Θα καταργηθούν οι φωτεινοί σηματοδότες από τους μελλοντικούς δρόμους; [Video]

Όταν τα αυτόνομα αυτοκίνητα κατακλύσουν τους δρόμους, θα διασχίζουν τις διασταυρώσεις χωρίς κόκκινους σηματοδότες. Όταν τα αυτοκίνητά μας θα οδηγούνται μόνα τους, δεν θα υπάρχει πλέον η ανάγκη για τα έντονα, χρωματιστά φώτα που αναβοσβήνουν και στα οποία αντιδρούν οι άνθρωποι, σαν από ζωώδες ένστικτο, μεταξύ τους και με το περιβάλλον τους.

Τι θα κάνουν τα έξυπνα, γεμάτα αισθητήρες, αυτόνομα αυτοκίνητα όταν θα πλησιάζουν σε μια διασταύρωση;

Αυτό ακριβώς προσπαθούν να επιλύσουν ερευνητές από τρεις χώρες.

«Οι φωτεινοί σηματοδότες είναι μια τεχνολογία 150 χρόνων που σχεδιάστηκε αρχικά για τις άμαξες», αναφέρεται στο δικτυακό τόπο Light Traffic, μέρος του MIT Sensable City Lab. «Θα επιβιώσουν από την έλευση των αυτόνομων οχημάτων;».

Το βίντεο που ακολουθεί είναι μια ματιά στο τι θα μπορούσε να συμβεί όταν οι φωτεινοί σηματοδότες αντικατασταθούν με σήματα ρύθμισης της κυκλοφορίας, με τρόπο παρόμοιο των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Κάθε αυτοκίνητο που προσεγγίζει την διασταύρωση – αυτόματα, φυσικά - στέλνει σήμα σε ένα κεντρικό σύστημα ελέγχου, το οποίο αναθέτει στο αυτοκίνητο ένα χρονικό περιθώριο για να διασχίσει τη διασταύρωση πριν από το προηγούμενο αυτοκίνητο που εισέρχεται σε αυτήν.

traffic lights

Σύμφωνα με ερευνητές στο MIT, στο Σουηδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ETHZ), και στο Ιταλικό Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών (CNR), η θεωρία έχει ως εξής:

δίνοντας στο κάθε αυτοκίνητο ένα συγκεκριμένο χρονικό παράθυρο για να διασχίσει τη διασταύρωση, η συσσώρευση κυκλοφορίας του παρελθόντος θα επιλυθεί μέσω σύνθετων υπολογιστικών αλγόριθμων.

Οι αλγόριθμοι αυτοί θα μπορούν να υπολογίζουν την απαραίτητη απόσταση μεταξύ του κάθε αυτοκινήτου, έτσι ώστε να μην είναι απαραίτητη η στάση σε φωτεινούς σηματοδότες. Αυτή η προσέγγιση είναι ευέλικτη, και μπορεί να σχεδιαστεί με τρόπο που να περιλαμβάνει τους πεζούς και τα ποδήλατα που διέρχονται κάθετα στην κυκλοφορία.

Η απόδοση αυτού του μοντέλου δείχνει διπλασιασμό στη διέλευση της κυκλοφορίας, με όλες τις απαιτήσεις ασφαλείας εξίσου υπολογισμένες. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, οι χρόνοι αναμονής και οι καθυστερήσεις στους φωτεινούς σηματοδότες, θα μηδενίζονταν. Ένα ακόμη μεγάλο όφελος, θα είναι η μείωση των εκπομπών καυσαερίων που δημιουργούνται από τις συνεχείς στάσεις και εκκινήσεις των αυτοκινήτων σήμερα.

Δείτε το σχετικό video:

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info@tosynergeio.gr

 

 

Social Media

facebook logored YouTube redr Twitter