Χειρόφρενο στα δίκτυα φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων

«Χειρόφρενο» τράβηξε στο πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύου φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με την απόρριψη σχετικής δαπάνης ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ που απαιτείται για την ανάπτυξη αυτού του δικτύου.

Το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης υποδομών φόρτισης σε δημόσιους χώρους του ΔΕΔΔΗΕ περιελάμβανε,  σε πρώτη φάση την εγκατάσταση 150 περίπου σταθμών φόρτισης σε Ελληνικά νησιά και σε δεύτερη φάση 1.500 σταθμών φόρτισης στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Σκοπός του εγχειρήματος ήταν η εξυπηρέτηση της φόρτισης των ΗΟ σε αστικούς δημόσιους χώρους (22kW, 3 φάσεων, AC Mode 3), καθώς και η εγκατάσταση υποδομών ταχείας φόρτισης (DC Mode 4) στις κεντρικές οδικές αρτηρίες, με στόχο την ανάπτυξη ενός κρίσιμου πανελλαδικού δικτύου υποδομών δημόσιας φόρτισης που θα είχε σημαντική συμβολή στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Ο ΔΕΔΔΗΕ προτίθετο να εγκαταστήσει δημόσιες υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε δημόσιους χώρους ακολουθώντας το DSO model της Eurelectric κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Σύμφωνα με το «DSO model», οι Διαχειριστές Δικτύου Διανομής (DSO) αναπτύσσουν και λειτουργούν δίκτυο σταθμών φόρτισης HO δημόσιας πρόσβασης σαν επέκταση της ρυθμιζόμενης υπηρεσίας που παρέχουν. Με την υιοθέτηση του «DSO model», οι ρυθμιζόμενες υπηρεσίες που θα παρείχε ο ΔΕΔΔΗΕ θα προσφερόντουσαν στους χρήστες ηλεκτροκίνησης κατ’ αναλογία των χρηστών δικτύου που ισχύει σήμερα.

Τις προβλέψεις της νέας οδηγίας της Ε.Ε. για τους κοινούς κανόνες στην εσωτερική αγορά επικαλείται η ΡΑΕ στο σκεπτικό  της απόρριψης της δαπάνης. Η οδηγία αυτή που αρχικά δεν επιτρέπει στους διαχειριστές δικτύων να αναπτύσσουν και να διαχειρίζονται τέτοια δίκτυα, τους θυμάται και τους χρησιμοποιεί …..ως έσχατη λύση σε περίπτωση μη επίτευξης του επιθυμητού επιπέδου ανάπτυξης από άλλους φορείς εκμετάλλευσης.

Τις επιπτώσεις της απόφασης αυτής θα τις πληρώσουν ακριβά οι νησιώτες υποψήφιοι αγοραστές ηλεκτρικών οχημάτων που είναι άγνωστο πλέον πότε θα δουν φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων στα νησιά τους.
Θα τις πληρώσουν και οι κάτοχοι ηλεκτρικών οχημάτων που εάν επιλέξουν να φορτίσουν το αυτοκίνητο τους σε φορτιστές μιας συγκεκριμένης εταιρίας καλούνται να πληρώσουν 2,5 ευρώ …αέρα για το «κούμπωμα» της πρίζας του φορτιστή και 0,25 ευρώ ανά λεπτό σύνδεσης, χωρίς να λαμβάνεται  πουθενά υπόψη η ενέργεια που τελικά αποθηκεύεται στις μπαταρίες του ηλεκτρικού αυτοκινήτου.   

του Αργύρη Κοτσιλιέρη, Τεχνολόγου Μηχανικού Οχημάτων

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info@tosynergeio.gr

 

 

Social Media

facebook logored facebook logored YouTube redr Twitter

linkedin