Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων 2019 προωθεί τη διά βίου επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση

Η τέταρτη έκδοση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Επαγγελματικών Δεξιοτήτων πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως τις 18 Οκτωβρίου 2019 στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. Η Εβδομάδα, που φιλοξενήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τη φινλανδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ανέδειξε  ακόμη μία φορά την αξία της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης σε όλα τα στάδια της ζωής.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων είναι μια ετήσια εκστρατεία που ξεκίνησε το 2016 και έχει ως στόχο την προώθηση της ΕΕΚ μέσω ενός συνδυασμού εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Η εκστρατεία φέρνει σε επαφή τους φορείς εκπαίδευσης και κατάρτισης, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τις δημόσιες αρχές, τις επιχειρηματικές οργανώσεις, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και το ευρύτερο κοινό, προκειμένου να αναδείξει τα οφέλη της ΕΕΚ και τις ευκαιρίες που προσφέρονται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πέρυσι διοργανώθηκαν περισσότερες από 1.800 εκδηλώσεις και δραστηριότητες στο πλαίσιο της εκστρατείας του 2018, με περισσότερους από 2,4 εκατομμύρια αποδέκτες. Μέχρι σήμερα, έχουν ήδη διοργανωθεί σχεδόν 1500 εκδηλώσεις και δραστηριότητες από 45 χώρες, ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθούν ακόμη περισσότερες  κατά την υπόλοιπη διάρκεια του έτους.

Μια έξυπνη επιλογή για όλους

Παρά το γεγονός ότι σχεδόν το 80 % των νεαρών αποφοίτων ΕΕΚ βρίσκει εργασία αμέσως μετά την αποφοίτησή τους, η ΕΕΚ εξακολουθεί μερικές φορές να θεωρείται ως «δεύτερη επιλογή» σε σύγκριση με τις πιο παραδοσιακές σταδιοδρομίες. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων επιδιώκει να αλλάξει την αντίληψη αυτή τόσο μεταξύ των δυνητικών εργαζομένων όσο και μεταξύ των εργοδοτών.

«Το κεντρικό θέμα της φετινής εκστρατείας μας είναι: EEK για όλους — Δεξιότητες για ολόκληρη τη ζωή» δηλώνει η MarianneThyssen, Επίτροπος αρμόδια για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις, τις δεξιότητες και την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού. «Και αυτό, γιατί επιθυμώ η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση να αποτελεί πρώτη επιλογή τόσο για τους νέους όσο και για τους ενήλικες.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η ΕΕΚ συνιστά εφαλτήριο για μια καρποφόρα σταδιοδρομία και για μια ζωή με πληρότητα».

Κάλυψη της έλλειψης δεξιοτήτων

Η ΕΕ καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να μειώσει τις ελλείψεις δεξιοτήτων στην ευρωπαϊκή οικονομία που προκαλούνται από τις ταχείες αλλαγές στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕΚ μπορεί να βοηθήσει τους εργοδότες να ανταποκριθούν στις διαρκώς εξελισσόμενες ανάγκες σε δεξιότητες, παρέχοντας ευκαιρίες αναβάθμισης των δεξιοτήτων και επανεκπαίδευσης για τους υφιστάμενους υπαλλήλους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, άτομα όλων των ηλικιών μπορούν να προσαρμοστούν ευκολότερα στις αλλαγές στην αγορά εργασίας, να βελτιώσουν τις δυνατότητές τους και να εκτελέσουν δραστηριότητες υψηλής ποιότητας. Επιπλέον, αυτό μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα στο πλαίσιο της ταχέως μεταβαλλόμενης σημερινής οικονομίας.

Ένα μήνυμα αριστείας

Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας παρουσιάστηκαν επίσης επιτυχημένα παραδείγματα στον τομέα της ΕΕΚ και επιβραβεύτηκε η δέσμευση ανθρώπων και οργανώσεων καθώς και έργα από όλη την Ευρώπη στο πλαίσιο των βραβείων αριστείας ΕΕΚ. Με τα βραβεία επιβραβεύτηκαν τα επιτεύγματα στον τομέα της ΕΕΚ σε διάφορες κατηγορίες, οι δε νικητές επιλέχθηκαν με βάση τις ψήφους κριτικής επιτροπής που απαρτίζεται από ανεξάρτητα μέλη και από το κοινό.Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων χρησιμεύει ως πλατφόρμα για τη διάδοση του μηνύματος αριστείας στον τομέα της ΕΕΚ. Το μήνυμα αυτό θέλω να έχει απήχηση σε ολόκληρη την Ευρώπη, από τον βορρά έως τον νότο και από τα ανατολή έως τη δύση» καταλήγει η επίτροπος κ. Thyssen. «Πριν από τρία χρόνια, ξεκινήσαμε αυτή τη φιλόδοξη πρωτοβουλία, η οποία κάθε χρόνο γίνεται όλο και καλύτερη. Κάθε χρόνο, το μήνυμά μας φτάνει σε όλο και περισσότερο κόσμο και όλο και περισσότερος κόσμος έρχεται σε επαφή με την ΕΕΚ.»

Δηλώστε συμμετοχή!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων 2019 συμβουλευθείτε τoν παρακάτω σύνδεσμο:

https://ec.europa.eu/social/vocational-skills-week/node_en

Η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ατζέντας
για την Εκπαίδευση Ενηλίκων στην Ελλάδα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης,
Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης

http://www.minedu.gov.gr/ng-nea-genia-2/ananeomeno-evropaiko-thematologio-gia-tin-ekpaidefsi-enilikon
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info@tosynergeio.gr

 

 

Social Media

facebook logored facebook logored YouTube redr Twitter

linkedin