Θα υπάρξει απαλλαγή Φ.Π.Α. για τα ηλεκτρικά οχήματα;

Θεωρούμενη ως μέρος του σχεδίου ανάκαμψης της αυτοκινητοβιομηχανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η απαλλαγή από τον ΦΠΑ θα συμπληρωθεί από ένα ευρωπαϊκό σύστημα ενίσχυσης για την απόκτηση «καθαρών» οχημάτων.

Ενώ οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες επεξεργάζονται σχέδια ανάκαμψης για να βγει η αυτοκινητοβιομηχανία από την κρίση, η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει επίσης να συμμετάσχει στα σχέδια αυτά. Σύμφωνα με το Bloomberg, στέλεχος της ΕΕ ετοιμάζει μια σειρά μέτρων για να ενθαρρύνει τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να κατασκευάσουν και να πωλήσουν περισσότερα «καθαρά» οχήματα.

meiosi fpa sta ilektrika

Μεταξύ των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η εισαγωγή απαλλαγής από τον ΦΠΑ για οχήματα «μηδενικών εκπομπών ρύπων», δηλαδή για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οχήματα υδρογόνου. Μια τέτοια ενέργεια, αν εφαρμοστεί τελικά, θα μειώσει δραστικά την τιμή των οχημάτων στην αγορά.

Στην ευρωπαϊκή ήπειρο, η απαλλαγή από τον ΦΠΑ δεν είναι μια νέα ιδέα. Στη Νορβηγία, λειτουργεί ήδη εδώ και αρκετά χρόνια και εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία της διείσδυσης των ηλεκτρικών οχημάτων σε αυτήν τη χώρα.

Αν και η εφαρμογή αυτής της απαλλαγής από τον ΦΠΑ θα μπορούσε να είναι ένα εμβληματικό μέτρο του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης, η Ευρώπη μελετά την εφαρμογή και άλλων μέτρων ενίσχυσης. Μεταξύ αυτών είναι η καθιέρωση ευρωπαϊκής «βοήθειας» για την αγορά καθαρών οχημάτων.

Έχοντας μια διάρκεια εφαρμογής δύο ετών, υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρονται σε ένα κονδύλιο 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αν και το ποσό της χορηγηθείσας ενίσχυσης δεν αναφέρεται λεπτομερώς ακόμη, θα πρέπει λογικά να προστεθεί στις ενισχύσεις που έχουν ήδη χορηγηθεί στα διάφορα κράτη μέλη.

Όσον αφορά τις υποδομές, η Επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο διπλασιασμού του κονδυλίου που διατίθεται για τα εναλλακτικά καύσιμα. Για τους σταθμούς επαναφόρτισης, ο στόχος θα είναι η ανάπτυξη 2 εκατομμυρίων σταθμών φόρτισης σε ολόκληρη την ήπειρο έως το 2025.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info@tosynergeio.gr

 

 

Social Media

facebook logored facebook logored YouTube redr Twitter

linkedin