Σε ποια χώρα οι αιτήσεις χρηματοδότησης για τους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων γίνεται πλέον Online;

Στη Γερμανία, οι αιτήσεις χρηματοδότησης για την ανάπτυξη υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων μπορούν να υποβληθούν και οι ενδιαφερόμενοι να δουν το αποτέλεσμα των αιτημάτων τους άμεσα μέσω του διαδικτύου.

Στην πρόσκληση του σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές χρηματοδότησης με θέμα «Υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία», το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας (BMVI) υποστηρίζει τη δημιουργία έως και 7.000 σημείων συμβατικής φόρτισης και 3.000 σημείων γρήγορης φόρτισης.

Οι ιδιώτες επενδυτές, οι πόλεις και οι περιφέρειες μπορούν πλέον να υποβάλλουν αιτήσεις μέσω ενός αποκλειστικού ιστότοπου έως τις 17 Ιουνίου 2020. Οι δαπάνες που σχετίζονται με τον εξοπλισμό καθώς και το κόστος σύνδεσης με το δίκτυο για συμβατικά σημεία και για τα σημεία ταχείας φόρτισης είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα καλύψει έως και το 50% των επιλέξιμων δαπανών. Όπως πάντα, προϋποθέσεις για την επιδότηση είναι τα σημεία φόρτισης να είναι προσβάσιμα στο κοινό και να λειτουργούν με ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές.

grmn online2

Ένα άλλο διαδικτυακό εργαλείο εντοπισμού διαθέσιμων σημείων για την δημιουργία σημείων φόρτισης που εντοπίζει τα κενά προσφοράς στο εθνικό δίκτυο χρησιμοποιείται επίσης σε αυτήν την πρόσκληση για χρηματοδότηση. Με τη βοήθεια αυτού του εργαλείου, το Γερμανικό υπουργείο θέλει να εξαλείψει συγκεκριμένα τα υπάρχοντα «κενά σημεία» στο δίκτυο υποδομών φόρτισης, εφαρμόζοντας τα αντίστοιχα μέγιστα ποσοστά χρηματοδότησης σε περιοχές με υψηλή ζήτηση.

Σε αυτήν την πρόσκληση για χρηματοδότηση, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη προσοχή στα σημεία φόρτισης για χώρους στάθμευσης πελατών. Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο υπογραμμίζει ότι σε αυτήν την περίπτωση, δεν απαιτείται εγγύηση της αδιάλειπτης πρόσβασης του κοινού. Υπάρχει όμως μια ελάχιστη απαίτηση: «Η προσβασιμότητα πρέπει να είναι εγγυημένη τουλάχιστον δώδεκα ώρες την ημέρα τις καθημερινές», αναφέρει η κλήση. Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά, οποιαδήποτε εταιρεία με χώρο στάθμευσης πελατών - είτε πρόκειται για ένα σούπερ μάρκετ είτε για ένα μεσαίου μεγέθους εργοστάσιο - μπορεί επίσης να επωφεληθεί από επιδοτήσεις για την ανάπτυξη υποδομών φόρτισης.

Σε μια πρόσφατη ενδιάμεση αναθεώρηση του Ομοσπονδιακού Προγράμματος Υποδομών Φόρτισης, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κατά μέσο όρο εγκρίνονται λιγότερες από το 60% των αιτήσεων - κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού αιτημάτων.

Συνολικά περίπου 7.400 σημεία φόρτισης είχαν οριστεί έως τον Δεκέμβριο του 2019, για τα οποία δόθηκε χρηματοδότηση από το «Ομοσπονδιακό Πρόγραμμα Υποδομής Φόρτισης». Επίσης, έχουν εγκριθεί επιπλέον 12.600 σημεία φόρτισης, αλλά δεν έχουν κατασκευαστεί ακόμη.

Μακάρι να δούμε σύντομα ένα τέτοιο σύστημα να λειτουργεί και στη χώρα μας.

Του Αργύρη Κοτσιλιέρη

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info@tosynergeio.gr

 

 

Social Media

facebook logored facebook logored YouTube redr Twitter

linkedin