Απρόσεκτος, ξεροκέφαλος και επικίνδυνος ο Κύπριος οδηγός!

Τι έδειξε η έρευνα της IMR και του Πανεπιστημιού Λευκωσίας για το προφιλ του Κύπριου οδηγού

Βιαστικός, ανυπόμονος, απρόσεκτος, ξεροκέφαλος και επικίνδυνος! Στις λέξεις αυτές φαίνεται να συνοψίζεται το προφίλ του Κύπριου οδηγού, όπως προκύπτει από έρευνα για θέματα οδικής ασφάλειας, που διενήργησε το γραφείο IMR/Πανεπιστημίου Λευκωσίας για λογαριασμό του υπουργείου Δικαιοσύνης, με στόχο τη διαμόρφωση της νέας επικοινωνιακής στρατηγικής.

Όπως προκύπτει από την έρευνα ο Κύπριος οδηγός παρουσιάζεται να είναι απρόσεκτος και βιαστικός, ενώ σκιαγραφείται ως κακός οδηγός, ξεροκέφαλος και επικίνδυνος. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στο γεγονός ότι παραβλέπει τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας. Επίσης ο Κύπριος οδηγός χαρακτηρίζεται ως ασυνείδητος, καθώς δεν επιδεικνύει σεβασμό προς τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τους μοτοσικλετιστές.

Οι Κύπριοι οδηγοί φαίνεται να θεωρούν ότι μπορούν να συνδυάσουν την οδήγηση με διάφορες άλλες παράλληλες δραστηριότητες.

Τόσο οι νεαροί οδηγοί όσο και οι γονείς παραδέχθηκαν ότι κατά τη διάρκεια της οδήγησης θα χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνό τους για να συνομιλήσουν, να στείλουν μηνύματα ή να συνδεθούν στο διαδίκτυο, θα πιουν, θα φάνε, θα καπνίσουν, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι γυναίκες δεν θα διστάσουν να βαφτούν καθώς οδηγούν.

Προφίλ οδηγού ανά ηλικιακή ομάδα:

Άτομα 15-17: Μελλοντικοί οδηγοί: Διακινούνται κυρίως με τις δημόσιες συγκοινωνίες και με τους γονείς τους. Πολλοί δηλώνουν ότι γνωρίζουν άτομα κοντά στην ηλικία τους που συνηθίζουν να οδηγούν (χωρίς δίπλωμα) μετά από κατανάλωση αλκοόλ.

Άτομα 18-19: Πολύ νέοι οδηγοί: Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα αποδεικνύεται ως μια από τις ομάδες υψηλού κινδύνου όσον αφορά την οδική της συμπεριφορά, καθώς διακατέχεται από υπερβολική αυτοπεποίθηση για τις ικανότητές της, στερείται εμπειρίας, δεν υπολογίζει τον κίνδυνο και διαπράττει αρκετές οδικές παραβάσεις.

Άτομα 19-25: Νεαροί οδηγοί: Παρουσιάζονται πιο συνειδητοποιημένοι όσον αφορά την οδική συμπεριφορά και αναγνωρίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό τον κίνδυνο που εγκυμονεί η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης. Παρ’ όλα αυτά προβαίνουν σε άλλες παραβάσεις όπως χρήση κινητού τηλεφώνου, παραβίαση φώτων τροχαίας, υπέρβαση του ορίου ταχύτητας και κάπνισμα κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Άτομα 35-50: Γονείς-οδηγοί: Προσπαθούν να τηρούν όλα τα μέτρα ασφαλείας όταν έχουν παιδιά στο αυτοκίνητο. Παρουσιάζονται πιο συνεπείς απέναντι στον κώδικα οδικής κυκλοφορίας και δεν διαπράττουν σοβαρές παραβάσεις όπως οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης και οδήγηση χωρίς ζώνη ασφαλείας. Διαπράττουν όμως άλλες παραβάσεις όπως χρήση κινητού τηλεφώνου, παραβίαση φώτων τροχαίας και κάπνισμα κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

(Πηγή:Euronews)

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info@tosynergeio.gr

 

 

Social Media

facebook logored gplus red YouTube redr Twitter