ΒΑΦΗ – Εξοπλισμός βαφείου. Το πιστόλι βαφής

Το πιστόλι βαφής

Με την βαφή με το πιστόλι ψεκασμού μπορεί να επιτευχθεί ένα απολύτως ομοιόμορφο στρώμα βαφής με μία στιλπνή επιφάνεια. Το πιστόλι ψεκασμού είναι το κύριο εργαλείο στο βαφείο. Η συστηματική συντήρηση, ο απόλυτος καθαρισμός μετά από κάθε χρήση και ο προσεκτικός χειρισμός όλων των εξαρτημάτων του πιστολιού είναι προϋποθέσεις για μία υψηλών απαιτήσεων ποιοτική βαφή.

Τρόπος λειτουργίας των πιστολιών βαφής

Με τη παροχή πεπιεσμένου αέρα και λόγω της κατασκευής του πιστολιού βαφής, το χρώμα εξέρχεται από το δοχείο του πιστολιού και πηγαίνει στο μπεκ ψεκασμού (Αρχή Βεντούρι). Αν το δοχείο είναι τοποθετημένο επάνω από το πιστόλι ψεκασμού τότε έχουμε ένα πιστόλι με δοχείο ροής, αν είναι τοποθετημένο από κάτω έχουμε ένα πιστόλι με δοχείο αναρρόφησης.

pistoli1

Σχήμα: Πιστόλι με δοχείο ροής

pistoli2

Σχήμα: Πιστόλι με δοχείο αναρρόφησης

Κατά το πάτημα της σκανδάλης του πιστολιού μέχρι την πρώτη σκάλα ανοίγει μόνο η παροχή αέρα του πιστολιού. Αν πατήσουμε πιο πολύ την σκανδάλη μετακινείται η βελόνα του μπεκ και το χρώμα αναμιγνύε-ται με την ποσότητα του αέρα που κινείται με μεγάλη ταχύτητα. Έτσι δη-μιουργείται ένα σύννεφο ψεκασμού από μικρά σταγονίδια χρώματος.


Παρατήρηση: Η πίεση του αέρα καθορίζει το μέγεθος των σταγονιδίων: Υψηλή πίεση = Μικρά σταγονίδια. Χαμηλή πίεση = Μεγάλα σταγονίδια.


Τομή ενός πιστολιού με δοχείο ροής (Πιστόλι Jet)

Για τον ψεκασμό διαφόρων χρωμάτων πρέπει να επιλεγεί το σωστό μπεκ ψεκασμού. Για την αύξηση της πυκνότητας του χρώματος είναι απαραίτητο ένα μπεκ με μεγαλύτερη διάμετρο. Το σημείο εξόδου του χρώματος και του αέρα στο μπεκ λέγεται «σημείο εκνέφωσης».

Το μέγεθος του μπεκ δίδεται σε χιλιοστά

Η ποιότητα του πιστολιού βαφής εξαρτάται από την κεφαλή του. Στο πιστόλι βαφής υπάρχουν κανάλια αέρα τα οποία περιβάλουν την κεφαλή του μπεκ. Από την κεφαλή του μπεκ καθορίζεται η μορφή της δέσμης του χρώματος. Η μορφή της δέσμης είναι κωνική. Ένας μεγάλος κώνος ψεκασμού έχει μία υψηλή συγκέντρωση χρώματος, ένας μικρός κώνος ψεκασμού έχει μία μικρή συγκέντρωση χρώματος.

pistoli3

Τομή τυπικού πιστολιού βαφής

 

 

 

 

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tagged under

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info [at] tosynergeio.gr

 

 

Social Media

Facebook-color Instagram-color youtube-color Twitter linkedin