Τεχνολογίες που δεν γνωρίζατε ότι έρχονται!

1 | Η Εμπειρία Εγκεφάλου-προς - Όχημα (Brain-to-Vehicle) της Nissan 

Η Nissan δημιούργησε ένα μεγάλο «θόρυβο» πριν από την CES λέγοντας ότι ερευνά τεχνολογία επικοινωνίας του εγκεφάλου με το όχημα, ώστε μέσω εγκεφαλικών κυμάτων ο οδηγός να συνδέεται καλύτερα με το αυτοκίνητο, καθιστώντας το ασφαλέστερο. Τα καλύτερα έρχονται και θα το πούμε με απλά λόγια «Τηλεπάθεια ανθρώπου με το αυτοκίνητο».

2 | Είσοδος και εκκίνηση του αυτοκινήτου με αναγνώριση προσώπου

Ο αναγνώστης ίριδας της Samsung και το Face ID της Apple υλοποιούν ήδη την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου και ματιών, κάτι με το οποίο αισθανόμαστε όλο και πιο άνετα στην καθημερινότητά μας. Πώς θα σας φαινόταν όμως η χρήση αυτών των τεχνολογιών στο αυτοκίνητό σας; Το πρωτότυπο της Byton δεν διέθετε κλειδί, αντιθέτως οι πόρτες ξεκλείδωναν με το δικό σας «Face ID».
Ο καθρέφτης της Gentex που φαίνεται στην εικόνα, κάνει ανάγνωση των ματιών σας για να βεβαιωθεί ότι μόνο εσείς (ή κάποιος που έχετε εξουσιοδοτήσει) μπορεί να εκκινήσει το αυτοκίνητο.

3 | Mercedes-Benz MBUX

Το MBUX (Mercedes-Benz User Experience/Εμπειρία Χρήστη Μercedes-Benz), είναι ο πίνακας οργάνων του μέλλοντος για την εταιρεία: δύο οθόνες 12 ιντσών. Χειριστήρια στο τιμόνι επιτρέπουν στον οδηγό να μετακινείται δεξιά ή αριστερά στην οθόνη, πάνω ή κάτω, ή να κάνει επιλογές στα μενού. Το χειριστήριο των εντολών δεν υπάρχει πλέον, παραμένει όμως μια μεγάλη οθόνη αφής για τους παλιούς χρήστες.
Θα υπάρχει επίσης δυνατότητα χειρισμού με φωνητικές εντολές.

4 | Bosch Climo

Η Bosch αποτελεί έναν από τους μεγάλους προμηθευτές, η οποία δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς, με στόχο να κάνει «τις πόλεις έξυπνες και άξιες να ζει κανείς σε αυτές», όπως δηλώνει το μέλος του συμβουλίου Stefan Hargung. To Climo από τη Bosch είναι μια έξυπνη λύση παρακολούθησης του αέρα, που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε για να αξιολογεί, να απεικονίζει και να ενεργεί με βάση την ποιότητα του υπαίθριου αέρα και που επιτρέπει την παρακολούθηση των ατμοσφαιρικών ρύπων σε πραγματικό χρόνο. Πρόκειται για τεχνολογικά προηγμένη και εύκολη λύση η οποία χρησιμοποιεί ασύρματους αισθητήρες υψηλής ποιότητας για σύνδεση σε δίκτυα Wi-Fi, GSM και EDGE, επιτρέποντας τη συλλογή μικρο-κλιματικών δεδομένων. Η τεχνολογία Climo, υποστηρίζεται από την τεχνολογία αιχμής του ΙΟΤ, έχει σχεδιαστεί με ανάλυση στοιχείων βασισμένο σε cloud, διαχείριση δεδομένων και λογισμικό οπτικοποίησης, το οποίο διευκολύνει την ενεργειακή αποδοτικότητα, την επεκτασιμότητα και τη βιωσιμότητα για πραγματικές εφαρμογές.

Μία συσκευή υποβοήθησης στάθμευσης (στη φωτογραφία Νο 4) μπορεί να εντοπίσει θέσεις στάθμευσης σε περισσότερες από 20 πόλεις των ΗΠΑ. Το «Bosch Climo,» ένα κουτί λίγο μεγαλύτερο από μια τοστιέρα, παρακολουθεί 12 παραμέτρους, όπως το CO2, τη θερμοκρασία μέχρι και τα μόρια της σκόνης.

5 | Vive headset 

Τι μπορείτε να κάνετε εάν ο έμπορος BMW της περιοχής σας δεν διαθέτει το μοντέλο με το αγαπημένο σας χρώμα δέρματος ή διάκοσμο για το ταμπλό; Φορέστε το σετ εικονικής πραγματικότητας της HTC Vive, πάρτε στο χέρι το ραβδί και εξετάστε το εσωτερικό και το εξωτερικό του αυτοκινήτου. Θέλετε να δείτε τις διαφορές του Canberra Beige δέρματος (1,450$) με το Amaro Brown Merino (3,700$); Σημαδέψτε σε οποιοδήποτε κάθισμα, κάντε κλικ και επιλέξτε από πλήθος επιλογών. Το Vive είναι ρεαλιστικό, αν και θα βοηθούσε υψηλότερη ανάλυση απεικόνισης.

6 | In-car Alexa

Το Alexa της Amazon έρχεται και στον πίνακα οργάνων. Η Toyota θα αρχίσει να προσφέρει τον βοηθό που υποστηρίζει τη φωνή στο Entune 3.0 App Suite και στο Lexus Enform App Suite 2.0 αργότερα αυτό το έτος. Η BMW, η Ford και η Hyundai ανακοίνωσαν την υποστήριξη της Alexa. Η Toyota δεν θέλει να υποταχθεί στο Apple CarPlay ή στο τριαξονικό Android Auto, έτσι θα δείτε συμμαχίες όπως αυτό, ή με το Automotive Grade Linux (AGL) που υποστηρίζει το λογισμικό ψυχαγωγίας.

7 | Ford & Domino Pizza

Ένα Ford Fusion με εξοπλισμό για να μπορεί να κάνει αυτόνομα παράδοση πίτσες Domino (το φιλοδώρημα πάει στο αυτοκίνητο άραγε;). Εν τω μεταξύ οι Intel και Nvidia ανταγωνίζονται για το ποια θα προμηθεύει την επεξεργαστική ισχύ.

8 | Υπερσυνδεδεμένο αυτοκίνητο από τις Hyundai και Cisco

Η Hyundai συνεργάζεται με την Cisco για να φέρει το Ethernet στο αυτοκίνητο το 2019. Το «υπερσυνδεδεμένο αυτοκίνητο» θα αντικαταστήσει μέρος από τα χιλιόμετρα καλωδιώσεων με gigabit Ethernet.
Η γηραιά θύρα CAN καταργείται. Το λειτουργικό σύστημα στο υπόβαθρο θα είναι Automotive Grade Linux (Linux Επιπέδου Αυτοκινήτου - AGL). Βέβαια πρώτη έρχεται η εταιρεία Genesis, πιθανότατα συνδέοντας τις πολλαπλές κάμερες, τα μόνιτορ εντοπισμού τυφλού σημείου, τα ραντάρ και τις οθόνες. Παρέχονται ασύρματες αναβαθμίσεις λογισμικού.

9 | Continental και εξηλεκτρίκευση

Η Continental είναι πεπεισμένη ότι η ηλεκτρική κινητικότητα στις διάφορες μορφές της θα αποτελεί σημαντικό παράγοντα της μελλοντικής κινητικότητας. Στην Continental λοιπόν μπορεί κανείς να βρει όλες τις λύσεις εξηλεκτρίκευσης. Στο πλήρως ηλεκτρικό μέτωπο, οι πρωτοποριακές λύσεις της εταιρείας περιλαμβάνουν την ενσωματωμένη ηλεκτρική μονάδα κίνησης, ειδικά σχεδιασμένη για εξηλεκτρίκευση του μεσαίου μεγέθους τομέα της Κινέζικης αγοράς αυτοκινήτου.

Με τις μικρές διαστάσεις (με το ηλεκτρικό μοτέρ, το κιβώτιο ταχυτήτων και τα ηλεκτρονικά ισχύος να συνδυάζονται σε μια μόνο μονάδα) αυτό το σύστημα κίνησης υψηλής τάσης για πλήρως ηλεκτρικά οχήματα ή πλήρως υβριδικά δεν είναι μόνο ελαφρύτερο αλλά και ισχυρότερο σε σύγκριση με παρόμοιες σχεδιάσεις.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι προσφέρει υψηλό επίπεδο οδηγικής ευχαρίστησης, ένας σημαντικός παράγοντας για την αποδοχή της ηλεκτρικής κινητικότητας, συμπληρώνοντας έτσι το κόστος του. Αυτό το πρωτοποριακό σύστημα κίνησης διαθέτει υψηλό λόγο ισχύος προς βάρος χάρη στην έως 150kW απόδοση και την ηλεκτρική ροπή των 400 Nm, με όγκο μόλις 75 kg.

10 | Hey Google

Η Google έκανε και αυτή την παρουσία της στην CES 2018 με το δικό της Assistant.

Από τον Οκτώβριο, έχει κάνει αναρίθμητες διαφημίσεις στην τηλεόραση, στο διαδίκτυο και έντυπα για το Assistant. Όσοι επισκέφθηκαν την έκθεση φέτος, είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν το Google Assistant στην προσπάθεια να κερδίσουν και κάποια βραβεία.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info@tosynergeio.gr

 

 

Social Media

facebook logored gplus red YouTube redr Twitter