ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ: Αναβολή στο μέλλον και επ' αόριστον

... εντός έξι (6) μηνών από την ημερομηνία παραλαβής του πληροφοριακού συστήματος, από το ΥΜΕ

Στα αζήτητα η υπουργική απόφαση του ΥΜΕ για το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο  σχετικά με την τακτοποίηση των συνεργείων του επισκευαστικού κλάδου, αφού η νέα υπουργική απόφαση καταργεί την προηγούμενη και αφήνει ανοικτή ημερομηνία εφαρμογής.

Μετά την  λήξη της ημερομηνίας εφαρμογής του Ψηφιακού Μητρώου των Συνεργείων, χρονολογικά την  9η Αυγούστου 2021, το ΥΜΕ  διαπίστωσε ότι δεν διαθέτει κατάλληλο πληροφοριακό σύστημα με αποτέλεσμα η νέα υπουργική απόφαση να ορίζει σαν καταληκτική ημερομηνία όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται  «εντός έξι (6) μηνών από την ημερομηνία παραλαβής του πληροφοριακού συστήματος».

Το ζητούμενο είναι λοιπόν πότε το υπουργείο θα παραλάβει το "πληροφοριακό σύστημα", και εδώ γεννώνται διάφορα ερωτήματα όπως:

  • το υπουργείο όταν ανακοίνωσε και έβαλε σε εφαρμογή το Ψηφιακό Μητρώο  των Συνεργείων με καταληκτική ημερομηνία τον Αύγουστο του 21, δεν γνώριζε ότι δεν διαθέτει το ζητούμενο πληροφοριακό σύστημα;
  • γιατί υποχρέωσε τα συνεργεία και όχι μόνο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται "να αποστείλουν τα ζητούμενα στοιχεία του Πίνακα του Παραρτήματος της σχετικής υπουργικής απόφασης στην Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της οικείας Περιφερειακής Ενότητας εντός οκτώ (8) μηνών από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας" αφού δεν διέθετε την κατάλληλη υποδομή;
  • τι θα γίνει με τα συνεργεία που μπήκαν σε μία διαδικασία που τους κόστισε χρόνο και χρήμα και υπέβαλαν στην ώρα τους τα σχετικά στοιχεία;
  • θα υποβάλουν ξανά φάκελο ή όχι;

Βέβαια το ΥΜΕ μας έχει συνηθίσει και στο παρελθόν σε ανάλογες παλινωδίες, ας μην ξεχνάμε την εκπαίδευση των τεχνιτών αερίων καυσίμων, το τείχος των συνεργείων, πρόσφατα η υ.α. για τα συνεργεία των ηλεκτροκίνητων οχημάτων όπου απουσιάζουν οι προδιάγραφες των τεχνιτών κ.α.

Σίγουρα οι δυσκολίες εφαρμογής του ψηφιακού μητρώου σαν παροχή μιας νέας υπηρεσίας, τόσο για το ΥΜΕ όσο και για τους υπόχρεους, δικαιολογούν μία παράταση χρόνου, όπως αλώστε ζητήθηκε και από τα κλαδικά όργανα, όχι όμως και μία "επ΄ αόριστο αναβολή".

Άλλες αλλαγές που φέρνει η νέα υπουργική απόφαση, εκτός από τις χρονικές όπως αναφέρθηκε, είναι ότι από τους σχετικούς πίνακες έχουν απαλειφθεί η αναφορά στο "Πιστοποιητικό των ανυψωτικών μηχανήματων" και η αναφορά στο "Πιστοποιητικό αεριοφυλακίου του αεροσυμπιεστή".

Η αφαίρεση των στοιχείων για τα πιστοποιητικά των ανυψωτικών μηχανημάτων και των αεροφυλακίων από το Μητρώο, έγινε σύμφωνα με την ανακοίνωση της ομοσπονδίας ΕΟΒΕΑΜΜ κατόπιν αιτήματος της.

Το ζητούμενο όμως δεν είναι η αγνόηση του προβλήματος, γιατί η αφαίρεση αυτών των στοιχείων μόνο αυτό μπορεί να σημαίνει, αλλά η εφαρμογή μιας ρεαλιστικής λύσης που θα παρέχει ασφάλεια στο συνεργείο και θα το απαλλάσσει από το "χαράτσι" ενός αμφισβητούμενου πιστοποιητικού.

Ενδεικτικά θα μπορούσε να εφαρμοσθεί, αντί του πιστοποιητικού, ένα βιβλίο περιοδικής προληπτικής συντήρησης των ανυψωτικών και των αεροφυλακίων, σύμφωνα με τις οδηγίες και τις προδιαγραφές του κατασκευαστή, με υπεύθυνο και υπογράφοντα τον τεχνικό ασφαλείας του συνεργείου, δηλαδή το ίδιο το συνεργείο.

Αυτό θα απάλλασσε  το  συνεργείο από το χαράτσι των πιστοποιητικών που έως γνωστό εκδίδονται με τυχαίες διαδικασίες και χωρίς αντίκρισμα, αυξάνοντας παράλληλα και τον βαθμό ασφάλειας αυτών των μηχανήματων.

Σε κάθε όμως περίπτωση  η ορθή πιστοποίηση των ανυψωτικών και των αεροφυλακίων, ή η ορθή περιοδική προληπτική συντήρησή τους από τον   Τεχνικό ασφαλείας του συνεργείου, μέσα από χαρτογραφημένες διαδικασίες και όχι πειραματισμούς  θα πρέπει να θεσπισθεί και να ελέγχεται.

Σε αναμονή λοιπόν για την επ αόριστόν εφαρμογή του Ψηφιακού Μητρώου των Συνεργείων.

Αναλυτικά, μπορείτε να διαβάσετε  ολόκληρη η υπουργική απόφαση, "Τροποποίηση της υπ’ αρ. οικ. 59388/940/2020 απόφασης του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων για τη δημιουργία, ανάπτυξη, λειτουργία και συντήρηση Ψηφιακού Μητρώου λειτουργούντων συνεργείων και υπευθύνων τεχνιτών αυτών, σταθμών οχημάτων, λιπαντηρίων, πλυντηρίων και λοιπών συναφών εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης οχημάτων και κάθε άλλης αναγκαίας λεπτομέρειας» (Β’ 5407)" συμπληρώνοντας απλά το email σας


Invalid Input
Πληκρολογήστε το κείμενο που εμανίζεται
Invalid Input
Invalid Input

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info [at] tosynergeio.gr

 

 

Social Media

Facebook-color Instagram-color youtube-color Twitter linkedin