Προτεινόμενα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων λόγω "ΙΑΝΟΥ"

Η Ενιαία Ομοσπονδία Βιοτεχνών Επισκευαστών Αυτοκινήτων Μηχανημάτων Μοτοσυκλετών (ΕΟΒΕΑΜΜ) απέστελλε επιστολή προς τα αρμόδια Υπουργεία προτείνοντας Μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση όσων επλήγησαν από τον "Ιανό"

Αναλυτικά η επιστολή:

Προς:
Υπουργό Οικονομικών
κ. Χρ. Σταϊκούρα
Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων
κ. Α. Γεωργιάδη
Υπουργό Εργασίας & Κοιν. Υποθέσεων
κ. Ι. Βρούτση

Κοινοποίηση
ΓΣΕΒΕΕ
Σωματεία Μέλη

ΘΕΜΑ: Μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση όσων επλήγησαν από τον «Ιανό

Η ΕΝΙΑΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ (ΕΟΒΕΑΜΜ), πανελλήνιος αντιπροσωπευτικός φορέας των Συνεργείων επισκευής και συντήρησης των αυτοκινήτων οχημάτων, μηχανημάτων, μοτοσυκλετών και μηχανών θαλάσσης, μέλος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.) και του «Διεθνούς Συνδέσμου Επισκευαστών Αμαξωμάτων-AIRC», αριθμούσα:

56 Πρωτοβάθμια Σωματεία Μέλη

18.000 Ανεξάρτητα Συνεργεία Ειδικότητας

80.000 Εργαζόμενους Τεχνίτες Αυτοκινήτου

70% της Παροχής Υπηρεσιών μετά την πώληση,

85% Πανελλαδική εκπροσώπηση του κλάδου,

επισημαίνει το γεγονός ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν πολλές περιοχές της Ελλάδας (Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Καρδίτσα κ.α.), επιδεινώνουν μια ήδη δραματική κατάσταση, την οποία βιώνει εδώ και έξι μήνες ο κλάδος επισκευαστών αυτοκινήτων μηχανημάτων και μοτοσυκλετών, ένας από τους κλάδους που παρέμεινε εν λειτουργία μέσα στην πανδημία συνεισφέροντας στην ασφαλή λειτουργία και κίνηση οχημάτων και μοτοσυκλετών (ασθενοφόρα –περιπολικά – φορτηγά – μηχανάκια delivery) με κίνδυνο της προσωπικής υγείας των εκμεταλλευτών και των εργαζομένων των συνεργείων, οι οποίοι διατήρησαν σε λειτουργία τις επιχειρήσεις τους με μηδενικό, τζίρο και ανοιχτές όλες τις τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις (μισθούς, μισθώματα, δόσεις εφορίας, δάνεια κ.ο.κ.), απειλούμενοι με πλήρη οικονομική καταστροφή, στην οποία προστέθηκαν τοπικά η πλημμύρα, ο αποκλεισμός, η διακοπή νερού και ηλεκτρικού, οι ζημίες.

Μέχρι στιγμής, μόνο στο Νομό Καρδίτσας έχουν καταγραφεί 25 ανεξάρτητα συνεργεία επισκευής αυτοκινήτων οχημάτων που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών που δημιούργησε ο <<ΙΑΝΟΣ >> χρειάζεται να ληφθούν επιπλέον μέτρα, ώστε οι καταστροφές που άφησε πίσω του σε υποδομές, καταστήματα και παραγωγικό εξοπλισμό να αποδειχθούν μια σύντομη παρένθεση.

Πέραν των ενεργειών στις οποίες έχετε ήδη προβεί (5.000 ευρώ εφ’ άπαξ για κάθε κατοικία, 600 ευρώ για άμεσες ανάγκες ανά νοικοκυριό κ.α.) σας καλούμε να λάβετε υπ’ όψιν και το ακόλουθο πλαίσιο προτάσεων για την ανακούφιση των μελών μας και ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα:

1. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

1) Πλήρης αποζημίωση των επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημίες από την καταστροφή που έχει συντελεστεί. Η αποζημίωση για τα κατεστραμμένα προϊόντα (εμπορεύματα – εξοπλισμός) να διενεργηθεί με βάση τις τρέχουσες τιμές.

2) Διαμόρφωση μηχανισμού αποζημιώσεων με ελάχιστα διοικητικά βάρη και αυτεπάγγελτη αναζήτηση πιστοποιητικών. Απάλειψη της υποχρέωσης προσκόμισης πιστοποιητικών φορολογικής και ασφαλιστικής συμμόρφωσης δεδομένης της απογραφείσης πραγματικής ζημιάς.

2. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ – ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ

1) Aναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, πληρωμής ΦΠΑ, φόρου μισθωτών υπηρεσιών και των δόσεων ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο μέχρι τέλος του έτους.

2) Αναστολή πληρωμής των εισφορών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων καθώς και αναστολή όλων των σχετικών δόσεων ασφαλιστικών εισφορών για τουλάχιστον τρεις μήνες.

3) Κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επιχειρηματίες της περιοχής για το τρέχον έτος.

4) Στήριξη της απασχόλησης στους κλάδους που πλήττονται μέσω επιδότησης επιχειρήσεων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στα πρότυπα αντίστοιχων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

3. ΔΑΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

1) Νομοθέτηση της αναστολής των δανειακών υποχρεώσεων, ενήμερων και μη οφειλετών, προς τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, καθώς και μετατροπή του διαστήματος σφράγισης των ακάλυπτων επιταγών από 8 ημέρες που ισχύει σήμερα σε 90 ημέρες χωρίς αναγγελία στην Τειρεσίας Α.Ε.

2) Παροχή διευκολύνσεων με χαμηλότοκα δάνεια για όσους επιθυμούν να επανεπενδύσουν στην επιχείρηση (ανακατασκευή, αγορά προϊόντων, μετεγκατάσταση κοκ) με όρους βιώσιμης ανάπτυξης.

3) Αναστολή διατραπεζικών χρεώσεων για συναλλαγές από ΑΤΜ των πληγεισών περιοχών.

4) Μέριμνα για την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων από ιδιωτική ασφάλιση κτιρίων και αγαθών.

4. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ

1) Αναστολή πληρωμής ρυθμίσεων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δημοτικών τελών και μισθωμάτων.

2) Αναστολή διαδικασιών διακοπής στις παροχές ρεύματος, υδροδότησης, φυσικού αερίου και τηλεπικοινωνιών λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ή μη πληρωμής λογαριασμών.

3) Επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά των πληγεισών περιοχών για ένα έτος.

4) Απελευθέρωση πόρων από προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την αποκατάσταση των ζημιών και την κάλυψη παροχών στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα.

5) Ειδικό καθεστώς πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές για τις οικογένειες που έχουν πληγεί (βρεφονηπιακούς σταθμούς, βοήθεια στο σπίτι,

ιατροφαρμακευτική περίθαλψη).

Θα πρέπει η πολιτεία να αφουγκραστεί τις θέσεις και τις προτάσεις τoυ κλάδου μας και από κοινού να σχεδιαστεί ένα πλαίσιο αντιμετώπισης των δυσμενών συνεπειών που άφησε πίσω του ο << ΙΑΝΟΣ >> .

Ο Πρόεδρος
Αθανάσιος Νικολόπουλος

Ο Γενικός Γραμματέας
Παναγιώτης Μακρής

ΕΟΒΕΑΜΜ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tagged under

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info@tosynergeio.gr

 

 

Social Media

Facebook-color Instagram-color youtube-color Twitter linkedin