Φυσικό αέριο στο σπίτι: «Τετραπλή» χρήση με «τετραπλό» …. κέρδος!

«Τριπλή χρήση» με τριπλό κέρδος έχουν οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο για να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες του σπιτιού τους.

Το φυσικό αέριο είναι ένα οικολογικό και αποδοτικό καύσιμο και απολαμβάνουν απρόσκοπτη τροφοδοσία χαμηλού κόστους 24 ώρες το 24ωρο. Η θέρμανση/ψύξη, το μαγείρεμα και η παροχή ζεστού νερού εξασφαλίζονται με μικρές παρεμβάσεις και σύνδεση με το δίκτυο (εαν δεν υπάρχει εξαρχής κατασκευαστική πρόβλεψη) ενώ ο λογαριασμός αποτελεί πάντα μία αναμενόμενη πρόβλεψη δαπάνης καθώς βασίζεται σε συγκεκριμένες δημοσιοποιημένες τιμές και στις μετρήσεις της εκάστοτε κατανάλωσης ενώ η πληρωμή γίνεται μετά την κατανάλωση και όχι πριν. Το φυσικό αέριο έχει εφαρμογή σε όλες τις βασικές δραστηριότητες ενός σπιτιού:

1) Κεντρική και αυτόνομη θέρμανση

Η χρήση του φυσικού αερίου στην κεντρική θέρμανση αποτελεί λύση για κάθε νοικοκυριό καθώς μπορεί να υπάρχει η ταυτόχρονη παροχή θέρμανσης και ζεστού νερού (με απαραίτητη την παρουσία boiler). Όσον αφορά στο κόστος μετατροπής των συσκευών είναι χαμηλότερο από αυτό των υπόλοιπων εναλλακτικών καυσίμων καθώς απαιτείται μόνο η αντικατάσταση του καυστήρα. Ακόμη, με την αυτόνομη θέρμανση εξασφαλίζεται οικονομία και ελευθερία, πλεονεκτήματα που γίνονται πιο εμφανή με τη χρήση του φυσικού αερίου. Η επιλογή μιας αυτόνομης εγκατάστασης με τη χρήση φυσικού αερίου επιτρέπει την εγκατάσταση λεβήτων που συνδυάζουν τη θέρμανση με την παραγωγή ζεστού νερού στις αναγκαίες ποσότητες διαθέτοντας ελάχιστο χώρο.

2) Ζεστό νερό

Με το φυσικό αέριο έχουμε παροχή ζεστού νερού 24 ώρες το 24ωρο.Συνήθως χρησιμοποιούνται ταχυθερμοσίφωνες φυσικού αερίου και επιτυγχάνεται εξοικονόμηση έως και 40% σε σχέση με ένα boiler πετρελαίου και έως 60% σε σχέση με ένα θερμοσίφωνα. Με τον τρόπο αυτό έχουμε πάντα άφθονο ζεστό νερό, χωρίς να περιμένουμε. Το νερό ζεσταίνεται την ίδια στιγμή που ανοίγουμε τη βρύση ενώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο όση ποσότητα χρειαζόμαστε χωρίς να σπαταλάμε ενέργεια.

depa1

3) Μαγείρεμα

Η χρήση φυσικού αερίου στο μαγείρεμα μπορεί να επιτευχθεί με αντικατάσταση της παλαιάς κουζίνας με κουζίνα φυσικού αερίου (ελεύθερη ή εντοιχιζόμενη). Οι οικιακές συσκευές φυσικού αερίου φέρουν ασφαλιστικές διατάξεις ενώ επιτυγχάνουν εξοικονόμηση έως και 70% σε σχέση με τις ηλεκτρικές κουζίνες.

Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης τα δεδομένα ενόψει της έναρξης της χειμερινής περιόδου έχουν ως εξής: η λιανική τιμή τον Οκτώβριο του 2016 διαμορφώθηκε στα 92 - 93 λεπτά το λίτρο. Η τιμή που θα διαμορφωθεί στις 15 Οκτωβρίου, οπότε ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, εξαρτάται ωστόσο αφενός από τη διακύμανση των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας ευρώ / δολαρίου μέχρι τότε και αφετέρου από τη διαμόρφωση των περιθωρίων κέρδους εταιριών και πρατηριούχων τα οποία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας ήταν 7,64 λεπτά το λίτρο πέρυσι τον Οκτώβριο αλλά αυξήθηκαν στα 10,6 λεπτά τον Απρίλιο, στη λήξη της περιόδου θέρμανσης.

4) Αεριοκίνηση

Το φυσικό αέριο είναι το καύσιμο κίνησης που προτιμούν οι έμπειροι οδηγοί καθώς εξασφαλίζει υψηλότερη οικονομία και απόδοση σε σχέση με τα άλλα καύσιμα ενώ θεωρείται ως το πιο οικολογικό σε σχέση με τα υπόλοιπα συμβατικά καύσιμα.

Επαγγελματίες και ιδιώτες οδηγοί που απαιτείται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις μπορούν να κινούνται με εργοστασιακά οχήματα φυσικού αερίου (διπλού καυσίμου) ή εναλλακτικά μπορούν να μετατρέψουν το συμβατικό ΙΧ σε διπλού καυσίμου.
 
Για μια συγκριτική προσέγγιση της εξοικονόμησης πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι το φυσικό αέριο μετριέται σε κιλά και όχι σε λίτρα. Ένα κιλό φυσικού αερίου κίνησης CNG (το συγκεκριμένο καύσιμο μετριέται σε κιλά και όχι σε λίτρα όπως η βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης) είναι ενεργειακά ισοδύναμο με 1,5 λίτρο βενζίνης, 1,3 λίτρο πετρελαίου και περίπου 2 λίτρα υγραερίου.

FISIKON depa LOGO1Τα μυστικά της οικονομικής οδήγησης

Η οικονομική οδήγηση είναι θέμα κουλτούρας καθώς ο οδηγός πρέπει να σκέφτεται (και να επιλέγει οχήματα χαμηλών ρύπων) και να οδηγεί οικονομικά. Οικονομική οδήγηση σημαίνει:

  • Να μη χρησιμοποιούμε άσκοπα το αυτοκίνητο, ειδικά όταν πρόκειται να κάνουμε μικρές διαδρομές
  • Να μοιραζόμαστε τις διαδρομές με αυτοκίνητο με φίλους που μένουν στην ευρύτερη περιοχή
  • Να κάνουμε σωστή συντήρηση και να επιλέγουμε ελαστικά εξοικονόμησης καυσίμου
  • Να οδηγούμε ομαλά (απότομη αύξηση ταχύτητας σημαίνει περισσότερα καύσιμα στους κινητήρες της μηχανής, με αποτέλεσμα να μην καίγονται τελείως και να γίνεται σπατάλη καυσίμων)
  • Να αποφεύγουμε τις μεγάλες ταχύτητες (στα 110 χιλιόμετρα την ώρα το αυτοκίνητό καταναλώνει περισσότερο από 25% των καυσίμων που θα κατανάλωνε στην ταχύτητα των 80 χιλιομέτρων την ώρα) 
  • Να σβήνουμε τον κινητήρα σε στάσεις αναμονής
  • Να μην χρησιμοποιούμε άσκοπα το κλιματιστικό
  • Να αλλάζουμε ταχύτητα περίπου στις 2000- 2500 στροφές
  • Να επιλέγουμε οχήματα ψηλής απόδοσης καυσίμου και εναλλακτικά οχήματα.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info@tosynergeio.gr

 

 

Social Media

facebook logored gplus red YouTube redr Twitter