Η Ηλεκτροκίνηση θα βλάψει σοβαρά… Συμφέροντα

Διαμάχη Ένωσης Ανανεώσιμων & Υγρών καυσίμων χαμηλών εκπομπών CO2 & Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το Πακέτο Fit for 55

Ένωση Ανανεώσιμων & Υγρών καυσίμων χαμηλών εκπομπών CO2 (Renewable & Low-Carbon Liquid Fuels) αντιδρά στο Πακέτο Fit for 55 που παρουσιάστηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα η Επιτροπή της ΕΕ παρουσίασε τη δέσμη μέτρων για το κλίμα «Fit for 55». Περιέχει νομοθετικές πρωτοβουλίες με τις οποίες η Επιτροπή θέλει να επιτύχει τους στόχους της «Πράσινης Συμφωνίας». Ένα σημαντικό σημείο για την αυτοκινητοβιομηχανία είναι ότι οι εκπομπές CO2 από καινούργια αυτοκίνητα θα μειωθούν στο μηδέν έως το 2035, πράγμα που σημαίνει το τέλος της βενζίνης και του ντίζελ.

Στο Βέλγιο, μέλη της Ένωσης  για ανανεώσιμα και χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα υγρά καύσιμα στην έκδοση της ακόλουθης κοινής πρόσκλησης για δράση σχετικά με το πακέτο Fit for 55 που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Το πακέτο Fit for 55 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπόσχεται μια τολμηρή νέα εποχή στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, με προτεινόμενους κανονισμούς που θα επιτρέψουν έναν στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου 55% για το 2030 και θα θέσει την ΕΕ σε πορεία για την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα έως το 2050.

Αν και ο προορισμός είναι σαφής, οι νομοθετικές οδοί της Επιτροπής για την επίτευξή του είναι λιγότερο. Το πακέτο Fit for 55 αναμένεται να συνεχίσει να υποτιμά ή ακόμη και να αγνοήσει τη σημαντική συμβολή που μπορούν να προσφέρουν τα ανανεώσιμα και χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα υγρά καύσιμα σήμερα, αύριο και καθ ‘όλη τη διάρκεια αυτής της μετάβασης. Αλλά δεν είναι πολύ αργά για την Επιτροπή να αδράξει την ευκαιρία να αναπτύξει αυτές τις αποδεδειγμένες λύσεις.

Τα μέλη της Ένωσης Renewable & Low-Carbon Liquid Fuels, για τα ανανεώσιμα και χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα υγρά καύσιμα - που αντιπροσωπεύουν σημαντικούς συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα αξίας υγρών καυσίμων της ΕΕ, από την πρώτη ύλη και την παραγωγή καυσίμων έως την αποθήκευση, τον εφοδιασμό και τη διανομή - δεσμεύονται να συνεργαστούν για να συμβάλουν στην απανθρακοποίηση του κινητήρα τομέα με βιώσιμο, προσιτό και κοινωνικά χωρίς αποκλεισμό τρόπο.

Εκπρόσωποι της Renewable & Low-Carbon Liquid Fuels επισημαίνουν ότι «Η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει μια τεχνολογικά ουδέτερη προσέγγιση που κάνει την καλύτερη χρήση των διαθέσιμων επιλογών με αποδεδειγμένα διαπιστευτήρια μείωσης εκπομπών, συμπεριλαμβανομένων των καλλιεργούμενων βιο-καυσίμων που πληρούν αυστηρά κριτήρια βιωσιμότητας».

Η ανακοίνωση της Renewable & Low-Carbon Liquid Fuels, υποστηρίζει ότι τα υγρά καύσιμα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι απαραίτητη και μακροπρόθεσμη τεχνολογική λύση. Αυτά τα καύσιμα θα συνεχίσουν να συμβάλλουν στην απανθρακοποίηση όλων των τρόπων μεταφοράς, στις οδικές μεταφορές.  Συμπληρώνουν στρατηγικά την ηλεκτροκίνηση που είναι ικανή να μειώσει τις εκπομπές του τρέχοντος στόλου οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης και τα ανανεώσιμα καύσιμα, στις αεροπορικές και τις θαλάσσιες μεταφορές όπου μπορούν να είναι μια διαρκής λύση με αυξανόμενη διεθνή κλίμακα.

Παρόλα αυτά πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν τοποθετηθεί ενάντια σε ότι υποστηρίζει η Ένωση Renewable & Low-Carbon Liquid Fuels, υποστηρίζοντας ότι η εστίαση στα βιοκαύσιμα θα καθυστερήσει τη μετάβαση σε οχήματα μηδενικών εκπομπών.

Ανατρέξτε στο πακέτο Fit for 55 εδώ: http://www.futuremobility.gr/tech-news/fit-for-55

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info [at] tosynergeio.gr

 

 

Social Media

Facebook-color Instagram-color youtube-color Twitter linkedin