Κορονοϊός: Αυστηρός περιορισμός άσκοπης κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα με πρόστιμο 150 ευρώ – Και με τα Συνεργεία τι γίνεται; [downloads]

Από τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας 23 Μαρτίου και μέχρι τις 06.00 το πρωί της 6ης Απριλίου μπαίνει σε εφαρμογή η απαγόρευση της άσκοπης κυκλοφορίας λόγω του Κοροναϊού, όπως ανακοίνωσαν η Κυβέρνηση.

Σκοπός της απαγόρευσης: Οι μετακινήσεις θα πραγματοποιούνται για την εξυπηρέτηση αναγκών που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο.

Όπως δήλωσαν τα κυβερνητικά στελέχη είναι να αντέξει στην επερχόμενη δοκιμασία το ελληνικό Σύστημα Υγείας.

Νέος ιστότοπος: http://forma.gov.gr θα περιλαμβάνει αναλυτικά οδηγίες ενώ θα περιλαμβάνει 2 διαφορετικούς τύπους εγγράφων και θα είναι διαθέσιμα από σήμερα το βράδυ (μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι αράδες ο σύνδεσμος δεν λειτουργεί.
2 διαφορετικοί τύποι εγγράφων

Για τις ανάγκες των περιορισμένων μετακινήσεων δημιουργούνται δυο τύποι εγγράφων.

Τύπος Α

Το πρώτο έγγραφο, είναι η βεβαίωση τύπου Α, αφορά τις μετακινήσεις των εργαζόμενων.

Το έγγραφο αυτό συμπληρώνεται μια φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο.

Τι θα περιλαμβάνει:

 • Ονοματεπώνυμο
 • Τόπο κατοικίας  
 • Τόπο εργασίας του εργαζόμενου,  
 • Ωράριο προσέλευσης & αποχώρησής του.

Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του.

Τύπος Β

Για τις άλλες περιπτώσεις (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα κοκ) και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.
Αναλυτικά όλες οι άλλες περιπτώσεις (1-6)

 1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
 2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
 3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
 4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
 5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
 6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

1. Άδεια μέσω SMS

Ακόμη μέσα από την ιστοσελίδα forma.gov.gr, η με αποστολή ΔΩΡΕΑΝ sms στον ειδικό πενταψήφιο αριθμό 13033, θα μπορούν να λαμβάνουν άδεια εξόδου από το σπίτι τους οι πολίτες από τα ξημερώματα της Δευτέρας, κάθε φορά που ο πολίτης εξέρχεται της οικίας του.

Σε αυτό το μήνυμα θα πρέπει ο πολίτης να δηλώνει το ονοματεπώνυμο του, τη Διεύθυνση κατοικίας του και τον λόγο που αντιστοιχεί στην έξοδο από το σπίτι (περιπτώσεις 1 έως 6).

Μέσω κινητού τηλεφώνου και με την αποστολή μηνύματος στον πενταψήφιο αριθμό 13033

Στο sms θα αναγράφεται ο αριθμός 1 έως 6 (σ.σ.: είναι οι 6 λόγοι που μπορεί κάποιος να εξέλθει από το σπίτι του), κενό, το ονοματεπώνυμό του και τη διεύθυνση κατοικίας του.

2. Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

3. Χειρόγραφη Βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

 1. Όνομα/Επίθετο
 2. Διεύθυνση Κατοικίας
 3. Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
 4. Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Υπενθυμίζεται ότι όποιος κινείται στο δρόμο θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.

Από αύριο το πρωί οι εργαζόμενοι θα πάνε στην δουλειά τους με συμπληρωμένη μια λευκή κόλα όλα τα παραπάνω απαραίτητα στοιχεία και θα αποχωρήσουν από τις δουλειές τους με Δήλωση από τον Εργοδότη η οποία συμπληρώνεται μια φορά και ισχύει και για τις 2 εβδομάδες απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Και με τα Συνεργεία τι γίνεται;

Όσον αφορά τα Συνεργεία επισκευής Αυτοκινήτων, δεν υπάρχει καμία συσχέτιση από τις 6 παραπάνω αιτίες εξόδου από το σπίτι, οπότε πραγματικά μπορεί κανείς να αναρωτηθεί:

Πως θα πάει στο Συνεργείο χωρίς άδεια (1-6) ο Συμπολίτης μας;

Έχει νόημα να είναι το Συνεργείο ανοικτό;

Ακόμη και με ανοικτά συνεργεία αυτά να πλήττονται από την κατακόρυφη μείωση του τζίρου θα πρέπει στα επερχόμενα μέτρα στήριξης να εξαιρεθούν άμεσα και να προχωρήσουν είτε σε κλείσιμο είτε σε ένταξη στο πακέτο μέτρων Στήριξης. Κάτι το οποίο αν κρίνουμε και από το μοντέλο του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου που με διάταγμα έκλεισε και ξανάνοιξε σε 2 μέρες τα Συνεργεία, την θέση αυτή μάλλον δεν υιοθετεί προς το παρόν και η Κυβέρνηση και κρατά τα Συνεργεία ανοικτά (αν και αποδεδειγμένα έχουν κάθετη πτώση του τζίρου και κάποια μπροστά στο κίνδυνο έχουν ήδη κλείσει).

Παρακολουθούμε το θέμα και είμαστε μαζί σας στην πιο απρόβλεπτη κατάσταση που θα μπορούσαμε ποτέ να βρεθούμε όλοι μαζί, Στον αόρατο ΚΟΡΟΝΑΪΟ.

Και για όλους τους άλλους που "Μένουμε Σπίτι", ας λάβουν υπόψη τους ότι "Η συλλογική μας Υγεία εξαρτάται από την ατομική μας ευθύνη".

- Ερωτήσεις και απαντήσεις για την απαγόρευση κυκλοφορίας (PDF)
- Έντυπο βεβαίωσης κίνησης - οδηγίες προς τους πολίτες (PDF)

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info@tosynergeio.gr

 

 

Social Media

facebook logored facebook logored YouTube redr Twitter