Ιστορία του αυτοκινήτου…… μέσα από ένα μουσείο (ΜΕΡΟΣ Δ)

Autoworld, ένα μουσείο που συγκεντρώνει τα μικρά και μεγάλα τεχνολογικά επιτεύγματα της αυτοκίνησης.

Τα μικρά και μεγάλα θαύματα της τεχνολογίας που ζωντανεύουν στο νου του κάθε επισκέπτη την “άλλη” εποχή που θα ήθελε να γνωρίσει από κοντά, να την αγγίξει, να την αισθανθεί και να αφήσει την φαντασία του να ταξιδέψει μέσα από ένα “τέτοιο” αυτοκίνητο. Ας ταξιδέψουμε λοιπόν μαζί του με τις μηχανές του χρόνου…

 

Cord 812 - Μια λιμουζίνα του 1937 της μάρκας CORD με έναν οκτακύλινδρο κινητήρα 4730 κυβικά εφοδιασμένο με υπερσυμπιεστή. Ήταν η δεύτερη γενιά αυτοκίνητων με κίνηση στους μπροστινούς τροχούς.1930… H δεκαετία του τριάντα (The Thirties)

Η παγκόσμια οικονομική κρίση έκανε όλες τις επιπτώσεις τις αισθητές και στην βιομηχανία του αυτοκινήτου. Οι κατασκευαστές άρχισαν να υιοθετούν την αρχή της γραμμής παραγωγής και το πλήθος των μοντέλων μειώθηκε.

Ένα άλλο σημείο το οποίο σηματοδότησε την εποχή ήταν ότι οι νέες τεχνολογικές καινοτομίες όπως ο μονόφορος συμπλέκτης, η κίνηση στους μπροστινούς τροχούς, τα υδραυλικά φρένα και το αμάξωμα από χάλυβα, που μέχρι τότε αφορούσε αποκλειστικά και μόνο τμήμα της αγοράς αυτοκινήτων, επεκτάθηκαν και σε κάθε άλλο αυτοκίνητο.

BMW 326 - Το 1941 η BMW παρουσίασε το 326. Ένα 2000 κυβικών εξακύλινδρο κινητήρα. Ο κινητήρας αυτός είχε τις βαλβίδας επί κεφαλής και μπορούσε να κινήσει το τετράπορτο όχημα με ταχύτητα που έφτανε τα 185 χιλιόμετρα τη ώρα.1940… Ο δεύτερος παγκόσμιος πολεμος (The second world War)

Στην ξηρά, στον αέρα, στην θάλασσα και κάτω από την θάλασσα, η σύγκρουση ήταν εξαρτημένη από τις μηχανές. Ο νέος πόλεμος απαιτούσε ταχύτητα και ευελιξία.
Ευέλικτα μικρά αυτοκίνητα για όλες τις χρήσεις κατασκευαστήκαν με στρατηγικό στόχο τον πόλεμο. Αυτοκίνητα για την άμμο της ερήμου, τα χιόνια του Ardenne ή τις καταρρακτώδεις βροχές του Ειρηνικού εκαναν την εμφάνιση τους. Το Kübelwagen της Volkswagen και το αμερικανικό Jeep αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα της στρατιωτικής πλέον αυτοκινητοβιομηχανίας.

Επίσης μοτοσικλέτες με δύο ή τρεις τροχούς, BMW, Sidecar R75, Zündapp BSA, συμμετέχουν στο πόλεμο. Στα κατεχόμενα εδάφη, η χρήση ενός αυτοκινήτου υπόκειται σε ειδική άδεια. Λόγω έλλειψης βενζίνης, άλλες πηγές ενέργειας, όπως εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας απέκτησαν ιδιαίτερη σημασία. Στη Γαλλία, μέχρι το 1942, αρκετές χιλιάδες ηλεκτρικά οχήματα έχουν κατασκευαστεί όπως τρόλεϊ, λεωφορεία και άλλα οχήματα κοινής ωφέλειας, δεν ξεχνάμε βέβαια και το μικρό Peugeot VLV.

Borgward 1957. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Borgward παρήγαγε έναν μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων και επαγγελματικών οχημάτων. Ένα από τα καλύτερα ήταν η “Ισαβέλλα”, ένα εξαιρετικό αυτοκίνητο με κινητήρα 1,5 λίτρων που ξεκίνησε το 1954. Το μοντέλο TS Coupe του 1957, με 75 hp ισχύ,  ήταν η κορυφή των μοντέλων. Δυστυχώς, η Borgward εξαφανίστηκε από την επιχειρησιακή  σκηνή το 1960.1950… Η δεκαετία του πενήντα (The fifties)

Η άμεση μεταπολεμική περίοδο χαρακτηρίζεται από μια τάση για οικονομία χρημάτων και ενέργειας. Η οικονομική αυτή πίεση ενθάρρυνε τους μηχανικούς να είναι ακόμα πιο εφευρετικοί. Το αυτοκίνητο άρχισε να γίνεται ένα είδος καθημερινής χρήσης. Νέα εύχρηστα οικονομικά μοντέλα όπως το Renault 4CV, Peugeot 203, Simca, Citroen 2 CV, Austin Minor, Fiat 600 και ειδικότερα το Volkswagen.

Εξελίξεις υπάρχουν όμως και στην Ανατολή. Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, των οποίων η παραγωγή ήταν περιορισμένη με έμφαση κυρίως στην ποιότητα πριν από τον πόλεμο, συνέχισαν να παράγουν αυτοκίνητα, η Czechslovakia έκανε τα Skoda και το Tatra, η Ανατολική Γερμανία IFAs, Wartburgs και Trabants και η Ρωσία τα Moskvitch.
Αμερική. Εδώ το αμερικανικό όνειρο ξαναζωντανεύει. Η νέα πληθωρική γραμμή στο αμάξωμα σηματοδοτεί μια πλήρη αναγέννηση. Πίσω πτερύγια, διακοσμήσεις μπροστά, χρώμια παντού και χαμηλό αμάξωμα αποτελούν την έμφαση στην εμφάνιση. Κινητήρες με μεγάλο κυβισμό, εξελιγμένα αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων, υδραυλικά τιμόνια και κλιματισμός. Αυτοκίνητα με καλαίσθητη εμφάνιση και γενναιοδωρία που συμβολίζουν την αμερικανική σχολαστικότητα.

1960…Τα χρυσά χρόνια της Ευρώπης

Ανάπτυξη, απασχόληση και η κατανάλωση είναι στο αποκορύφωμά τους, η δεκαετία του εξήντα ήταν ευλογία για την ευρωπαϊκή οικονομία. Η Ευρωπαική βιομηχανία του αυτοκινήτου έκανε  νέα ρεκόρ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Κάθε μέρα, χιλιάδες μικρά και φθηνά αυτοκίνητα έβγαιναν από τα εργοστάσια. Ωστόσο, σημαντικά πολυτελή μοντέλα  και σπορ αυτοκίνητα όπως Porsche, Mercedes-Benz, MG, Ferrari, Facel και Jaguar κανουν την εμφάνισή τους.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info@tosynergeio.gr

 

 

Social Media

facebook logored YouTube redr Twitter