Ηλεκτροκίνηση: Εκπαίδευση πυροσβεστών στο Ρέθυμνο από το Ινστιτούτο ΙΔΕΕΑ

Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το τριήμερο πρόγραμμα εκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος Ρεθύμνου στις τεχνολογίες της ηλεκτροκίνησης και στις διαδικασίες πυρόσβεσης αυτών των οχημάτων.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στην αίθουσα εκπαίδευσης  της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου στα Τρία Μοναστήρια στις 27,28 και 29 Σεπτεμβρίου 2021,  στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς δράσεων του Ινστιτούτου  ΙΔΕΕΑ και των δράσεων ενημέρωσης  των Πυροσβεστών του Νομού, από τον Διοικητή κ. Λάμπρο Κίτσιο  και τους υπευθύνους αξιωματικούς του τμήματος.

pyrosvestiki3

pyrosvestiki2

Ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου κ. Καραμπίλας Πέτρος και ο Τεχνικός Διευθυντής κ. Καπετανάκης Γιώργος, διαδικτυακά και δια ζώσης,  ενημέρωσαν τους Πυροσβέστες για τις εφαρμοσμένες ήδη τεχνολογίες των υβριδικών και των ηλεκτρικών οχημάτων, για τους κινδύνους που διατρέχουν από την υψηλή τάση, τα μέτρα ασφάλειας και τις διαδικασίες πυρόσβεσης αυτών των οχημάτων.

Αναλυτικότερα αναφέρθηκαν:

  • Οι βασικές αρχές λειτουργίας των υβριδικών και ηλεκτρικών οχημάτων με έμφαση στα κυκλώματα υψηλής τάσης που διαθέτουν τα οχήματα αυτά.
  • Οι τρόποι χαρακτηρισμού και αναγνώρισης των κυκλωμάτων υψηλής τάσης.
  • Οι τρόποι και οι διαδικασίες απενεργοποίησης της υψηλής τάσης των κυκλωμάτων με συμβατικούς και μη συμβατικούς τρόπους.

pyrosvestiki7

  • Αναφέρθηκαν και παρουσίασαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι τρόποι και διαδικασίες εξεύρεσης πληροφοριών σχετικές με τις ενέργειες διάσωσης μέσα από τα φύλλα διάσωσης των κατασκευαστών. Χαρακτηριστικά όπως ανέφερε ο κ. Καραμπίλας, σε έρευνα από την ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club) μεταξύ δύο ομάδων διασωστών πυροσβεστικού σώματος, εκ των οποίων η μία ομάδα είχε τα φύλλα διάσωσης του  κατασκευαστή ενώ η άλλη ομάδα δεν τα είχε, η πρώτη ομάδα ολοκλήρωσε την διάσωση σε λιγότερο χρόνο από 10 λεπτά ενώ η άλλη ομάδα, χωρίς πληροφορίες διάσωσης, χρειάστηκε 18 λεπτά. Τα 8 επιπλέον λεπτά αποτελούν σημαντικό χρόνο για την μείωση του συνολικού χρόνου διάσωσης και επιβίωσης των τραυματιών.

pyrosvestiki5

  • Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους τρόπους πυρόσβεσης των υβριδικών και των ηλεκτρικών οχημάτων, στις δυσκολίες κατάσβεσης που υπάρχουν για τις μπαταρίες υψηλής τάσης, τους κινδύνους επανανάφλεξης των μπαταριών αυτών, καθώς και στα μέτρα ασφάλειας από τον κίνδυνο έκλυσης αερίων ή εκρήξεων. Χαρακτηριστικά όπως επεσήμανε ο κ. Καπετανάκης σύμφωνα με αναφορές των Αμερικανικών υπηρεσιών διάσωσης, η  κακή χρήση των ηλεκτρικών οχημάτων αλλά και η σφοδρότητα των συγκρούσεων αποτυπώνουν το πρόβλημα της κατάσβεσης της φωτιάς στις ΗΠΑ. Εκεί οι πυροσβέστες εκφράζουν την ανησυχία τους για τις περιπτώσεις φωτιάς σε μπαταρίες οι οποίες απαιτούν τεράστιες ποσότητες νερού για να εξουδετερωθούν. Επικεφαλής του πυροσβεστικού τμήματος στο Houston αναφέρει  πως μια τυπική φωτιά σε συμβατικό αυτοκίνητο απαιτεί γύρω στα 1.100 λίτρα νερού για να σβήσει εντελώς.  Αντίστοιχα, σε ατύχημα με Tesla Model S στο Houston οι πυροσβέστες κατανάλωσαν περίπου 106.000 λίτρα νερού για την κατάσβεση. Για να καταλάβουμε το μέγεθος της σπατάλης, αυτή η ποσότητα αναλογεί στο νερό που καταναλώνει ένας μέσος Αμερικανός σε δύο ολόκληρα χρόνια.
  • Επίσης δόθηκαν πληροφορίες σχετικά με την χρήση των υβριδικών και των ηλεκτρικών οχημάτων, με το πόσο επικίνδυνα είναι αυτά σε περίπτωση πλημύρας, τί γίνεται με την φόρτιση σε βροχή, τι θα συμβεί εάν ένα ηλεκτρικό πέσει στο νερό  και άλλες χρηστικές πληροφορίες.

pyrosvestiki6

Η εμπλοκή των ηλεκτρικών οχημάτων σε τροχαία ατυχήματα και οι διαδικασίες διάσωσης και απεγκλωβισμού φαίνεται να αποτελούν σήμερα αχαρτογράφητα νερά για τους διασώστες.

Την ανάγκη αυτή διέκρινε το Ινστιτούτο ΙΔΕΕΑ  προσφέροντας δωρεάν  εκπαίδευση και ενημέρωση στους ανθρώπους αυτούς που καθημερινά δίνουν την ζωή τους για εμάς.

Η ενέργεια αυτή αποτελεί μία ακόμη δράση στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς δράσεων αλληλεγγύης του Ινστιτούτου  ΙΔΕΕΑ.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info [at] tosynergeio.gr

 

 

Social Media

Facebook-color Instagram-color youtube-color Twitter linkedin