Υαλοκαθαριστήρες & υγρά πλύσης - Λειτουργία έλεγχος και συντήρηση υαλοκαθαριστήρων αυτοκινήτου

Σήμερα οι τεχνολογίες που αφορούν τους υαλοκαθαριστήρες ενός αυτοκινήτου μπορεί να είναι από απλές έως αρκετά σύνθετες. Ένα αυτοκίνητο μπορεί να διαθέτει π.χ. αυτόματη λειτουργία των υαλοκαθαριστήρων, μπαίνουν σε λειτουργία μόνοι τους όταν πέσει βροχή επάνω στο παρμπρίζ ή ακόμη μπορεί να συμβεί ενεργοποίηση του πίσω υαλοκαθαριστήρα όταν, ενώ βρέχει και λειτουργούν οι μπροστινοί υαλοκαθαριστήρες, μπαίνει η όπισθεν.

Επίσης μερικά οχήματα διαθέτουν θερμαινόμενα ακροφύσια υαλοκαθαριστήρων ή το σύστημα των υαλοκαθαριστήρων του παρμπρίζ συνδέεται με το αντίστοιχο σύστημα υαλοκαθαριστήρων καθαρισμού των φώτων.

Ένα ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης των υαλοκαθαριστήρων είναι σήμερα διαθέσιμο στα περισσότερα αυτοκίνητα.

Σημαντικό λοιπόν σε κάθε περίπτωση είναι ο τεχνίτης ή ο κάτοχος του οχήματος να είναι ενημερωμένος για τις τεχνολογίες του αυτοκινήτου.

Οι υαλοκαθαριστήρες παίζουν σημαντικό ρόλο στην καλή ορατότητα του οδηγού, των συνεπιβατών αλλά και στην ασφάλεια οδήγησης. Η σωστή επιλογή τους προσφέρει την ιδανική απομάκρυνση των νερών κατά τη διάρκεια οδήγησης με βροχή, την απομάκρυνση της βρωμιάς ενώ προστατεύει και την επιφάνεια των κρυστάλλων.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Ένα σύστημα υαλοκαθαριστήρων αποτελείται από:

  • Τον ηλεκτρικό κινητήρα – μοτέρ, δίνει κίνηση στον μηχανισμό των υαλοκαθαριστήρων. Συνήθως υπάρχουν, ένα μοτέρ για το μπροστινό ζευγάρι των υαλοκαθαριστήρων και ένα μοτέρ για τον πίσω υαλοκαθαριστήρα.
  • Το μοχλικό σύστημα, αφορά τον μηχανισμό μεταφοράς της κίνησης από το μοτέρ στους βραχίονες (μπράτσα) των υαλοκαθαριστήρων,
  • Τους βραχίονες, συνδέονται με το μοχλικό σύστημα και μεταφέρουν την κίνηση στα μάκτρα των υαλοκαθαριστήρων
  • Τα μάκτρα των υαλοκαθαριστήρων, συνδέονται και με τους βραχίονες φέρουν την ελαστική λεπίδα για τον καθαρισμό του παρμπρίζ
  • Το μηχανισμό εκτόξευσης νερού στο παρμπρίζ, που περιλαμβάνει το δοχείο υγρού, το μοτέρ - αντλία, τα ελαστικά σωληνάκια του υγρού καθαρισμού – νερό, τα ακροφύσια ψεκασμού.
  • Τους αισθητήρες και τους ενεργοποιητές (π.χ αισθητήρας βροχής) όταν το σύστημα διαθέτει ηλεκτρονική διαχείριση.
  • Την ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου, όταν το σύστημα διαθέτει ηλεκτρονική διαχείριση.
  • Το δίκτυο επικοινωνίας CAN, όταν το σύστημα διαθέτει ηλεκτρονική διαχείριση.

Η τεχνολογίες λοιπόν των υαλοκαθαριστήρων είναι από άπλες έως πολύ σύνθετες. Στην συνέχεια θα αναφερθούμε στους βραχίονες και τα μάκτρα των υαλοκαθαριστήρων μιας και το άμεσο αποτέλεσμα καθαρισμού εξαρτάται από αυτά.

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΥΑΛΟΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΩΝ

Στην συνέχεια θα παραθέσουμε ένα παραδείγματα ελέγχου, αφαίρεσης και επανατοποθέτησης υαλοκαθαριστήρων με προτεινόμενης διαδικασίες από τον κατασκευαστή


  Αν είστε συνδρομητής παρακαλούμε  
με το όνομα χρήστη και τον κωδικό σας για να διαβάστε όλο το άρθρο.

Αν δεν είστε συνδρομητής ή η συνδρομή σας έχει λήξει 
παρακαλούμε 
εγγραφείτε ή ανανεώστε την συνδρομή σας.

 

WorkshopData Car Truck

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info@tosynergeio.gr

 

 

Social Media

facebook logored gplus red YouTube redr Twitter