Οι Κλάδοι και τα Επαγγέλματα που θα ξεχωρίσουν στο μέλλον!

 

Και τι γίνεται με τον επισκευαστικό κλάδο; Mechatronic - Ο Μηχανικός του μέλλοντος!

Κάνουμε focus στα μελλοντικά επαγγέλματα στην Ελλάδα, στο μελλοντικό αυτοκίνητο και στον μηχανικό του μέλλοντος.

Αν αγαπάμε τα παιδιά μας πρέπει να ασχοληθούμε με αυτά. Αξίζει να αφιερώσουμε λίγη φαιά ουσία όσοι εμπλεκόμαστε και ελέγχουμε κάποια από τα άπειρα blogs, portals, media και άλλα μέσα και να φωνάξουμε με μια κραυγή αγωνίας και να πούμε σε όσα παιδιά θα μείνουν Ελλάδα τι θα πρέπει να κάνουν, με τι θα πρέπει να ασχοληθούν ώστε να επιβιώσουν.

Σήμερα αρκετές έρευνες καταλήγουν για το ποιες είναι οι προοπτικές της χώρας μας και της οικονομίας μας και όλες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι κάποιοι κλάδοι θα ξεχωρίσουν στα επόμενα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας.

Η αλλαγή της οικονομικής κατάστασης δημιουργεί νέες επαγγελματικές ευκαιρίες.

Οι γονείς των νέων μας δυστυχώς βλέπουν με επιφυλακτικότητα τις νέες αυτές ειδικότητες και αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στην επένδυση των νέων μας. Η όποια ανάπτυξη θα επέλθει μόνο από την δημιουργία νέων εταιρειών, το επιχειρείν των νέων μας και την δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Και φυσικά όλα εξαρτώνται από την ανάλογη προσφορά και ζήτηση εργατικού δυναμικού.

Για να δούμε όμως ποιοι είναι αυτό οι κλάδοι και τα επαγγέλματα του μέλλοντος στην Ελλάδα. Τουρισμός και Ναυτιλία αποτελούν πυλώνες στην ελληνική οικονομία.

futute jobs 2

1. ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: H ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

Ο τουρισμός ήταν από ανέκαθεν ένας από τους πυλώνες της ελληνικής Οικονομίας. Επειδή η τουριστική σαιζόν δεν έχει κλείσει και τα επίσημα στοιχεία δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί θεωρούμε ότι ήταν μια σαιζόν 2 ταχυτήτων και αυτό οφείλονταν σε ότι προκάλεσαν οι προσφυγικές ροές. Γενικά η σαιζόν κρίνεται ικανοποιητική αν και κινήθηκε σε αχαρτογράφητα νερά, αφού οι κρατήσεις της αυξομειώνονταν ανάλογα την γεωγραφική περιοχή. Αναρωτιόμαστε αν δεν είχαν συμβεί όλα αυτά που συνέβησαν σε Τουρκία και μέση Ανατολή ποιο θα ήταν το τελικό αποτέλεσμα. Πάντως μέσα από έρευνες εκτιμάται ότι στην επόμενη δεκαετία θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 220.000 θέσεις Εργασίας με βάση τη διαρκή ετήσια αύξηση των τουριστών. Τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας δείχνουν ότι οι ετήσιες προσλήψεις είναι περισσότερες από τις απολύσεις, ενώ παράλληλα φαίνεται ότι και ο κλάδος δίνει ευκαιρίες απασχόλησης σε νέους χωρίς ιδιαίτερη εργασιακή εμπειρία ειδικά στην επαρχία. Σε μια αγγελία του κλάδου, ο αριθμός των βιογραφικών που αποστέλλονται είναι περίπου 50% λιγότερα από τον μέσο όρο της συνολικής αγοράς εργασίας, ενώ η εργασιακή εμπειρία πληρώνεται καλά στον τουριστικό κλάδο (εξειδικευμένες ή άλλες τεχνικές δεξιότητες, όπως ρώσικα, κινέζικα ή πτυχία μαγειρικής), σε σχέση με τις θέσεις χαμηλής εξειδίκευσης όπου οι αμοιβές είναι στα επίπεδα των εκάστοτε συλλογικών συμβάσεων.

Κάποιες από τις ειδικότητες με ιδιαίτερη ζήτηση είναι οι ακόλουθες:

 • Τεχνικός μαγειρικής τέχνης-αρχιμάγειρας (chef)
 • Τεχνικός αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής
 • Τεχνικός τουριστικών μονάδων και επιχειρήσεων φιλοξενίας
 • Στέλεχος διοίκησης & οικονομίας στον τομέα του τουρισμού.

2. ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Τα τελευταία χρόνια έγινε μια έκρηξη στην εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών. Γύρω από αυτήν αναπτύχθηκαν πυλώνες πληροφόρησης, εκδόθηκαν εξειδικευμένα περιοδικά κι στήριξαν αυτή την αγορά. Δεν έφερε όμως τα αντίστοιχα αποτελέσματα στην αναμενόμενη αύξηση θέσεων στην αγορά εργασίας. Το ενεργειακό παιγνίδι που παίχτηκε από μεγάλους παίχτες έφερε καθυστερήσεις στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Η ασυνέπεια της ΔΕΗ με την αλλαγή συμβολαίων από τις πρώτες αρχικά ελκυστικές τιμές απογοήτευσε τους επενδυτές. Στον τομέα όμως της ενέργειας οι κυβερνητικές εξαγγελίες για ίδρυση ειδικού Πανεπιστημιακού τμήματος για έρευνα κοιτασμάτων πετρελαίου είναι μια από τις ενδείξεις των προσδοκιών ανάπτυξης του κλάδου. Οι προσδοκίες αυτές για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υπάρχουν κυρίως λόγω του φυσικού ορυκτού πλούτου αλλά και της γεωπολιτικής θέσης της χώρας μας, των επεν-δύσεων που έχουν προγραμματιστεί με την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων και με την απελευθέρωση της παροχής υπηρεσιών ηλεκτρικής ενέργειας από εταιρείες που ανταγωνίζονται τη ΔΕΗ. Στον κλάδο αυτό εκτιμάται ότι θα υπάρξουν υψηλοί μισθοί.

Σχετική Ειδικότητα:

 • Τεχνικός Τεχνολογικών εφαρμογών και εγκαταστάσεων σε έργα τοπίου και περιβάλλοντος.

futute jobs 9

3. ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ (ΓΕΩΡΓΙΑ - ΑΛΙΕΙΑ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΕΙΑ)

Η γεωργία αποδείχθηκε ένας κλάδος πολύ σκληρός για να πεθάνει. Από εκεί ξεκίνησαν οι γονείς μας μετά από 2 παγκόσμιους πολέμους και εκεί φαίνεται ότι στρέφονται πολλοί από τους νέους μας σε αυτόν τον ιδιαίτερα δυναμικό κλάδο. Στην πενταετία 2009-2014 χάθηκαν λιγοστές θέσεις εργασίας. Μέχρι το 2020 οι προβλέψεις αναφέρουν ότι οι περισσότερες θέσεις εργασίας θα είναι φυσιολογικά απομακρυσμένες από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Σημαντικό ρόλο παίζει η διασφάλιση των κοινοτικών κονδυλίων μέχρι το 2020, αλλά και η στενή σύνδεση με τον κλάδο των τροφίμων που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τμήματα της ελληνικής μεταποίησης. Εδώ υπάρχει και σχετική διασύνδεση με το νέο ΕΣΠΑ που στοχεύει στην ενίσχυση της μεταποίησης και εξαγωγής τροφίμων.

Πχ. η καλλιέργεια σαλιγκαριών βρίσκει μεγάλο εξαγωγικό ενδιαφέρον και δεν στερούμαστε σε τίποτα. Από καλιέργεια σαφράν μέχρι super foods.

Το τρίπτυχο γεωργία-κτηνοτροφία-αλιεία έχει εξαιρετική θέση στη νέα στρατηγική για την ανάπτυξη, όπου οι μελέτες δείχνουν ότι μία στις δύο θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον θα δημιουργούνται μακριά όπως προαναφέρθηκε από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Οι Υδατοκαλλιέργειες, η Αλιευτική Διαχείριση, η Επεξεργασία και ο Ποιοτικός Έλεγχος των Αλιευμάτων, καθώς επίσης η αξιολόγηση και η διαχείριση του Υδάτινου Περιβάλλοντος αποτελεί αντικείμενο του Τεχνολόγου Ιχθυοκομίας.

Ειδικότητες σχετικές με τον πρωτογενή τομέα:

 • Τεχνικός αγροτουρισμού
 • Στέλεχος διοίκησης και οικονομίας στον τομέα της αγροτικής οικονομίας.
 • Ιχθυολόγος
 • Τεχνολόγος Ιχθυοκομίας-Αλιείας

4. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ & AYTOKIΝΗΣΗ

Στην Ελλάδα, ο κλάδος της πληροφορικής ίσως να είναι και ο μοναδικός, όπου οι εργαζόμενοι έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για την επιχείρηση που εργάζονται. Εδώ ο πληροφορηκάριος-εργαζόμενος μπορεί να έχει κάποια διαπραγματευτική ισχύ στην αύξηση των αποδοχών του. Οι διαρκείς επενδύσεις στον κλάδο της Πληροφορικής δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης με όλα τα πλεονεκτήματα που ενσωματώνουν. Για παράδειγμα η γλώσσα προγραμματισμού είναι διεθνής, και έτσι μέσω τηλεδιάσκεψης αναπτύσσεται η λογική της «εργασίας χωρίς σύνορα». Ο πληροφορηκάριος-εργαζόμενος μπορεί να διεκδικήσει μια θέση εργασίας στο εξωτερικό χωρίς απαραίτητα την μετεγκατάσταση του.

Προγραμματιστής: Οι έρευνες έδειξαν ότι ένας προγραμματιστής, ο οποίος έχει τις κατάλληλες πιστοποιήσεις και 3 χρόνια προϋπηρεσία θα μπορεί να αμειφθεί σίγουρα με το διπλάσιο του βασικού μισθού.

Αναλυτής: Οι ετήσιες αποδοχές ενός αναλυτή μπορεί να ξεπερνούν ένα σημαντικό ποσό. Παράλληλα, οι έρευνες έδειξαν ότι τα βιογραφικά που αποστέλλονται σε μια αγγελία της συγκεκριμένης ειδικότητας είναι μέχρι και 45% λιγότερα από τον μέσο όρο των άλλων ειδικοτήτων της αγοράς.

Ειδικότητες με ιδιαίτερη ζήτηση είναι οι ακόλουθες:

 • Τεχνικός δικτύων και τηλεπικοινωνιών
 • Τεχνικός λογισμικού Η/Υ
 • Τεχνικός Η/Υ.
 • Mechatronic - Ο Μηχανικός του μέλλοντος θα επισκευάζει το αυτοκίνητο του μέλλοντος

Γι αυτόν ακριβώς τον μηχανικό του μέλλοντος θα κάνουμε κάποιες επιπλέον αναλύσεις καθώς επίσης και το αυτοκίνητο που θα επισκευάζει.

futute jobs 8

Ποιο όμως θα είναι το αυτοκίνητο μέλλοντος;

Το μελλοντικό αυτοκίνητο όπως συνηθίζει να αναφέρει το Ινστιτούτο ΙΔΕΕΑ στα τεχνικά άρθρα του θα έχει ένα τεχνολογικό 3-πτυχο που θα το κάνει να αλλάξει τους κανόνες των μεταφορών.

Το μελλοντικό αυτοκίνητο θα είναι Ηλεκτρικό + Συνδεδεμένο + Αυτόνομο ή αυτό-οδηγούμενο.

Και κάθε αυτοκίνητο στο δρόμο θα επικοινωνεί με το άλλο και θα ανταλλάσσει πληροφορίες.

Δείτε το σχετικό άρθρο μας με τίτλο «Tεχνολογίες συνδεδεμένων οχημάτων «Connected vehicles technologies»: Το μέλλον των οδικών μεταφορών εδώ

futute jobs 1

Δείτε το σχετικό υποτιτλισμένο βίντεο του Αμερικανικού Υπουργείου Μεταφορών για να δείτε τo μέλλον πόσο κοντά σας βρίσκεται.

Ο μελλοντικός Επισκευαστής - Μηχανοτρονικός

Το Συνεργείο του μέλλοντος αλλάζει φυσιογνωμία και ο σύγχρονος μηχανικός έχει ένα όνομα που ακούει στη λέξη Μηχανοτρονικός.

Ποιός είναι λοιπόν ο Μηχανοτρονικός;

Είναι απλά το άθροισμα 2 Αγγλικών λέξεων Mechanic + Electronic = Mechatronic ή είναι ο σύγχρονος Ηλεκτρονικός αυτοκινήτου που αποτελεί πιο απλά σήμερα και τον γνωστό διαγνώστη στις Ελληνικές αντιπροσωπείες αυτοκινήτων.

O Μηχανοτρονικός είναι αυτός που σαν ειδικότητα διδάσκουν οι ιδιωτικές σχολές ή ιδιωτικά κολέγια. Αυτός λοιπόν θα είναι ο μηχανικός του μέλλοντος. Αυτό θα είναι το νέο μοντέλο που πρέπει να αποτελεί το γνωστό συμβατικό μηχανικό με τα νέα στοιχεία (από συμβατικός μηχανικός και ηλεκτρολόγος μέχρι φυσικός, χημικός, ηλεκτρονικός και τέλος Χειριστής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και φυσικά Διαγνώστης με NEA ειδικά εργαλεία και εξοπλισμό. Σύντομα από την Automechanika 2016).

futute jobs 7

Τα κέρδη δεν θα έρχονται πλέον από την επισκευή (δηλ. τις διαδικασίες λυσαρμολόγησης) αλλά από την διάγνωση (που μάλλον σε ένα μεγάλο βαθμό θα είναι μερικώς προσβάσιμη και στον ιδιοκτήτη) μέσω, laptop, Tablet, Phablet, και Smartphones. Η αποκατάσταση όμως των αισθητήρων και ενεργοποιητών καθώς και εγκεφάλων δεν θα είναι ποτέ μια απλή διαδικασία για τον οδηγό αλλά θα χρειάζεται να απευθύνεται πάντα σε ένα Συνεργείο-Διαγνωστικό κέντρο.


Αν είστε συνδρομητής παρακαλούμε  
με το όνομα χρήστη και τον κωδικό σας για να διαβάστε όλο το άρθρο.

Αν δεν είστε συνδρομητής ή η συνδρομή σας έχει λήξει 
παρακαλούμε 
εγγραφείτε ή  ανανεώστε την συνδρομή σας.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info@tosynergeio.gr

 

 

Social Media

facebook logored gplus red YouTube redr Twitter