Skoda Enyaq IV - Διασκεδαστικό και σπορ ηλεκτρικό SUV [Video]

Αναδεικνύουμε τις τεχνολογίες σε 3 διαφορετικές εκδόσεις.

•    ENYAQ IV 50
•    ENYAQ IV 60
•    ENYAQ IV 80

enyaq 3

Ένα ξεχωριστό Ηλεκτρικό SUV

Με το Citigoe iV, η Skoda απέδειξε ότι είχε πολλά να αναμένει από την εμφάνιση των ηλεκτρικών οχημάτων. Το ολοκαίνουργιο ENYAQ iV έχει κατασκευαστεί στη βάση μιας αρθρωτής πλατφόρμας, που αναπτύχθηκε ειδικά για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, και προσφέρει τεχνολογία αιχμής, ταχεία φόρτιση και μεγάλη αυτονομία.

Ένα SUV με πίσω Κίνηση ή Τετρακίνηση

enyaq 1

Η τετρακίνηση επιστρέφει στα αυτοκίνητα της ŠKODA, με όλα τα πλεονεκτήματα.

Στο τιμόνι ο οδηγός θα νιώσει, το πρώτο πράγμα που είναι η βελτιωμένη πρόσφυση κατά την εκκίνηση. Άλλα οφέλη είναι η μικρότερη διάμετρος κύκλου στροφής (έως και 2,3 m σε σύγκριση με το KODIAQ και η πιο ήρεμη οδήγηση.

Ο τοποθετημένος στον πίσω άξονα ηλεκτροκινητήρας μπορεί να συμπληρωθεί με έναν ακόμη ηλεκτροκινητήρα στον μπροστινό άξονα. Έτσι το ENYAQ IV μετατρέπεται σε αυτοκίνητο με τετρακίνηση.

Προγράμματα Οδήγησης & Ρυθμιζόμενη Ανάρτηση

enyaq 2

Όπως συνηθίζεται και σε άλλα μοντέλα της ŠKODA, το ENYAQ IV θα  είναι επίσης διαθέσιμο με το Driving Mode Select (Επιλογή Προγράμματος Οδήγησης).

Υπάρχουν έξι προγράμματα οδήγησης (Eco+, Eco, Comfort, Norm, Sport & Individual), τα οποία ο οδηγός μπορεί να χρησιμοποιήσει για να επηρεάσει όχι μόνο την απόκριση του οχήματος στο γκάζι, αλλά και τη διαθέσιμη ροπή ταχύτητα κίνησης, καθώς και την ένταση του κλιματισμού. Σε συνδυασμό με προαιρετικό DCC (Dynamic Chassis Control), το επιλεγμένο πρόγραμμα οδήγησης θα επηρεάζει και τις ρυθμίσεις της ανάρτησης.

Επιλογή του μεγέθους της μπαταρίας

enyaq 13

Τα στοιχεία της μπαταρίας είναι ενσωματωμένα στο δάπεδο. Με το τρόπο αυτό χαμηλώνεται το κέντρο βάρους του αυτοκινήτου το οποίο είναι σημαντικό στην οδική συμπεριφορά και για τη διατήρηση του μέγιστου εφικτού χώρου για τους επιβάτες.

Διατίθενται τρεις διαφορετικές χωρητικότητες μπαταρίες 55,62, και 82 kWh.

Από αυτές προέρχονται τα ονόματα των διαφορετικών εκδόσεων του οχήματος (50, 60 και 80) και από αυτές καθορίζονται η ισχύς και η αυτονομία του.

Για να ελαχιστοποιήσουμε τις τιθέμενες στις μπαταρίες απαιτήσεις η SKODA έχει σχεδιάσει μία αντλία θερμότητας για το ENYAQ iV, η οποία παρέχει θέρμανση και ψύξη.

Δυνατοτητες Φορτισης

enyaq 4

Το ENYAQ iV διαθέτει πρίζα του Συστήματος Charging System, CCS). Μια μπαταρία μπορεί να φορτιστεί από πηγές με εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) με ισχύ φόρτισης έως 11 KW ή από πηγές με συνεχές ρεύμα (DC) με ισχύ φόρτισης έως και 125 KW. 

Μία εναλλακτική δυνατότητα στην τυποποιημένη φόρτιση από μία πηγή ρεύματος είναι η ανάκτηση ενέργειας πέδησης (brake energy regeneration). Πρόκειται για μία διεργασία για την οποία η κινητική ενέργεια του οχήματος, μετατρέπεται σε ηλεκτρισμό, ο οποίο στη συνέχεια αποθηκεύεται στην μπαταρία υψηλής τάσης.

Οι Ηλεκτροκινητήρες του ENYAQ iV

enyaq specifications

enyaq 5

Προηγμένα Συστήματα Υποβοήθησης Οδηγού

Travel Assist

 

enyaq 6

Το Travel Assist ενσωματώνει ορισμένα συστήματα και λειτουργίες που θα παρουσιάσουμε μεμονωμένα στις επόμενες αράδες. Όταν συνδυάζονται, το όχημα μπορεί να κάνει την οδήγηση πολύ πιο εύκολη και να αυξήσει την άνεση στις διαδρομές. Μόλις ενεργοποιηθεί, το Travel Assist μπορεί να σταματά και να θέτει ξανά αυτόματα το όχημα σε πορεία, να το διατηρεί στη λωρίδα κυκλοφορίας, να ακολουθεί άλλα οχήματα σε μια κυκλοφοριακή συμφόρηση ή να παρουσιάζει τη γύρω κυκλοφορία σε μια οθόνη μπροστά σας.

Προνοητικό Σύστημα Ρύθμισης Σταθερής Ταχύτητας

Ταυτόχρονα με την παρακολούθηση της προπορευόμενης κυκλοφορίας, το Προνοητικό Σύστημα Ρύθμισης Σταθερής Ταχύτητας (Predictive Adaptive Cruise Control) επεξεργάζεται επίσης αναγνωρισμένα σήματα κυκλοφορίας και όρια ταχύτητας που έχουν αποθηκευτεί στο σύστημα πλοήγησης. Έτσι γίνεται δυνατή η έγκαιρη ρύθμιση της ταχύτητας, για παράδειγμα όταν το όχημα πλησιάζει σε στροφή, υποχρεωτική κυκλική κυκλοφορία ή διασταύρωση, ή σύμφωνα με τα όρια ταχύτητας.

Συστήματα Ασφαλείας

Front Assist με Υποβοήθηση Αποφυγής Σύγκρουσης

Το Front Assist είναι ένα σύστημα προειδοποίησης σύγκρουσης. Σε περίπτωση αναπόφευκτης σύγκρουσης ασκεί πίεση στα φρένα για να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες. Επίσης εκτελεί ακινητοποίηση ανάγκης εάν ένας πεζός ή ποδηλάτης προσπαθήσει να διασχίσει την πορεία του αυτοκινήτου. Σε μια κρίσιμη κατάσταση όπου το Front Assist επεμβαίνει φρενάροντας και ο οδηγός υποδεικνύει με τον τρόπο που χειρίζεται το τιμόνι ότι πραγματοποιεί ελιγμούς αποφυγής σύγκρουσης, το σύστημα υποβοήθησης αποφυγής σύγκρουσης πραγματοποιεί στοχευμένες επεμβάσεις στο σύστημα διεύθυνσης για να βοηθήσει στην αποφυγή του εμποδίου.

enyaq 7

Turn Assist

Το Turn Assist, που παρέχεται ως μέρος του Front Assist, παρακολουθεί για οχήματα που έρχονται από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας όταν στρίβετε προς τα αριστερά, για παράδειγμα όταν βρίσκεστε σε μια διασταύρωση. Αν υπάρξει άμεσος κίνδυνος, ακινητοποιεί πλήρως το όχημα και ενεργοποιεί τα φώτα αλάρμ.

Side Assist

enyaq 8
 
Χάρη στους δύο αισθητήρες ραντάρ του αυτοκινήτου, το Side Assist ανιχνεύει οχήματα που πλησιάζουν από πίσω ή που βρίσκονται στην τυφλή γωνία του αυτοκινήτου. Το σύστημα σας ενημερώνει με ένα σήμα LED στο εσωτερικό των περιβλημάτων των εξωτερικών καθρεφτών. Το Side Assist μπορεί να ανιχνεύσει οχήματα σε απόσταση έως 70 m και έτσι σας προειδοποιεί αποτελεσματικά για επικίνδυνες καταστάσεις σε αυτοκινητόδρομους και δρόμους ταχείας κυκλοφορίας δύο κατευθύνσεων.

Προειδοποίηση Αποβίβασης

enyaq 9

Αυτό το νέο χαρακτηριστικό ασφαλείας είναι μία ακόμα συμπληρωματική λειτουργία του Side Assist. Η προειδοποίηση αποβίβασης προειδοποιεί οπτικά και ηχητικά εσάς και τους άλλους επιβάτες, όταν, για παράδειγμα, αποβιβάζεστε από το όχημα που έχει σταθμεύσει παράλληλα, και το άνοιγμα της πόρτας θα μπορούσε να προκαλέσει σύγκρουση με ένα άλλο όχημα, έναν ποδηλάτη ή ένα μηχανάκι. Η προειδοποίηση αποβίβασης χρησιμοποιεί τα πίσω ραντάρ του Side Assist και παρακολουθεί την περιοχή πίσω και πλευρικά του οχήματος σε μια απόσταση έως 35 m.

Υποβοήθηση Προστασίας Επιβατών

Το σύστημα τεντώνει προκαταρκτικά τις ζώνες ασφαλείας των μπροστινών καθισμάτων σε περίπτωση επικείμενης σύγκρουσης ή ασταθών συνθηκών οδήγησης και επικοινωνεί με το ESC για να κλείσουν σχεδόν πλήρως τα πλαϊνά παράθυρα για να αποτραπεί η είσοδος ξένων αντικειμένων στο όχημα. Το σύστημα χρησιμοποιεί το μπροστινό ραντάρ.

Φρενάρισμα Αποφυγής Πολλαπλών Συγκρούσεων

enyaq 11
 
Εάν ένα ENYAQ iV εμπλακεί σε ατύχημα και οι αερόσακοι ανοίξουν, μπορεί να παραμείνει σε κίνηση και να προκαλέσει ένα νέο ατύχημα. Εδώ εμπλέκεται το Φρενάρισμα Αποφυγής Πολλαπλών Συγκρούσεων, ακινητοποιώντας το όχημα για την αποφυγή πολλαπλών συγκρούσεων.
 

Δείτε το σχετικό Video

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info [at] tosynergeio.gr

 

 

Social Media

Facebook-color Instagram-color youtube-color Twitter linkedin