο λόγος είναι απλός: το φυσικό αέριο εξηγείται από το γεγονός ότι σε σύγκριση με την βενζίνη είναι έως και 66% πιο οικονομικό ενώ παρουσιάζει 23% λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Μετά από την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την χρήση του φυσικού αερίου στην αυτοκίνηση, η Ελλάδα ακολουθεί πλέον τις τάσεις της Ευρωπαϊκής αγοράς, η οποία στο χρονικό διάστημα 2008-2013 εξαπλασίασε τον αριθμό των κυκλοφορούντων CNG οχημάτων, αν λάβουμε ως σημείο αναφοράς τις βασικές αγορές (Ιταλία, Γερμανία, Σουηδία, Ελβετία, Ολλανδία, Αυστρία, Τσεχία).

depa
Η ΔΕΠΑ όλα αυτά τα χρόνια κάνει συντονισμένες προσπάθειες για να ανοίξει τον δρόμο στην αεριοκίνηση με επενδύσεις σε υποδομές και εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών και εγγυήσεων για τους ιδιώτες και επαγγελματίες οδηγούς.

fysikonΑξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος προκειμένου να ανοίξει την αγορά της αεριοκίνησης, έχει θέσει τα πρατήρια FISIKON (εμπορική ονομασία του φυσικού αερίου για την κίνηση οχημάτων) στη διάθεση ιδιωτών και επαγγελματιών οδηγών και δημιουργεί υποδομές με στόχο το οικονομικό, ασφαλές και φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο, να εξασφαλίζει αυτόνομη και οικονομική μετακίνηση για όλο και μεγαλύτερο αριθμό οδηγών σε ολόκληρη την χώρα.

Κινηθείτε στην πόλη με αυτοκίνητα φυσικού αερίου

Αν και η γκάμα των αυτοκινήτων φυσικού αερίου που προσφέρουν όλες οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες αυξάνεται και πλέον στην διάθεση του ελληνικού καταναλωτικού κοινού βρίσκονται εκδόσεις γνωστών μοντέλων από κάθε κατηγορία, θα αρκεστούμε ενδεικτικά στην παρουσίαση κάποιων μοντέλων που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες.

Eco up από την Volkswagen - Kosmocar AE

depa-cng-img-vw

Το eco up!, κληρονομεί την 20ετή εμπειρία της Volkswagen στην τεχνολογία κινητήρων φυσικού αερίου. Eφοδιάζεται με τον νέο τρικύλινδρο κινητήρα 999 cc CNG απόδοσης 68 PS με Blue Motion Technology. Ο συνδυασμός αυτός επιτυγχάνει εντυπωσιακές αποδόσεις σε επίπεδα αυτονομίας αλλά και οικονομίας χρήσης. Το ecoup! καταναλώνει 2,9 kg CNG ανά 100 km ενώ εκπέμπει μόλις 79 gr/km CO2.

Για να γίνει ιδιαίτερα αντιληπτό το χαμηλό κόστος χρήσης που εξασφαλίζει το ecoup! αρκεί να αναφέρουμε ότι με 0,97 € (τρέχουσα τιμή ανά κιλό του CNG) και με μέση κατανάλωση 2,9 κιλά CNG, απαιτεί μόλις 2,8 € για κάθε 100 χιλιόμετρα! Το αυτοκίνητο εφοδιάζεται με 2 δεξαμενές φυσικού αερίου συνολικής χωρητικότητας 11 kg ενώ εναλλακτικά μπορεί να κινηθεί και με βενζίνη καθώς διαθέτει ρεζερβουάρ χωρητικότητας 10 lt. Συνδυαστικά, η αυτονομία του ecoup! ανέρχεται στα 580 χλμ.(Ενδεικτική τιμή: από 12.143 ευρώ)


Fiat Panda Natural Power από την Fiat Group Automobiles Hellas

depa-cng-img-panda

Το Fiat Panda Natural Power μπορεί να διανύσει 1148χλμ (με συνδυασμό των ρεζερβουάρ βενζίνης και φυσικού αερίου), ενώ η οικονομία καυσίμου μπορεί να ξεπεράσει το 60% με τη χρήση φυσικού αερίου, έναντι της βενζίνης. Διαθέτει καινοτόμο δικύλινδρο 0.9 Twin Air Turbo Natural Power κινητήρα των 80 ίππων και καταναλώνει μόλις 3,1 κιλά φυσικού αερίου για κάθε 100 χλμ. (Ενδεικτική τιμή: από 12.740 ευρώ)

SKODA-Octavia G-TEC από την ΒΙΑΜΑΡ Α.Ε.

depa-cng-img-skoda

Η νέα SKODA Octavia G-TEC εξοπλίζεται με κινητήρα 1.4 TSI απόδοσης 110 hp, ο οποίος λειτουργεί με φυσικό αέριο (CNG) και εναλλακτικά με αμόλυβδη βενζίνη. Και οι δύο εκδόσεις Octavia διαθέτουν το στάνταρ πακέτο εξοπλισμού Green Τec που περιλαμβάνει τεχνολογίες αιχμής όπως είναι το Σύστημα Start-Stop και το σύστημα ανάκτησης ενέργειας πέδησης κατά την επιβράδυνση, ενώ ο αποδοτικός τούρμπο κινητήρας πληροί τις νέες προδιαγραφές EU-6.

Οι επιδόσεις της νέας Octavia G-TEC εντυπωσιάζουν καθώς με αποκλειστική χρήση CNG η αυτονομία φτάνει τα 410 km με ένα και μόνο ανεφοδιασμό με την κατανάλωση να βρίσκεται στα 3,5 kg/100 km. Με τιμή CNG στα 0,971€/kg το κόστος χρήσης μεταφράζεται σε μόλις 3,4 €/100 km (!), ενώ ο κάτοχος δεν επιβαρύνεται με τέλη κυκλοφορίας καθώς η εκπομπή CO2 περιορίζεται στα μόλις 97 g/km. Στην λειτουργία με αμόλυβδη βενζίνη η αυτονομία αγγίζει τα 920 km και συνολικά, η Octavia G-TEC μπορεί να διανύσει έως και 1.330 km με ένα πλήρη ανεφοδιασμό.
(Ενδεικτική τιμή: από 18.700 ευρώ)

Συμβουλές για οικονομική οδήγηση

  • Επιλέγετε οχήματα φυσικού αερίου καθώς παρουσιάζουν υψηλή αποδοτικότητα καυσίμου. Συγκριτικά με τα άλλα καύσιμα, ένα κιλό φυσικού αερίου (CNG) ισοδυναμεί με 2 λίτρα υγραερίου (LPG) ή 1.65 λίτρα βενζίνης ή 1.4 λίτρα diesel.
  • Μην μαρσάρετε πριν σβήσετε τον κινητήρα γιατί σπαταλάτε άσκοπα καύσιμο
  • Η σωστή πίεση στα ελαστικά βελτιώνει την κατανάλωση
  • Μην προσθέτετε περιττό βάρος (αντικείμενα, σχάρες κλπ) τα οποία δεν είναι απαραίτητα στις καθημερινές μετακινήσεις
  • Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το κλιματιστικό

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info@tosynergeio.gr

 

 

Social Media

facebook logored YouTube redr Twitter