Τονίζει ακόμη ότι η φορολογία στην αγορά και στη χρήση του αυτοκινήτου έχει δεχθεί συνεχείς αυξήσεις τους τελευταίους μήνες ενώ πλέον το αυτοκίνητο καλείται να συνεισφέρει σχεδόν 9% των τακτικών εσόδων του προϋπολογισμού, ίσως το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ.
Εξάλλου, όπως σημειώνεται, ο πήχης των 17.000 ευρώ χονδρικής αξίας για την επιβολή του φόρου σε καμία περίπτωση δεν διαχωρίζει τα πολυτελή αυτοκίνητα, αφού υφίστανται πολλές περιπτώσεις τέτοιων αυτοκινήτων, λιανικής αξίας περίπου 30.000 ευρώ,
που καλύπτουν συνήθεις ιδιωτικές ανάγκες (πχ. αυξημένοι χώροι για τη μετακίνηση οικογενειών, αυτοκίνητα ικανά για υπεραστική μετακίνηση κα.).
Δεν πρέπει επίσης, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, να υποτιμάται το γεγονός ότι η επιβολή φορολογίας 30% στα αυτοκίνητα μεγάλης αξίας δεν είναι η πρώτη που εφαρμόζεται σε αυτή την κατηγορία οχημάτων, αλλά έρχεται να προστεθεί στη φορολογία 50% του Τέλους Ταξινόμησης και στη φορολογία 21% ΦΠΑ άρα οδηγεί σε συνολική φορολογία 101% επί της εισαγωγικής αξίας.
Επαναξιολόγηση της αύξησης της φορολογίας στα ΙΧ ζητά ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων - ΣΕΑΑ
- 20 Απρ 2010
- ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- 1514
Την επαναξιολόγηση του μέτρου της αύξησης της φορολογίας στο αυτοκίνητο ζητά από την κυβέρνηση ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων. Ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει ότι η επιβολή φορολογίας στα μεσαία και μεγαλύτερα αυτοκίνητα έρχεται σε αντίθεση µε την επιδίωξη για αύξηση των φορολογικών εσόδων, αφού είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε αναλογικά μεγαλύτερη μείωση των πωλήσεων και άρα τελικά σε απώλεια δημοσιονομικών εσόδων.