Το ψηφιακό συνεργείο έρχεται!

Πιο σύντομα μάλιστα απ’ ότι αναμένεται. Γνωρίστε σήμερα τις τεχνολογίες του αύριο! 

Τι θα συμβεί αν θα μπορούσατε να δείτε το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας; Θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα αυτοκίνητα σύμφωνα με τις βασικές αρχές τους; Κανείς δεν ξέρει πραγματικά, αλλά θα ήταν δίκαιο να υποθέσουμε ότι με τις σύγχρονες προκλήσεις θα υπάρξουν αρκετές σημαντικές καινοτομίες που θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο τα αυτοκίνητα λειτουργούν και πρέπει να συντηρούνται.

Η επαυξημένη πραγματικότητα είναι μια τεχνολογία που υπερκαλύπτει μια εικόνα που παράγεται από υπολογιστή σε μια εικόνα του πραγματικού κόσμου του χρήστη, παρέχοντας έτσι μια σύνθετη εικόνα.

Η επαυξημένη πραγματικότητα (AR- Augmented Reality) είναι δηλ. μια άμεση ή έμμεση άποψη ενός φυσικού περιβάλλοντος πραγματικού κόσμου, του οποίου τα στοιχεία επαυξάνονται (ή συμπληρώνονται) από αισθητηριακές πληροφορίες που παράγονται από υπολογιστή, όπως δεδομένα ήχου, βίντεο, γραφικών ή GPS. Συνδέεται με μια γενικότερη έννοια που ονομάζεται πραγματικότητα με τη μεσολάβηση υπολογιστών, στην οποία μια άποψη της πραγματικότητας τροποποιείται (ενδεχομένως μειώνεται παρά αυξάνεται) από έναν υπολογιστή.

Ως αποτέλεσμα, η τεχνολογία αυτή λειτουργεί με την ενίσχυση της τρέχουσας αντίληψης της πραγματικότητας.

Αντίθετα, η εικονική πραγματικότητα (VR – Virtual Reality) αντικαθιστά τον πραγματικό κόσμο με ένα προσομοιωμένο. Η επαύξηση είναι συμβατική σε πραγματικό χρόνο και σε σημασιολογικό πλαίσιο με περιβαλλοντικά στοιχεία, όπως τα αθλητικά αποτελέσματα στην τηλεόραση κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ή στην επισκευή και συντήρηση ενός κιβωτίου ταχυτήτων η αλλαγή ενός βολάν διπλής μάζας κλπ.

Με τη βοήθεια της προηγμένης τεχνολογίας AR (π.χ. προσθήκη αναγνώρισης οράματος και αναγνώρισης αντικειμένων), οι πληροφορίες σχετικά με τον περιβάλλοντα πραγματικό κόσμο του χρήστη γίνονται διαδραστικές και ψηφιοποιήσιμες. Πληροφορίες για το περιβάλλον και τα αντικείμενα του επικαλύπτονται στον πραγματικό κόσμο. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να είναι εικονικές ή πραγματικές, π.χ.

Βλέποντας άλλες πραγματικές αισθητηριασμένες ή μετρημένες πληροφορίες όπως τα ηλεκτρομαγνητικά ραδιοκύματα που επικαλύπτονται σε ακριβή ευθυγράμμιση με το πού βρίσκονται στην πραγματικότητα στο διάστημα. Η επαυξημένη πραγματικότητα αναδεικνύει τα στοιχεία του ψηφιακού κόσμου σε έναν πραγματικό κόσμο που αντιλαμβάνεται κάποιος. Ένα παράδειγμα είναι ένα κράνος AR για τους εργάτες οικοδομών που εμφανίζει πληροφορίες σχετικά με τα εργοτάξια. Τα πρώτα λειτουργικά συστήματα AR που παρείχαν εμπνευσμένες εμπειρίες μικτής πραγματικότητας για τους χρήστες επινοήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ξεκινώντας με το σύστημα Εικονικού Προσανατολισμού που αναπτύχθηκε στα εργαστήρια Armstrong της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών το 1992.

Εικονική Πραγματικότητα (έναντι - Vs) Αυξημένης Πραγματικότητας

Μια από τις μεγαλύτερες συγχύσεις στον κόσμο της επαυξημένης πραγματικότητας είναι η διαφορά μεταξύ της επαυξημένης πραγματικότητας και της εικονικής πραγματικότητας. Και οι δύο κερδίζουν μεγάλη προσοχή από τα ΜΜΕ και υπόσχονται τεράστια ανάπτυξη. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της εικονικής πραγματικότητας και της επαυξημένης πραγματικότητας;

Τι είναι η εικονική πραγματικότητα (VR);

Η εικονική πραγματικότητα (VR) είναι μια τεχνητή προσομοίωση ή ψυχαγωγία ενός πραγματικού περιβάλλοντος ή μιας πραγματικής ζωής. Βυθίζει τον χρήστη, κάνοντάς τον να νιώθει σαν να βιώνει την προσομοιωμένη πραγματικότητα από πρώτο χέρι, κυρίως με την τόνωση της όρασης και της ακοής.

Το VR επιτυγχάνεται συνήθως φορώντας ακουστικά όπως το Oculus του Facebook, εξοπλισμένο με την τεχνολογία και χρησιμοποιείται με δύο διαφορετικούς τρόπους:

  • Για να δημιουργήσετε και να βελτιώσετε μια φανταστική πραγματικότητα για παιχνίδια, ψυχαγωγία και αναπαραγωγή (όπως παιχνίδια βίντεο και υπολογιστή, ή ταινίες 3D, οθόνη προβολής επί της κεφαλής).
  • Να βελτιωθεί η εκπαίδευση για περιβάλλοντα πραγματικής ζωής, δημιουργώντας μια προσομοίωση της πραγματικότητας, όπου οι άνθρωποι μπορούν να εξασκήσουν εκ των προτέρων (Όπως οι προσομοιωτές πτήσης για πιλότους).

Η εικονική πραγματικότητα είναι δυνατή μέσω μιας γλώσσας κωδικοποίησης γνωστής ως VRML (Visual Reality Modeling Language), η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μιας σειράς εικόνων και να καθορίσει ποιους τύπους αλληλεπιδράσεων είναι δυνατόν γι ‘αυτές.

Τι είναι η επαυξημένη Πραγματικότητα (AR);

Επαυξημένη πραγματικότητα (AR) είναι μια τεχνολογία που προσθέτει σε στρώσεις βελτιωμένες εικόνες που δημιουργούνται από υπολογιστή επάνω σε μια υπάρχουσα πραγματικότητα, προκειμένου να καταστεί πιο ουσιαστική μέσα από την ικανότητα αλληλεπίδρασης με αυτήν. Το AR αναπτύσσεται σε εφαρμογές και χρησιμοποιείται σε φορητές συσκευές για να συνδυάζει ψηφιακά στοιχεία στον πραγματικό κόσμο με τέτοιο τρόπο ώστε να αλληλοενισχύονται, αλλά και να μπορούν επίσης να διαχωριστούν εύκολα.

Επαυξημένη Πραγματικότητα (AR)

Η τεχνολογία AR έρχεται γρήγορα στο mainstream. Χρησιμοποιείται για την εμφάνιση επικαλύψεων σκορ σε τηλεοπτικά αθλητικά παιχνίδια και εμφάνιση τρισδιάστατων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, φωτογραφιών ή μηνυμάτων κειμένου σε κινητές συσκευές. Οι ηγέτες της τεχνολογίας της βιομηχανίας χρησιμοποιούν επίσης το AR για να κάνουν εκπληκτικά και επαναστατικά πράγματα με ολογράμματα και εντολές που ενεργοποιούνται με κίνηση. Επαυξημένη πραγματικότητα (έναντι-Vs) εικονικής πραγματικότητας.

Συμπέρασμα

Η επαυξημένη πραγματικότητα και η εικονική πραγματικότητα είναι αντίστροφες αντανακλάσεις της μιας στην άλλη με αυτό που κάθε τεχνολογία επιδιώκει να επιτύχει και να προσφέρει για τον χρήστη. Η εικονική πραγματικότητα προσφέρει μια ψηφιακή αναπαλαίωση ενός πραγματικού περιβάλλοντος, ενώ η επαυξημένη πραγματικότητα αποδίδει εικονικά στοιχεία ως επικάλυψη στον πραγματικό κόσμο.

Επαυξημένη Πραγματικότητα (AR) από την HaynesPro

Έτσι, αυτό που κάναμε είναι να ερμηνεύσουμε τα δεδομένα μας με τρόπο που δείχνει την ατελείωτη ευελιξία του να εμπνέει τους πελάτες να εξετάζουν τα δεδομένα του HaynesPro με διαφορετικό τρόπο. Ας υποθέσουμε ότι τα δεδομένα είναι υγρά που επιτρέπουν να «παγώσουν» σε στερεά μορφή ικανή να πάρει πολλές μορφές και σχήματα. Όταν αφαιρείτε κομμάτια από αυτά τα δεδομένα και συνδυάζετε αυτά τα κομμάτια με δεξιότητες πληροφορικής, θα μπορούσατε να οδηγηθείτε σε καινοτόμες εξελίξεις για τις καθημερινές σας εργασίες.

HaynesPro, εταιρία

Η εφαρμογή 2.0 της επαυξημένης πραγματικότητας (AR) των HaynesPro δείχνει την αναγνώριση του οχήματος δείχνοντας τη συσκευή της κάμερας σε ένα συγκεκριμένο δείκτη, όπως για παράδειγμα μία πινακίδα κυκλοφορίας.

Η οπτική ταυτοποίηση στη συνέχεια ζευγοποιεί τα δεδομένα HaynesPro στο εν λόγω αυτοκίνητο και δείχνει, για παράδειγμα, τα δεδομένα ανάκλησης, τα δελτία τεχνικής εξυπηρέτησης (TSB) ή / και τις κοινές λύσεις helpdesk (SmartCASE). Ωστόσο, το πράγμα πάει ακόμη πιο πέρα, προσθέτοντας ένα εγχειρίδιο επισκευής 3D στην εφαρμογή, το οποίο επιτρέπει στο χρήστη να δει το ανταλλακτικό σε βάθος.

Επαυξημένη Πραγματικότητα (AR) Bosch

Η Bosch ανακοίνωσε την εκτεταμένη υποστήριξη για την επαύξηση της πραγματικότητας στην υπηρεσία αυτοκινήτων, την επισκευή και την εκπαίδευση.

Για να δημιουργήσει αποτελεσματικές εφαρμογές Augmented Reality, η Bosch δημιούργησε την Κοινή Πλατφόρμα Επαυξημένης Πραγματικότητας (CAP), η οποία επιτρέπει την ταχεία και εύκολη ενσωμάτωση ψηφιακού και οπτικού περιεχομένου, για παράδειγμα, σε τεχνική τεκμηρίωση.

Εξάλλου στην Automechanika 2016 η Bosch επέκτεινε το χαρτοφυλάκιό της με τις συνδεδεμένες λύσεις για χονδρεμπόρους και συνεργεία. Η Πλατφόρμα Επαυξημένης Πραγματικότητας (CAP), η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία εφαρμογών για ένα ευρύ φάσμα μοντέλων οχημάτων. Η πλατφόρμα αυτή επιτρέπει έτσι τη χρήση της επαυξημένης πραγματικότητας από τη βιομηχανική κλίμακα μέχρι το συνεργείο.

Πρόσθετοι τομείς εφαρμογής είναι η μαθητεία, οι εκπαιδεύσεις και οι πωλήσεις. Προκειμένου να δημιουργηθούν αποτελεσματικές εφαρμογές Augmented Reality, η Bosch δημιούργησε την κοινή πλατφόρμα Augmented Reality (CAP).

Για πρώτη φορά, η Bosch χρησιμοποιεί την Επαυξημένη Πραγματικότητα για την επεξήγηση του προϊόντος στον αναλυτή καυσαερίων BEA 750.

Η κοινή πλατφόρμα Augmented Reality της Bosch μπορεί να διαμορφωθεί με μια εκτεταμένη βάση δεδομένων από την οποία εξάγει περιεχόμενο για οπτικοποίηση σε προβολή Augmented Reality. Εκτός από γραπτές πληροφορίες και επεξηγήσεις σε μορφή κειμένου, η ενημερωμένη πλατφόρμα υποστηρίζει βίντεο κλιπ, φωτογραφίες, οδηγίες ασφαλείας με ηχητικά κλιπ, τρισδιάστατα μοντέλα, διαγράμματα κυκλωμάτων, τεχνικά σχέδια και δείκτες για τη διαμόρφωση της παρακολούθησης της βλάβης. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το σύστημα πολλαπλών πλατφορμών είναι αρθρωτό και ανεξάρτητο από συγκεκριμένες τεχνικές παρακολούθησης ή απόδοσης.

Οι εφαρμογές Augmented Reality βρίσκουν διέξοδο και προς την τεχνική βιβλιογραφία καθώς γίνεται όλο και πιο κατάλληλο το διαθέσιμο hardware. Η Bosch βοηθάει έτσι τους χρήστες να κατανοούν καλύτερα πολύπλοκα ζητήματα καθώς απεικονίζουν τις τεχνικές πληροφορίες άμεσα στη σωστή θέση όπως δείχνει και το σχετικό video.

Επαυξημένη Πραγματικότητα (AR) από την ΒΜW. Πάντα στην κορυφή των εξελίξεων

Πρωτοστατεί εδώ και κάποια χρόνια στην τεχνολογία AR. Φαίνεται να την εφαρμόζει από την οδήγηση μέχρι την επισκευή!

Δείτε σχετικό video την οδήγηση και την εφαρμογή του AR στο ΒΜW Vision

Δείτε σχετικό video την καθοδήγηση ενός μηχανικού με ειδικά γυαλιά κατά την επισκευή με την εφαρμογή του AR σε ένα αυτοκίνητο ΒΜW.

Επαυξημένη Πραγματικότητα (AR) και από την Hyundai

H Hyundai παρουσίασε στην CES 2016 μία εφαρμογή με ένα βιβλίο οδηγιών χρήσης του SONATA βασισμένο στην τεχνολογία AR. Μπορείτε με το tablet/smartphone σας, να εστιάσετε προς το αυτοκίνητο, να γίνει η σχετική αναγνώριση και να δείτε για παράδειγμα πως θα αλλάξετε ένα φίλτρο αέρα στο χώρο του κινητήρα με τις ανάλογες οδηγίες μέχρι πως είναι το ταμπλό και τι σημαίνει το κάθε ενδεικτικό λαμπάκι.

Μέσα από πικτογράμματα με μπουλέτες ακόμη μπορείτε να έχετε επιπρόσθετες επεξηγήσεις και πληροφορίες. Δείτε τα σχετικά video.

Η επαυξημένη πραγματικότητα Caterpillar ζωντανεύει τα δεδομένα στην επισκευή και συντήρηση

Η Caterpillar επιδεικνύει μια εφαρμογή επαύξησης της πραγματικότητας που αναπτύσσεται ώστε να βοηθήσει τους τεχνικούς στην εκτέλεση ελέγχων συντήρησης και συντήρησης. Δείτε σχετικό videο.

Σε ένα ψηφιοποιημένο κόσμο το ψηφιακό συνεργείο αναμένεται σύντομα. Οι εφαρμογές του όπως είδατε είναι ήδη έτοιμες.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info@tosynergeio.gr

 

 

Social Media

facebook logored gplus red YouTube redr Twitter