Το καλύτερο δυναμικό επανεκκίνησης της οικονομίας ... δυστυχώς έφυγε.

Περίπου 450.000 Έλληνες, επιστήμονες στο σύνολο τους  έφυγαν την περίοδο 2008-2016 προσφέροντας περίπου πάνω από 50 δις ετήσια στις οικονομίες άλλων χωρών. Σημαντικά στοιχεία σχετικά με την ελληνική αγορά, τα προβλήματα και τις στρεβλώσεις, αλλά και τις δράσεις που θα πρέπει να ληφθούν για την απασχόληση και την διαρθρωτική αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της Ελλάδας αναπτύχθηκαν σε ημερίδα που οργάνωσε το ελληνοαμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο.

Συμπεράσματα:

  • Η Ελλάδα είναι μία χώρα που γερνάει με πολύ μεγάλη ταχύτητα,
  • Η Ελληνική αγορά θα πρέπει να χαράξει νέες στρατηγικές και να διαφοροποιηθεί από αυτά που έκανε μέχρι τώρα μέσω συνεργιών και συνεργασιών.
  • Η Ελλάδα έχει ένα εργατικό δίκαιο με πολλές παθογένειες, το δικαίωμα του υπουργικού βέτο στα σχέδια αναδιάρθρωσης μιας εταιρίας, ο συνδικαλιστικός νόμος  κ.α. έχουν οδηγήσει  σε κατάρρευση πολλές επιχειρήσεις.
  • ΟΑΕΔ, να καταστεί μια σύγχρονη δημόσια υπηρεσία απασχόλησης από γραφειοκρατική που είναι σήμερα.

Η Ελλάδα γερνάει

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που γερνάει με πολύ μεγάλη ταχύτητα, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα η χώρα είναι η «διαρροή εγκεφάλων»: Οι περίπου 450.000 Ελληνες που έφυγαν από την Ελλάδα την περίοδο 2008 - 2016 για να αναζητήσουν εργασία σε άλλες χώρες έχουν αποδώσει στις οικονομίες των χωρών αυτών, κυρίως του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας, 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι άνθρωποι αυτοί είναι στην πλειοψηφία τους κάτω των 45 ετών. Όπως αναφέρθηκε η Ελλάδα θα πρέπει να χαράξει νέες στρατηγικές και να διαφοροποιηθεί από αυτά που έκανε μέχρι τώρα.

Η αγορά απαιτεί συνέργιες και συνεργασίες.

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Άννα Διαμαντοπούλου  ανέφερε παραδείγματα συνεργιών με άλλες χώρες. Η Δανία, για παράδειγμα, έχει μια πολύ οργανωμένη κτηνοτροφία. Υπάρχουν, και οι ευρωπαϊκοί πόροι και η απαραίτητη νομοθεσία για να εισάγουν οι έλληνες κτηνοτρόφοι αυτήν την τεχνογνωσία από τους δανούς συναδέλφους τους. Ένα άλλο παράδειγμα είναι το Ισραήλ. Η χώρα αυτή, η οποία είχε χρεοκοπήσει το 1984, διαθέτει 6 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργήσιμης γης έναντι 36 εκατ. στρεμμάτων της Ελλάδας. Κι όμως και στις δυο χώρες οι καλλιέργειες αποδίδουν 7 δισ. ευρώ τον χρόνο. Σύμφωνα με την πρώην υπουργό Παιδείας, αυτό συμβαίνει επειδή η πανεπιστημιακή έρευνα στο Ισραήλ συνδέθηκε με την παραγωγή με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν στην έρημο της Μέσης Ανατολής ακόμη και υδατοκαλλιέργειες. «Η σύνδεση αυτή θεωρείται εδώ και πολλές δεκαετίες στην Ελλάδα ταμπού».

image1

Οι παθογένειες της αγοράς εργασίας

Ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης επεσήμανε  ότι  το σοκ για την απασχόληση θα ήταν πολύ μικρότερο εάν είχαν γίνει οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, αλλά και ότι η ανεργία θα είχε ξεπεράσει το 30% εάν δεν είχαν προωθηθεί συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις τη διετία 2012-2014.
«Για πολλές δεκαετίες συντηρήσαμε μια αγορά εργασίας υπερρυθμισμένη και με πολλά βάρη. Για πολλά χρόνια ακούγαμε έντρομοι τον όρο "ευελιξία" όταν οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη ήταν κοινή πρακτική» σημείωσε ο κ. Βρούτσης συμπεριλαμβάνοντας στα χρόνια προβλήματα της αγοράς την πολυνομία «έχουμε ένα τεράστιο εργατικό δίκαιο, το δικαίωμα υπουργικού βέτο στα σχέδια αναδιάρθρωσης μιας εταιρίας, πχ ο υπουργός δεν συναινούσε στην απόλυση ενός αριθμού εργαζομένων για να γίνει αρεστός και έναν μήνα μετά έκλεινε όλη η επιχείρηση, αλλά και στον συνδικαλιστικό νόμο δεν μπορεί ένα υποσύνολο του υποσυνόλου των εργαζομένων να κηρύσσει απεργίες».

ΟΑΕΔ χρειάζεται αναδιάρθρωση.

Η επικεφαλής του ΟΑΕΔ κ. Μαρία Καραμεσίνη  αναφέρθηκε στις βασικές προκλήσεις που έχει απέναντί του ο οργανισμός. Ο στόχος, είναι να καταστεί ο οργανισμός σύγχρονη δημόσια υπηρεσία απασχόλησης από γραφειοκρατική που είναι σήμερα, να αναβαθμίσει τις δυνατότητες υλοποίησης πολιτικών απασχόλησης και αναδείξει τη λεγόμενη «συμβουλευτικότητα» μέσα από την εκπαίδευση των συμβούλων, την αύξηση του αριθμού τους (ως προς αυτό σχεδιάζεται η πρόσληψη 350 υπαλλήλων), την αναβάθμιση της διαδικτυακής του πύλης και του τηλεφωνικού του κέντρου, το οποίο, δέχεται τουλάχιστον 1.000 κλήσεις την ημέρα.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info@tosynergeio.gr

 

 

Social Media

facebook logored gplus red YouTube redr Twitter