Σύστημα παρακολούθησης - με σύγκριση - της πίεσης των ελαστικών

Η σωστή λειτουργία του συστήματος προϋποθέτει τακτικό έλεγχο της πίεσης του αέρα και την επακόλουθη αρχικοποίηση. Το σύστημα παρακολούθησης της πίεσης των ελαστικών είναι σε θέση να εντοπίσει εγκαίρως τυχόν απώλεια πίεσης σε κάποιο ελαστικό και να προειδοποιήσει τον οδηγό. Επειδή το σύστημα συγκρίνει μόνο τη συμπεριφορά των ελαστικών μεταξύ τους, δεν επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων όσον αφορά την απόλυτη πίεση του αέρα των ελαστικών.

Επίσης δεν είναι δυνατή η παρακολούθηση της ρεζέρβας. Η σωστή λειτουργία του συστήματος προϋποθέτει τακτικό έλεγχο της πίεσης του αέρα και την επακόλουθη αρχικοποίηση.

Το σύστημα παρακολούθησης της πίεσης των ελαστικών μέσω σύγκρισης είναι μια πρόσθετη λειτουργία ενσωματωμένη στο σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των τροχών (ABS) και επομένως δεν διαθέτει δικούς του αισθητήρες.

Στα ελαστικά με ιδιότητες run-flat το σύστημα παρακολούθησης της πίεσης των ελαστικών προσφέρεται στο πλαίσιο του βασικού εξοπλισμού, ενώ στα συμβατικά ελαστικά είναι προαιρετικό.

Τρόπος λειτουργίας

Η ηλεκτρονική μονάδα του ABS ανιχνεύει την απώλεια πίεσης στο ελαστικό μέσω υπολογισμών με βάση τα σήματα των αισθητήρων ταχύτητας των τροχών του συστήματος ABS. Σε περίπτωση απώλειας πίεσης ενός ελαστικού μειώνεται η διάμετρός του, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ταχύτητα του τροχού. Όταν η ηλεκτρονική μονάδα του ABS εντοπίσει τέτοια απώλεια πίεσης, στέλνει ένα σήμα μέσω του διαύλου CAN στον πίνακα οργάνων και εμφανίζεται μια προειδοποίηση στο κέντρο μηνυμάτων.

systemtires1

Το όριο προειδοποίησης εξαρτάται μεταξύ άλλων από τις χρησιμοποιούμενες διαστάσεις ελαστικών, τις συνθήκες οδήγησης και την κατάσταση κατά την τελευταία αρχικοποίηση.

Προσοχή!

systemtires2Επειδή δεν είναι γνωστές ούτε η απόλυτη πίεση του αέρα αλλά ούτε και η θέση του ελαστικού, πρέπει όταν εμφανιστεί μήνυμα προειδοποίησης για την πίεση του αέρα να ελεγχθούν όλα τα ελαστικά και να αρχικοποιηθεί εκ νέου το σύστημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα πρέπει να διερευνηθεί η αιτία της απώλειας αέρα.

Οδηγίες για την σωστή συντήρηση

Απαιτούνται τακτικοί έλεγχοι της πίεσης του αέρα των ελαστικών. Αρχικοποίηση του συστήματος πρέπει να γίνεται μετά από κάθε αλλαγή ελαστικού, αλλαγή χειμερινών/θερινών ελαστικών, διόρθωση της πίεσης του αέρα ή προσαρμογή στην κατάσταση φόρτωσης. Η αρχικοποίηση πρέπει να γίνει από τον οδηγό μέσω του κέντρου μηνυμάτων.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info@tosynergeio.gr

 

 

Social Media

facebook logored gplus red YouTube redr Twitter