BMW: Το πρώτο αυτοκίνητο στον κόσμο που αλλάζει χρώμα [Video]

Είναι κάτι που θα περίμενες να δεις σε μια ταινία του Τζέιμς Μποντ, αλλά η BMW έφτιαξε ένα αυτοκίνητο που αλλάζει χρώμα και λειτουργεί στην πραγματική ζωή.

Με το ντεμπούτο του στην CES 2022, η εξατομικευμένη, πλήρως ηλεκτρική BMW iX διαθέτει πάνελ αμαξώματος κατασκευασμένα από οθόνες E Ink - την ίδια τεχνολογία που βρίσκετε στην οθόνη μιας συσκευής ανάγνωσης Kindle - σε ένα σύστημα που ονομάζεται «iX Flow».

Μόλις τα  E Ink πάνελ βρίσκονται στο αυτοκίνητο, επικαλύπτονται με μία ειδική επίστρωση για να τα προστατεύουν από τα διάφορα φυσικά στοιχεία.

Στην εικονική επίδειξη που μας δείχθηκε, το τροποποιημένο BMW iX άλλαξε από λευκό σε μαύρο και ξανά σε λευκό. Είναι μια πειστική εμφάνιση, αν και όταν είναι λευκό, αντί για καθαρό χρώμα, το αυτοκίνητο έχει ένα τριγωνικό σχέδιο στο αμάξωμα.

BMW Black then white then black again

Αυτό πιθανότατα οφείλεται στη φυσική σύνθεση των πάνελ στο αυτοκίνητο και κάτι που είναι λιγότερο εμφανές από απόσταση.

Ενώ η επίδειξη αυτή τη στιγμή απλώς αλλάζει το χρώμα του οχήματος μεταξύ μαύρου και λευκού, η BMW λέει ότι και άλλα χρώματα είναι πιθανά - ανοίγοντας τη δυνατότητα μιας πραγματικής ποικιλίας για τους καταναλωτές στο μέλλον.

Και οι μελλοντικές εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας δεν θα περιορίζονται στις χρωματικές αλλαγές του αμαξώματος.
Η BMW εξήγησε ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε συγκεκριμένους τομείς ενός αυτοκινήτου - όπως η μάσκα, για να του δώσει διαφορετική εμφάνιση ή ακόμα και σε πινακίδες κυκλοφορίας (αν και εδώ θα υπήρχαν πολλοί νομικοί περιορισμοί).

Υπάρχουν και άλλα - όπως σε ένα e-reader, με αυτήν την τεχνολογία μπορείτε να κάνετε το αυτοκίνητο να εμφανίζει πληροφορίες (σε εικόνες και κείμενο) στο εξωτερικό του, πράγματα όπως η κατάσταση φόρτισης, η οποία θα ήταν μια χρήσιμη λειτουργία για τους κατόχους EV.

Λειτουργεί λοιπόν, αλλά είναι ρεαλιστικό;

Τα E Ink πάνελς, είναι γνωστά στη βιομηχανία της τεχνολογίας και, ενώ συνδέονται συχνότερα με e-readers ηλεκτρονικούς αναγνώστες, έχουν εμφανιστεί επίσης σε φορητές συσκευές, smartphone, tablet και πολλά άλλα.

BMW Black then white then black again1

Ένα εξαιρετικά ευέλικτο προϊόν, το E Ink μπορεί να κοπεί σε διαφορετικά σχήματα και να τρυπηθεί, γεγονός που το καθιστά ιδανικό όταν πρόκειται για την κάλυψη των σκοτεινών γωνιών ενός αυτοκινήτου.

Τα πάνελ φιλοξενούν μια δέσμη από διαφανείς κάψουλες με pigments-χρωματικές χρωστικές σε αυτές και όταν ένα ρεύμα περνά μέσα από αυτό, ορισμένα χρώματα μπορούν να καλούνται στην επιφάνεια.

Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν κάτι που είναι δυνητικά ανάλογο της εντάσεως ενέργειας, αλλά δεν είναι.

Στην πραγματικότητα, απαιτείται μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα ενέργειας για να αλλάξουν τα χρώματα και καμία δεν απαιτείται για να διατηρήσει ένα χρώμα σταθερό στη θέση του. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα έχει πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, κάτι που θα πρέπει να μετριάσει τους φόβους σχετικά με τη λειτουργία που εξαντλεί την μπαταρία του EV και εμποδίζει την αυτονομία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Λοιπόν, θα δούμε πράγματι κάτι τέτοιο σε ένα όχημα διαθέσιμο στο ευρύ κοινό; Η BMW σίγουρα δεν το αποκλείει, σημειώνοντας ότι οι πρώτες ενδείξεις για την τεχνολογία είναι θετικές.

Η BMW πιστεύει ότι είναι ρεαλιστικό, καθώς το E Ink δεν είναι τόσο περίπλοκο υλικό - ούτε εξωπραγματικό από την άποψη της τιμής. Ένα θέμα που θα προκύψει είναι η επισκευή από τους φανοβαφείς αλλά και η τεχνογνωσία για την επισκευή αυτή. Πεδίον δόξης λαμπρό. Ένα αναμονή λοιπόν όλων αυτών των επερχόμενων τεχνολογιών.

(Image credit: BMW)

Δείτε το σχετικό Video από τη Supercarblondie.Πηγή: TechRadar

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info [at] tosynergeio.gr

 

 

Social Media

Facebook-color Instagram-color youtube-color Twitter linkedin