Αμάξωμα και βασικές έννοιες: Η βαφή στην παραγωγή (Mέρος Γ)

Διαδικασία της βαφής αμαξώματος στην παραγωγή 

Η διαδικασία της βαφής στην παραγωγή γίνεται  σε μία  αυτόματη γραμμή η οποία είναι έτσι προσαρμοσμένη για το καλύτερο αποτέλεσμα. Είναι σημαντικό ένας τεχνίτης να γνωρίζει την διαδικασία της εργοστασιακής βαφής για την αποτελεσματικότερη αποκατάστασή της σε κάθε πρόβλημα του αμαξώματος και της βαφής.

Το Χρώμα

Το τελευταίο στρώμα είναι το χρώμα.

Το χρώμα φροντίζει για:

  • Χρώμα
  • Γυαλάδα
  • Ειδικά εφέ
  • Σκληρότητα

Το χρώμα μπορεί να είναι μονής η διπλής επίστρωσης. Στο χρώμα διπλής επίστρωσης περνιέται πρώτα ένα φόντο χρώματος (βασικό χρώμα) και τελικά το βερνίκι.

Η βαφή διπλής επίστρωσης με τα χρώματα και τα εφέ (Μονής , Διπλής , Πέρλα) σχηματίζει μαζί με το βερνίκι ένα σκληρό και γυαλιστερό φιλμ.

Στην βαφή μονής επίστρωσης το χρώμα προστατεύεται μόνο του, ενώ στην διπλή επίστρωση την προστασία αναλαμβάνει το βερνίκι.

Το πέρασμα του χρώματος γίνεται με τον ίδιο τρόπο που γίνεται και το αστάρωμα δηλαδή με ηλεκτροστατική επίστρωση, γεγονός που προσφέρει μεγάλα πλεονεκτήματα έναντι της μεθόδου με τα πιστόλια  ψεκασμού.

Βαφή μονής επίστρωσης

Βαφή διπλής επίστρωσης

Παρατήρηση

Το μεταλλικό χρώμα στην παραγωγή ψεκάζεται με μπέκ ψεκασμού (αυτόματο μπέκ ψεκασμού).

Με την ηλεκτροστατική βαφή ο προσανατολισμός των σωματιδίων του αλουμινίου γίνεται με τέτοιον τρόπο ώστε δεν μπορεί να αναπαραχθεί στο συνεργείο με τα γνωστά μέσα.

Κερί και αντιδιαβρωτικά υλικά

Το κέρωμα των κοίλων χώρων με υγρό κερί βρίσκεται στο τέλος της διαδικασίας βαφής. Το κέρωμα προστατεύει αποτελεσματικά τις κοιλότητες και εξασφαλίζει μακροχρόνια αντιδιαβρωτική προστασία.

Επιπρόσθετα με το κέρωμα χρησιμοποιείται αφρός πολυουρεθάνης σε ειδικά καθορισμένες κοιλότητες για την βελτίωση της ακουστικής και την μείωση της επίδρασης από εξωτερικούς θορύβους.

Πιστόλι κερώματος κοίλου χώρου

…η συνέχεια στο επόμενο

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info@tosynergeio.gr

 

 

Social Media

facebook logored YouTube redr Twitter