Έκθεση της Ferrari Under the Skin στο Μουσείο Design στο Λονδίνο

Η έκθεση που διοργανώνει το Design Museum στο Λονδίνο με θέμα Ferrari: Under the Skin, από 15 Νοεμβρίου έως 15 Απριλίου, επιχειρεί να φωτίσει την ιστορία της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας, με αφορμή τα 70 χρόνια από τη δημιουργία του πρώτου μοντέλου. 

ferrari tmp1

Του Ανταποκριτή μας Γ. Χριστοφίδη

Σε αυτή την έκθεση, που αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη που πραγματοποιείται εκτός του μουσείου Ferrari στο Μαρανέλλο, βρίσκονται συγκεντρωμένα αρχέτυπα μοντέλα αυτοκινήτων κατασκευασμένα από ξύλο ή πηλό, καλούπια κινητήρων, δωδεκακύλινδροι κινητήρες πεντακοσίων ίππων, κιβώτια ταχυτήτων, πρωτότυπα σκίτσα/σχέδια, αυθεντικά χειρόγραφα και άλλα έγγραφα, προσωπικά αντικείμενα όπως η αγωνιστική άδεια οδήγησης του Έντσο Ferrari από το 1928, οικογενειακές φωτογραφίες κ.ά.. Η χειροποίητη σημαία με κεντημένο το χαρακτηριστικό άλογο - σημείο αναφοράς της εταιρείας - που κάποτε κυμάτιζε έξω από την είσοδο του εργοστασίου της Ferrari στο Μαρανέλλο, είναι ένα από τα εκθέματα στα οποία θα σταθεί ο επισκέπτης της έκθεσης.

Ένα αντίγραφο του πρώτου αυτοκινήτου που κατασκεύασε ο Ferrari το 1947, η 125 S αλλά και αρκετά άλλα μοντέλα, συνολικής αξίας 140 εκ. λιρών, εκτίθενται στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Μουσείου.

Φυσικά, στο τμήμα που είναι αφιερωμένο στους αγώνες ταχύτητας, δεν λείπουν τα αγωνιστικά αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων το βραβευμένο το 1952 στον αγώνα Φόρμουλα 1 του Σιλβερστόουν, με το κύπελλο της εν λόγω διοργάνωσης, καθώς και το βραβευμένο στη Φόρμουλα 1 του 2000 αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Μ. Σουμάχερ. Στον ίδιο χώρο υπάρχουν, επίσης, κράνη ασφαλείας διάσημων οδηγών αγώνων, όπου παρουσιάζεται η εξέλιξη στην τεχνική κατασκευής και τα υλικά τους, καθώς και φόρμες πιλότων αγώνων

Ξεχωριστό αφιέρωμα γίνεται στους διάσημους πελάτες της Ferrari, οι οποίοι συνέβαλαν στην εδραίωση της φήμης της.

Τέλος, η έκθεση κλείνει με μία ματιά στη Ferrari του σήμερα. Ένα σύγχρονο υβριδικό μοντέλο και δίπλα η τεχνολογικά προηγμένη μηχανή του δείχνουν τη βούληση της αυτοκινητοβιομηχανίας να συμπορευθεί με την τάση της εποχής για καθαρότερο περιβάλλον.  

Τα μοντέλα των αυτοκινήτων, οι κινητήρες, τα προσωπικά αντικείμενα του Ε. Ferrari, τις φωτογραφίες, τα έγγραφα, τις φόρμες και τα κράνη των οδηγών, αναπαραστατικά μέσα, τη προβολή ολιγόλεπτων ταινιών, στις οποίες παρουσιάζεται και εξηγείται η διαδικασία κατασκευής των πρώιμων μοντέλων από πηλό και των κινητήρων συμβάλλουν στην κατανόηση ορισμένων εκθεμάτων και τον εμπλουτισμό των γνώσεων των επισκεπτών.

Το κόκκινο χρώμα που κυριαρχεί στην είσοδο της έκθεσης δημιουργεί αυτόματα συνειρμούς που παραπέμπουν στο κόκκινο χρώμα που έχουν τα περισσότερα μοντέλα της Ferrari.
Αναμφίβολα τα σχέδια, τα σκίτσα, οι φωτογραφίες και ιδιαίτερα οι τυπωμένες σε μεγάλες  διαστάσεις που απεικονίζουν τους διάσημους πελάτες της εταιρείας αποτελούν τρανή απόδειξη του μεγαλείου της Ferrari.

Η γλώσσα της αφής είναι, επίσης, παρούσα με την έκθεση τριών τιμονιών και δύο καθισμάτων αγωνιστικών αυτοκινήτων, τα οποία είναι στη διάθεση του κοινού για να τα αγγίξει και να τα επεξεργαστεί. Είναι αυτονόητο ότι τράβηξαν το ενδιαφέρον όχι μόνο των μικρότερης ηλικίας αλλά και την προσοχή των πιο «μυημένων» επισκεπτών.

Η έκθεση μεταδίδει στους επισκέπτες το μήνυμα του ευφυούς δημιουργού, το όραμα του Έντσο Ferrari, το πάθος του για τη δημιουργία του τέλειου αυτοκινήτου είτε προορίζεται για πίστα αγώνων είτε για τους δρόμους της πόλης.

Τέλος, χάρη στην προσωπικότητα του Ε. Ferrari, κεντρικού σημείου και άξονα της έκθεσης, κάνει αισθητή την παρουσία της μέσω των αποφθεγμάτων του.

Η έκθεση – αφιέρωμα στον Ε. Ferrari επιλέχθηκε διότι το θέμα της είναι προσιτό και απευθύνεται σε ένα πολυδιάστατο κοινό δίνοντας τη δυνατότητα να εισχωρήσει κάποιος στα παρασκήνια μίας από τις κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες στον πλανήτη. Αν και η κατοχή ενός αυτοκινήτου με το όνομα Ferrari είναι ένα άπιαστο όνειρο για το σύνολο σχεδόν των επισκεπτών της έκθεσης, δεν παύει να αποτελεί ένα σύμβολο γνωστό και ιδιαίτερα αγαπητό σε ανθρώπους που προέρχονται από διαφορετικές κουλτούρες.

Σύμφωνα με τον ιδρυτή του Μουσείου Design, Sir Terence Conran, εκατομμύρια  άνθρωποι από όλες τις ηλικίες έχουν το όνειρο να αποκτήσουν μία Ferrari, ένα παγκόσμιο σύμβολο σχεδιαστικής επιτυχίας, είτε πρόκειται για αυτοκίνητο αγώνων ταχύτητας είτε για αυτοκίνητο προορισμένο για τους δρόμους της πόλης.

Ο σχεδιασμός και το υλικό της έκθεσης κατορθώνουν να προσελκύσουν και να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον τόσο σε ειδήμονες από το χώρο του αυτοκινήτου και γνώστες της τεχνολογίας όσο και σε ανθρώπους που χωρίς να έχουν ιδιαίτερες γνώσεις νιώθουν να έλκονται από το μύθο και τη μαγεία που περιβάλλει αυτά τα μοντέλα αυτοκινήτων.

Όπως έχει πει ο ίδιος ο χαρισματικός δημιουργός τους «Τα αγωνιστικά αυτοκίνητα δεν είναι ούτε όμορφα ούτε άσχημα. Γίνονται όμορφα όταν κερδίζουν.»

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info@tosynergeio.gr

 

 

Social Media

facebook logored gplus red YouTube redr Twitter