Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα απόσυρσης και επιδοτήσεων της Ισπανίας

Η κυβέρνηση της Ισπανίας εργάζεται για τη νέα έκδοση του προγράμματος επιδοτήσεων για την ηλεκτροκίνης, το MOVES, για το 2020, και παρόλο που οι λεπτομέρειες δεν πρόκειται να δημοσιευθούν επίσημα μέχρι τα τέλη Μαΐου (το αργότερο στις αρχές Ιουνίου), ορισμένες πληροφορίες έχουν ήδη διαρρεύσει.

Για παράδειγμα, ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα επιδοτήσεων φέτος θα είναι 65 εκατομμύρια ευρώ, 20 εκατομμύρια ευρώ περισσότερο από ό, τι το 2019. Σύμφωνα με το σχέδιο, η μέγιστη επιδότηση πρόκειται να παραμείνει στα 5.500 ευρώ για καθαρά ηλεκτρικά οχήματα, υπό την προϋπόθεση ότι ένα αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης που έχει ηλικία τουλάχιστον δέκα ετών θα τεθεί εκτός λειτουργίας σε αντάλλαγμα.

Ωστόσο, η ισπανική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει το ενδεχόμενο να καταστήσει την υποχρέωση αυτή προαιρετική. Αυτό σημαίνει ότι η απόσυρση ενός παλαιού οχήματος με κινητήρα εσωτερικής καύσης δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική για την επιδότηση της αγοράς ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, σε αντίθεση με την τρέχουσα κατάσταση.

Χωρίς την απόσυρση ενός παλαιού οχήματος με κινητήρα εσωτερικής καύσης, το ποσό της επιδότησης για την αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα είναι το πολύ 4.000 ευρώ, ενώ για την απόσυρση ενός αυτοκινήτου με συμβατικά καύσιμα και την αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, το ποσό αυτό θα ανέρχεται στα 5.500 ευρώ.

Αυτή είναι προφανώς η αντίδραση της κυβέρνησης στο εξής πρακτικό πρόβλημα: Μέχρι τώρα, το παλιό αυτοκίνητο έπρεπε να αποσυρθεί κατά την αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, αλλά μπορεί να χρειαστεί να περάσουν αρκετοί μήνες πριν από την παραλαβή του καινούργιου από τον ιδιοκτήτη του.
Όπως και το 2019, η νέα έκδοση του προγράμματος MOVES θα περιλαμβάνει επίσης επιδοτήσεις για υποδομές φόρτισης, ηλεκτρικά δίκυκλα και επαγγελματικά οχήματα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες σχετικά με το ποσό αυτών των επιδοτήσεων για το 2020. Παραμένει επίσης ανοιχτό το ζήτημα για το εάν και πώς θα συνεχίσουν να επιδοτούνται τα επαναφορτιζόμενα υβριδικά αυτοκίνητα.

Για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, θα υπάρχει ένα νέο όριο τιμών. Σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα έχουν τιμή πώλησης έως 45.000 ευρώ θα είναι επιλέξιμα για επιδοτήσεις, ενώ προηγουμένως αυτό το μέγιστο όριο ήταν 40.000 ευρώ.

Παρόλο που η κυβέρνηση της Μαδρίτης παρέχει την χρηματοδότηση, οι περιφερειακές κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες για την κατανομή της - τους διατίθεται μέρος του προϋπολογισμού ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Στον κανονισμό για το 2020, οι περιφερειακές κυβερνήσεις θα έχουν επίσης μεγαλύτερη ελευθερία στον καταμερισμό. Θα υπάρχει επίσης η δυνατότητα προκαταβολής στους αιτούντες, ώστε να μπορούν να πραγματοποιήσουν την επένδυση για την αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων.

Το Εθνικό Ολοκληρωμένο Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (PNIEC) της Ισπανίας ορίζει ότι τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα θα πρέπει να έχουν ταξινομηθεί έως το 2030. Το πρόγραμμα επιδοτήσεων θα λήξει στις 31.12.2020 το αργότερο ή όταν εξαντληθεί ο προϋπολογισμός.

Πηγή: https://www.web24.news/

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info@tosynergeio.gr

 

 

Social Media

facebook logored facebook logored YouTube redr Twitter

linkedin