Πρόγραμμα ανταλλαγής μπαταριών για ηλεκτρικά επαγγελματικά οχήματα βαρέως τύπου

Ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες για ένα έργο 6,5 εκατομμυρίων ευρώ που στοχεύει στην ανάπτυξη ενός αυτοματοποιημένου σταθμού ανταλλαγής μπαταριών για επαγγελματικά οχήματα βαρέως τύπου.

Στο πρόγραμμα eHaul, συμμετέχουν φορείς όπως το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και το Ινστιτούτο Fraunhofer για τις Μεταφορές και τα Συστήματα Υποδομών. Η χρηματοδότηση του προγράμματος θα γίνει από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας.

Οι μπαταρίες δεν είναι ακόμη ικανές να καλύψουν τις ανάγκες για τις μεγάλες αποστάσεις των βαρέων επαγγελματικών οχημάτων με μία μόνο φόρτιση. Επομένως, απαιτείται μια λύση για τη μείωση του χρόνου διακοπής λειτουργίας των στόλων, την οποία το έργο eHaul επιδιώκει να παρέχει μέσω μιας μελέτης σκοπιμότητας και, τελικά, ενός δικτύου σταθμών ανταλλαγής μπαταριών.

Κατά τη διάρκεια του έργου, το οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2023, ένα ζευγάρι ηλεκτροκίνητων φορτηγών θα τεθεί σε λειτουργία από την κοινοπραξία για χρήση από δύο εταιρείες logistics. Παράλληλα, θα αναπτυχθεί ένας σταθμός ανταλλαγής μπαταριών στο νότιο Βερολίνο για χρήση από τα πλήρως ηλεκτρικά επαγγελματικά οχήματα, με τελικό στόχο την αυτοματοποίηση του συστήματος.

Ένα φορτηγό θα φτάνει στο σταθμό όταν απαιτείται αντικατάσταση μπαταρίας. Ένα ρομποτικό σύστημα θα αντικαταστήσει την εξαντλημένη μπαταρία για μια πλήρως φορτισμένη μπαταρία αντικατάστασης, μειώνοντας δραματικά το χρόνο διακοπής λειτουργίας επειδή τα οχήματα δεν θα χρειάζεται να περιμένουν ενώ φορτίζονται οι μπαταρίες.

Καθώς το έργο εξελίσσεται, μια σειρά αισθητήρων θα συγκεντρώνει και θα καταγράφει δεδομένα από τα δύο ηλεκτρικά φορτηγά, όπως είναι η κατανάλωση ενέργειας του κινητήρα, το φορτίο και προφίλ υψομέτρου συγκεκριμένων διαδρομών.

Η Stefanie Marker, επικεφαλής του προεδρείου της παρατήρησης οδήγησης για ενεργητική βελτιστοποίηση και αποφυγή ατυχημάτων στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, δήλωσε: "Με δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες, θέλουμε να προσδιορίσουμε εάν τα ηλεκτρικά φορτηγά 40 τόνων με ανταλλασσόμενες μπαταρίες είναι πραγματικά μια βιώσιμη εναλλακτική , συμπεριλαμβανομένων των καθημερινών ταξιδιών άνω των 300 χιλιομέτρων."

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Ινστιτούτο ΙΔΕΕΑ
Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης
Αριθμός ΓΕΜΗ: 068362203000

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info [at] tosynergeio.gr

 

 

Social Media

Facebook-color Instagram-color youtube-color Twitter linkedin