Μία ακόμη διαταραχή που ταράζει και τον τομέα των ανταλλακτικών!

Ψηφιακή μεταμόρφωση της εφοδιαστικής αλυσίδας μέσω του IoT, των Analytics και του Automation.

Μετά τον τομέα των τροφίμων αλλά και αυτό των εκδόσεων βιβλίων, άλλος ένας τομέας που δεν φαίνεται να μένει ανεπηρέαστος ακόμη και στη χώρα, μας είναι αυτός των ανταλλακτικών αλλά ας δούμε πως δρα συνολικά η παγκοσμιοποιημένη βιομηχανία.

Το όλο και πιο γρήγορο και ανταγωνιστικό τοπίο των προϊόντων και των υπηρεσιών απαιτούσε καινοτόμες προσεγγίσεις για τη διαχείριση logistics και της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η εφοδιαστική αλυσίδα σχετίζεται με τη διανομή και την οργάνωση προϊόντων εντός μιας επιχείρησης. Περιλαμβάνει αποθήκευση και μεταφορά και θεωρείται μέρος της συνολικής αλυσίδας εφοδιασμού. Η αξιόπιστη παρακολούθηση των πρώτων υλών, των εξαρτημάτων και των μεταποιημένων προϊόντων στις αποθήκες διανομής αποτελεί μια εξαιρετική περίπτωση χρήσης για την επιχειρηματική αξία από το IoT / IIoT*- ειδικά με την ανάλυση και την αυτοματοποίηση των ροών αξίας της αλυσίδας εφοδιασμού από το ένα άκρο του κόσμου στο άλλο άκρο.

Πόσο σημαντική είναι η εφοδιαστική αλυσίδα;

Σκεφτείτε αυτό. Περίπου το 30% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων χάνεται στην αλυσίδα εφοδιασμού! Αυτή είναι ακριβώς η βιομηχανία τροφίμων. Όλοι οι βιομηχανικοί κλάδοι και οι μεγάλοι διακριτικοί ή κατασκευαστικοί οργανισμοί παραγωγής βασίζονται στην αποτελεσματικότητα στην αλυσίδα εφοδιασμού τους.

Ο συνδυασμός συνδεσιμότητας (Internet of Things ή πιο συγκεκριμένα το βιομηχανικό διαδίκτυο των πραγμάτων - Industrial Internet of Things) μαζί με τα αναλυτικά στοιχεία για τις προβλέψεις καθώς και την αυτοματοποίηση των ροών από άκρο σε άκρο είναι έτοιμη να βελτιώσει και να διαταράξει την αλυσίδα εφοδιασμού.

Πρώτα απ’ όλα η αλυσίδα εφοδιασμού είναι μια ροή αξίας που αρχίζει με μια στρατηγική αλυσίδα εφοδιασμού μέχρι την τελική αποχώρηση ή ανακύκλωση του προϊόντος. Υπάρχουν πολλά στάδια μεταξύ τους. Υπάρχουν κίνδυνοι στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Κάποιος πρέπει να κοιτάξει όχι πολύ πέρα από την εξέλιξη των δυνατοτήτων της αλυσίδας εφοδιασμού για να δει πώς η κατασκευή γίνεται ψηφιακά συνδεδεμένη.

Η ψηφιοποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού μέσω της παρακολούθησης, της συνδεσιμότητας και των αυτοματοποιημένων δυναμικών περιπτώσεων από άκρο σε άκρο έχει προσφέρει πολλές νέες ευκαιρίες για τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών της εφοδιαστικής αλυσίδας.

psifiaki1

Με την εμφάνιση της πρόσθετης 3D εκτύπωσης για «εξατομικευμένες» κατασκευές, η βελτιστοποίηση της διαχείρισης της αλυσίδας εφοδιασμού γίνεται κρίσιμη. Οι εταιρείες στηρίζονται στην έγκαιρη προμήθεια υλικών ή 3D εξαρτημάτων προκειμένου να παράγουν με όλο και πιο απαιτητικά επίπεδα υπηρεσιών. Οποιαδήποτε διαταραχή της αλυσίδας εφοδιασμού έχει αρνητικό αντίκτυπο.

Από δημοσιονομικές προοπτικές, οι δαπανηρές διαταραχές ενδέχεται να οδηγήσουν σε υπερεκμετάλλευση, υποπαραγωγή, απόβλητα στην αλυσίδα εφοδιασμού από άκρο σε άκρο. Για το λόγο αυτό, οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού αντιπροσωπεύουν σημαντικό κίνδυνο για την κάθε εταιρεία. Ακόμη και σε σταθερές ή «ευχάριστες» συναλλαγές υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών μεταφοράς και μεταφοράς αγαθών και υπηρεσιών μέσω ψηφιακών δυναμικών περιπτώσεων και διαδικασιών.

Οι μεταφορές και οι συναλλαγές κίνησης περιουσιακών στοιχείων τείνουν να είναι έντονες και χειροκίνητες.

Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί αυτός ο κίνδυνος, οι εταιρείες πρέπει να προσδιορίσουν τις πηγές των διαταραχών - και ιδιαίτερα τις καταστροφικές.

Διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού

Όπως υποδεικνύεται στο Adaptive Digital Factory, μερικές από τις κρίσιμες πηγές διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού περιλαμβάνουν:

  • Καιρός (απρόβλεπτες καιρικές επιπτώσεις, π.χ. τυφώνες)
  • Πολιτικές αναταραχές (π.χ. διαμαρτυρίες)
  • Οι προκλήσεις των εργατικών ενώσεων (π.χ. οι λιμενικές εργασιακές διαφορές)
  • Οι τιμές των καυσίμων (π.χ. αδικαιολόγητες αυξήσεις στις τιμές)
  • Κατάσταση της αγοράς προμηθευτή (π.χ. εχθρικές εξαγορές προμηθευτών)

Προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι διαταραχής, τα δεδομένα αξιολογούνται και μετατρέπονται σε πληροφορίες που χρησιμοποιούνται για την λήψη μέτρων μετριασμού. Αυτές οι «αξολογούμενες» ενέργειες αυτοματοποιούνται και εκτελούνται μέσω δυναμικών περιπτώσεων από άκρο σε άκρο που καλύπτουν ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να συγκεντρωθούν από μια πληθώρα πηγών, συμπεριλαμβανομένων των online μέσων, δηλ. των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης και άλλων πηγών. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι πληροφορίες που συλλέγονται από αυτά τα δεδομένα πρέπει να λειτουργούν και να δρουν.

Η ψηφιοποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού είναι καινοτόμος και αναπόφευκτη.

Στον πυρήνα της, η ψηφιοποίηση είναι η αυτοματοποίηση των ροών των τιμών μέσω της διαχείρισης δυναμικών υποθέσεων και της αυτοματοποίησης ψηφιακών διαδικασιών.

Τα προγνωστικά μοντέλα, τα γεγονότα (IoT) και οι επιχειρηματικοί κανόνες για τη βελτιστοποιημένη εκτέλεση της αλυσίδας εφοδιασμού είναι όλα αυτοματοποιημένα και λειτουργικά μέσω της δυναμικής διαχείρισης των διαφόρων περιπτώσεων. Η ψηφιοποίηση καλύπτει την εκτεταμένη ψηφιακή επιχείρηση των κατασκευών, συμπεριλαμβανομένων των OEMs, των προμηθευτών ανταλλακτικών, της εφοδιαστικής και των μεταφορών, για να αναφέρουμε μερικά.

  • Ανάλυση και διαχείριση προμηθευτών: βελτιστοποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού από άκρο σε άκρο μέσω αναλυτικών στοιχείων
  • Διαχείριση αποθεμάτων: μέτρηση εξαντλημένων αποθεμάτων, πρόβλεψη αναγκών απογραφής και αυτοματοποιημένη καταμέτρηση
  • Μετακίνηση των αγαθών: θέση (με χρήση του GPS του φορτηγού, της αμαξοστοιχίας, του πλοίου, του αεροπλάνου, του εμπορευματοκιβωτίου ή του ιδίου του αγαθού), κατάσταση των συνδεδεμένων αγαθών (όπως η θερμοκρασία για προϊόντα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να χαλάσουν)

psifiaki2

Εφοδιαστική αλυσίδα DX με IoT / IIoT + Analytics + Αυτοματισμοί

Το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT), η διασύνδεση των προϊόντων, η εφοδιαστική αλυσίδα και η μεταφορά, ειδικά στο πλαίσιο των ψηφιοποιημένων ροών αξίας, παράγει συγκεκριμένα επιχειρηματικά οφέλη μέσω της βελτιστοποίησης της αλυσίδας εφοδιασμού. Όπως επισημαίνεται στην ανάρτηση της αλυσίδας εφοδιασμού της σειράς Adaptive Digital Factory, αυτά τα οφέλη περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Διαχείριση αποθεμάτων Just-In-Time (JIT): Με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της πλατφόρμας ψηφιακής μετατροπής με συσκευές συνδεδεμένες με IoT, οι κατασκευαστές βρίσκουν νέους τρόπους για τη βελτιστοποίηση των αποθεμάτων και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας. Από τις αγορές των καταναλωτών σε καταστήματα λιανικής πώλησης ή χονδρεμπόρους, σε όλη τη διαδρομή προς τους προμηθευτές εξαρτημάτων, η διαχείριση των αποθεμάτων JIT γίνεται πραγματικότητα. Η ψηφιακά διευρυμένη επιχείρηση μπορεί να λειτουργήσει ως αποτελεσματικός και βελτιστοποιημένος αγωγός συνδεδεμένων εξαρτημάτων και προμηθειών.
  • Απαιτούμενη ορατότητα: Η διασύνδεση IoT καλύπτει τα προϊόντα και τα αποθέματά τους, καθώς και την εφοδιαστική αλυσίδα και τη μεταφορά αυτών των προϊόντων: συνδεδεμένα οχήματα μεταφοράς - connected transportation vehicles, καθώς και συνδεδεμένη μεταφορά - connected transportation. Αυτό σημαίνει ότι η απογραφή της αλυσίδας εφοδιασμού έχει πλήρη προβολή σε ολόκληρη την αλυσίδα των τμημάτων, από την πηγή στην παραγωγή. Η ίδια η φύση της εργασίας και του αυτοματισμού μεταμορφώνονται με αυξημένη ορατότητα.
  • Απλά - Επιθυμητή Καινοτομία: Καινοτόμες τεχνολογίες, όπως η πρόσθετη εκτύπωση 3D για «εξατομικευμένη» κατασκευή, μετασχηματίζει την κατασκευή και επηρεάζει τα παραδοσιακά μοντέλα προμήθειας. Οι καινοτομίες στη ρομποτική και τον αυτοματισμό στα εργαστήρια έχουν επίσης αντίκτυπο μετασχηματισμού στην κατασκευή.
  • Απλά - Απαιτούμενη Συνεργασία: Η αλυσίδα εφοδιασμού απαιτεί συνεργασία μεταξύ διαφόρων μερών σε ολόκληρο το οικοσύστημα των κατασκευαστών. Από τους προμηθευτές, τους κατασκευαστές, τους διανομείς, τους πελάτες, τις ψηφιακές τεχνολογίες όπως το cloud, τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και το Dynamic Case Management επιτρέπουν σε όλα αυτά τα μέρη να συνεργάζονται σε ροές ψηφιακής αξίας από άκρο σε άκρο.
  • Απλά - προβλεπόμενος μετριασμός του κινδύνου: Για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος διαταραχής, τα δεδομένα «εξορύσσονται» και μετατρέπονται σε πληροφορίες που χρησιμοποιούνται για την λήψη μέτρων μετριασμού. Αυτές οι «εξορυκτικές ενέργειες» αυτοματοποιούνται και εκτελούνται μέσω δυναμικών περιπτώσεων από άκρο σε άκρο που καλύπτουν ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού. Οι ηγέτες της αλυσίδας εφοδιασμού χρειάζονται αλγόριθμους που μαθαίνουν, προσαρμόζονται και γίνονται πιο ακριβείς στην πρόβλεψη με περισσότερες πληροφορίες.

Επομένως, η ψηφιοποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού είναι καινοτόμος και αναπόφευκτη. Τα μοντέλα πρόβλεψης, οι επιχειρηματικοί κανόνες, η εκμάθηση των μηχανών από συμβάντα αισθητήρων (IoT), αναδυόμενες αγορές και η αυτοματοποίηση μέσω δυναμικών περιπτώσεων και διαδικασιών είναι οι κύριοι παράγοντες που επιτρέπουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην υλοποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού. Η ψηφιοποίηση καλύπτει την εκτεταμένη ψηφιακή επιχείρηση παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των OEMs, των προμηθευτών ανταλλακτικών, της εφοδιαστικής αλυσίδας και της μεταφοράς. Το πιο σημαντικό είναι ότι βελτιστοποιεί την εμπειρία των πελατών με έγκαιρα και υψηλής ποιότητας καινοτόμα προϊόντα.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tagged under

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Ινστιτούτο ΙΔΕΕΑ
Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης
Αριθμός ΓΕΜΗ: 068362203000

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info [at] tosynergeio.gr

 

 

Social Media

Facebook-color Instagram-color youtube-color Twitter linkedin