Αγορά και πώληση αυτοκινήτου από την ΕΕ, παγίδες και ασφάλεια συναλλαγών

Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε αφού ως πολίτης της ΕΕ είστε ελεύθερος να αγοράσετε ή να πωλήσετε αυτοκίνητο οπουδήποτε στην ΕΕ.

Πολλοί κάτοικοι της ΕΕ πωλούν και αγοράζουν προϊόντα μέσα στην ΕΕ. Ένα από τα προϊόντα αυτά σίγουρα είναι και τα αυτοκίνητα. Ειδικά σήμερα με την οικονομική κρίση δεν είναι και λίγοι οι Έλληνες που έδωσαν τα πολυτελή αυτοκίνητα τους άμεσα σε χώρες της ΕΕ πετυχαίνοντας καλύτερη τιμή, αλλά εξ ίσου πολλοί είναι και αυτοί που αγοράζουν αυτοκίνητα καινούργια ή μεταχειρισμένα από χώρες της ΕΕ . Τι ισχύει όμως γι αυτές τις αγορές και τις πωλήσεις; Ποιες παγίδες κρύβουν; Τι πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής;

Γενικά - Το δικαίωμά σας για νομική προστασία

Τα δικαιώματά σας όταν αγοράζετε αυτοκίνητο στο εξωτερικό - όπως και το ποσό του ΦΠΑ που πρέπει να πληρώσετε - διαφέρουν ανάλογα με το αν:

– το αυτοκίνητο είναι καινούργιο ή μεταχειρισμένο
– το αγοράζετε από αντιπροσωπεία αυτοκινήτων ή από ιδιώτη
– ο πωλητής έχει την έδρα του σε χώρα της ΕΕ ή όχι

Σε γενικές γραμμές, η νομική προστασία είναι μεγαλύτερη όταν αγοράζετε καινούργιο αυτοκίνητο από επαγγελματία πωλητή που έχει την έδρα του στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τα δικαιώματα των καταναλωτών, έχετε δικαίωμα σε τουλάχιστον 2ετή εγγύηση αν το αυτοκίνητο που αγοράσατε αποδειχτεί ελαττωματικό ή αν δεν ανταποκρίνεται στα διαφημιζόμενα χαρακτηριστικά.

Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, η διάρκεια της εγγύησης μπορεί να μειωθεί σε 1 έτος το ελάχιστο για μεταχειρισμένα οχήματα. Ο αγοραστής και ο πωλητής πρέπει να συμφωνήσουν επ΄ αυτού κατά τη στιγμή της αγοράς.

Ένα αυτοκίνητο θεωρείται καινούργιο εάν δεν έχουν περάσει περισσότεροι από 6 μήνες από την ημερομηνία πρώτης ταξινόμησής του, ή αν η χιλιομετρική ένδειξη δεν υπερβαίνει τα 6.000 χλμ.

Μην ξεχνάτε ότι τα δικαιώματα των καταναλωτών στην ΕΕ δεν ισχύουν για ιδιωτικές πωλήσεις, γι΄ αυτό θα πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί όταν αγοράζετε αυτοκίνητο από ιδιώτη.

Ελέγξτε τα έγγραφα του αυτοκινήτου

Όταν αγοράζετε αυτοκίνητο στο εξωτερικό, βεβαιωθείτε ότι ο πωλητής σας δίνει όλα τα έγγραφα που απαιτούνται για την ταξινόμηση του αυτοκινήτου στη χώρα κατοικίας σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τα πρωτότυπα έγγραφα για το αυτοκίνητο.

buy a car4

Μεταφορά του νεοαποκτηθέντος αυτοκινήτου

Όταν αγοράζετε καινούργιο αυτοκίνητο σε άλλη χώρα της ΕΕ, θα πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά με ποιον τρόπο θα το μεταφέρετε στη χώρα σας, δεδομένου ότι δεν έχει ακόμη ταξινομηθεί στη χώρα κατοικίας σας:

– μπορείτε να το ρυμουλκήσετε με όχημα που είναι δεόντως ασφαλισμένο και ταξινομημένο
– μπορείτε να αναθέσετε τη μεταφορά του σε μεταφορική εταιρεία
– μπορείτε να οδηγήσετε ο ίδιος το αυτοκίνητο μέχρι τη χώρα σας - στην περίπτωση αυτή θα χρειαστεί να το ασφαλίσετε και να λάβετε προσωρινές πινακίδες κυκλοφορίας στη χώρα όπου το αγοράσατε.

Βεβαιωθείτε ότι η ασφάλειά σας ισχύει, και οι πινακίδες κυκλοφορίας αναγνωρίζονται, σε όλες τις χώρες από τις οποίες θα διέλθετε. Δεδομένου ότι οι προσωρινές πινακίδες κυκλοφορίας δεν είναι εναρμονισμένες στην ΕΕ, μπορεί να συναντήσετε δυσκολίες για την απόκτήσή τους ή να μην αναγνωρίζονται από άλλη χώρα της ΕΕ. Γι αυτό θα πρέπει να ενημερωθείτε από τις αρμόδιες αρχές ασφάλισης και ταξινόμησης.

Θα πρέπει να λάβετε τις μόνιμες πινακίδες κυκλοφορίας του αυτοκινήτου σας στη χώρα όπου θα ταξινομήσετε το αυτοκίνητο, η οποία συνήθως είναι η χώρα μόνιμης κατοικίας σας.

 buy a car3

Ελλάδα Αγορά και χρηματοδοτική μίσθωση αυτοκινήτου:

Μπορώ να πληρώσω για ένα αυτοκίνητο τοις μετρητοίς;

Ναι, για ποσά ύψους έως 1.500 ευρώ. Πέραν του ορίου αυτού, οι πληρωμές πρέπει να γίνονται με τραπεζικό έμβασμα, επιταγή ή πιστωτική/χρεωστική κάρτα. Αν ταξιδεύετε εντός της ΕΕ, πρέπει να δηλώνετε οποιοδήποτε χρηματικό ή ισοδύναμο ποσό. Όταν εισέρχεστε ή εξέρχεστε από την ΕΕ, πρέπει να δηλώνετε στο τελωνείο οποιοδήποτε χρηματικό ή ισοδύναμο ποσό από 10.000 ευρώ και άνω, χρησιμοποιώντας το ειδικό έντυπο . Κατά τη στιγμή της σύνταξης του παρόντος εγγράφου, ισχύουν στην Ελλάδα ειδικοί περιορισμοί που οφείλονται σε ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων.

Τι γίνεται με την καταβολή του ΦΠΑ;

Στις συναλλαγές που γίνονται εντός ΕΕ τα καινούργια αυτοκίνητα πρέπει να πωλούνται χωρίς ΦΠΑ.  Στην πράξη, ενδέχεται κάποιοι πωλητές να ζητούν την καταβολή του ΦΠΑ ως εγγύηση, η οποία επιστρέφεται μόλις το αυτοκίνητο ταξινομηθεί στη χώρα του αγοραστή. Συζητήστε εκ των προτέρων με τον πωλητή πώς θα ζητήσετε επιστροφή του ΦΠΑ, δηλαδή ποια δικαιολογητικά θα χρειαστεί ο πωλητής από σας. Πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν μπορείτε να προβάλετε καμία άμεση αξίωση έναντι των φορολογικών αρχών, αλλά μόνον έναντι του πωλητή και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να ζητήσετε την επιστροφή των χρημάτων σας γρήγορα. Όλα τα άλλα οχήματα θεωρούνται μεταχειρισμένα (πάνω από 6 μήνες μετά την ημερομηνία της πρώτης ταξινόμησης και χιλιομετρική ένδειξη άνω των 6.000 χλμ.). Συνήθως, στην τιμή πώλησης περιλαμβάνεται και ο ΦΠΑ (23%) εάν ο προμηθευτής είναι επαγγελματίας έμπορος (η πώληση του αυτοκινήτου δεν υπόκειται σε ΦΠΑ εάν ο προμηθευτής είναι ιδιώτης). Δεν χρειάζεται να πληρώσετε ΦΠΑ στη χώρα κατοικίας σας.

Υποχρεούται ο πωλητής να εξασφαλίζει τον τεχνικό έλεγχο του οχήματος;

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το θέμα αυτό. Στην Ελλάδα ο πρώτος περιοδικός τεχνικός έλεγχος πρέπει να γίνεται 4 χρόνια μετά την πρώτη ταξινόμηση του οχήματος και, στη συνέχεια, κάθε 2 χρόνια (μέσο κόστος: 55 ευρώ).

Αναγνωρίζεται ο ελληνικός τεχνικός έλεγχος του οχήματος σε άλλες χώρες της ΕΕ;

Ορισμένες χώρες τον αναγνωρίζουν. Ενημερωθείτε εκ των προτέρων από την αρμόδια αρχή της χώρας προορισμού για να αποφύγετε περιττές δαπάνες.

Μπορώ να ζητήσω από εμπειρογνώμονα να ελέγξει το αυτοκίνητο στις εγκαταστάσεις του πωλητή;

Τεχνικό έλεγχο μπορούν να διενεργούν τα κέντρα εξυπηρέτησης αυτοκινήτων και οι πραγματογνώμονες, ανάλογα με το τι θα συμφωνηθεί με τον πωλητή. Συνήθως, θα πρέπει να πληρώσετε για τον τεχνικό έλεγχο (μέσο κόστος: 80 ευρώ)

buy a car5Τι πρέπει να προσέχω στη σύμβαση πώλησης;

Διαβάστε προσεκτικά τη σύμβαση και υπογράψτε μόνο αν την κατανοείτε. Ορισμένοι έμποροι προσπαθούν να εξαιρέσουν τα δικαιώματα εγγύησης που προβλέπονται από τον νόμο, ισχυριζόμενοι ότι πρόκειται για σύμβαση μεταξύ επιχειρήσεων ή ότι το αυτοκίνητο πωλείται «χωρίς εγγυήσεις» στις συμβάσεις μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών θεωρείται η εν λόγω ρήτρα άκυρη. Βεβαιωθείτε ότι το όνομα του πωλητή είναι το ίδιο με το όνομα που αναγράφεται στο πιστοποιητικό ταξινόμησης, ή ότι ο πωλητής έχει πληρεξούσιο για την πώληση του αυτοκινήτου εξ ονόματος του καταχωρισμένου ιδιοκτήτη. Αν αγοράσετε το αυτοκίνητο από έμπορο, βεβαιωθείτε ότι το όνομα της επιχείρησης αναφέρεται στη σύμβαση και ότι υπάρχει αναφορά σχετικά με τον ΦΠΑ.

Μπορώ να ακυρώσω μια σύμβαση που έχει υπογραφεί;

Εάν η σύμβαση έχει υπογραφεί στις εγκαταστάσεις του πωλητή, δεν έχετε νόμιμο δικαίωμα να υπαναχωρήσετε, εκτός αν η σύμβαση προβλέπει τη δυνατότητα υπαναχώρησης.
Εάν η σύμβαση αφορά πώληση εξ αποστάσεως και δεν έχετε ακόμη παραλάβει το αυτοκίνητο από τις εγκαταστάσεις του πωλητή, μπορείτε να υπαναχωρήσετε από τη σύμβαση πριν από την παραλαβή.
Μπορείτε ακόμη να υπαναχωρήσετε από τη σύμβαση εντός 14 ημερών από την παράδοση του αυτοκινήτου στη διεύθυνσή σας.
Σε περίπτωση παραλαβής του αυτοκινήτου από τις εγκαταστάσεις του πωλητή, η σύμβαση υπογράφεται συνήθως εκεί και είτε δεν προβλέπει είτε αποκλείει δικαίωμα σε προθεσμία υπαναχώρησης.
Εάν δεν υπάρχει στη σύμβαση ακριβής ημερομηνία παράδοσης του αυτοκινήτου, ο πωλητής υποχρεούται να παραδώσει το αυτοκίνητο εντός 30 ημερών από τη σύναψη της σύμβασης. Αν ο πωλητής δεν το πράξει, ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα να ορίσει νέα προθεσμία για την παράδοση του αυτοκινήτου, ανάλογα με τις περιστάσεις και, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, να καταγγείλει τη συμφωνία.

Τι έγγραφα πρέπει να παραδώσει ο πωλητής;

– Τη σύμβαση πώλησης ή το τιμολόγιο
– Το πιστοποιητικό ταξινόμησης (Άδεια αυτοκινήτου);
– Το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης (European Certificate of Conformity - COC) για τα καινούργια αυτοκίνητα.

Αν ο πωλητής δεν μπορεί να σας δώσει το έγγραφο αυτό, επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή στη χώρα σας για να λάβετε ένα αντίγραφο έναντι αμοιβής. Ενημερωθείτε για το αν χρειάζονται και άλλα έγγραφα στη χώρα όπου σκοπεύετε να ταξινομήσετε το αυτοκίνητο.

Πρέπει να ζητήσω προσωρινές πινακίδες για να οδηγήσω το αυτοκίνητο πίσω στη χώρα μου;

Προσωρινές πινακίδες μπορείτε να λάβετε από την Ελλάδα και να τις χρησιμοποιήσετε για να διασχίσετε τα σύνορα και να φτάσετε στη χώρα διαμονής σας. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε προσωρινές πινακίδες από τη χώρα σας. Ενημερωθείτε σχετικά από την αρμόδια αρχή της χώρας σας.

Εθνικές πινακίδες

buy a car2Εάν επιθυμείτε να οδηγήσετε το αυτοκίνητο πίσω στη χώρα σας έχοντας ακόμη τις εθνικές πινακίδες, προσέξτε μήπως υποχρεούστε να τις επιστρέψετε στα γραφεία της αρμόδιας αρχής ταξινόμησης είτε στη χώρα όπου έγινε η προηγούμενη ταξινόμηση είτε στη χώρα ταξινόμησης;

Εάν κατοικείτε στην Ελλάδα και αγοράσετε αυτοκίνητο από άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, θα πρέπει να ταξινομήσετε το αυτοκίνητο στην Ελλάδα και να λάβετε νέες πινακίδες κυκλοφορίας. Κατά την ταξινόμηση, καταθέτετε τις πινακίδες κυκλοφορίας της χώρας της προηγούμενης ταξινόμησης και λαμβάνετε πιστοποιητικό που αναφέρει ότι το όχημα είναι πλέον ταξινομημένο στην Ελλάδα. Εν συνεχεία, θα πρέπει να ενημερώσετε σχετικά το κράτος μέλος της προηγούμενης ταξινόμησης. Εάν κατοικείτε σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ και αγοράσετε αυτοκίνητο από την Ελλάδα, ισχύουν οι ίδιοι κανόνες, δηλαδή πρέπει να ταξινομήσετε το όχημα στη χώρα κατοικίας σας και να επιστρέψετε τις πινακίδες κυκλοφορίας στην Ελλάδα.

Χρειάζομαι προσωρινή ασφάλιση;

Εάν οδηγήσετε το αυτοκίνητό σας πίσω στη χώρα σας, πρέπει να διαθέτετε ασφάλιση που να σας επιτρέπει να οδηγείτε σε δημόσιο οδικό δίκτυο. Για να λάβετε προσωρινές πινακίδες, πρέπει να προσκομίσετε απόδειξη ασφαλιστικής κάλυψης. Οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να ασφαλίζουν το αυτοκίνητό τους σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ μέσω ασφαλιστικής εταιρείας η οποία είτε έχει την έδρα της στην συγκεκριμένη χώρα είτε είναι εξουσιοδοτημένη να πωλεί ασφαλίσεις εκεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ασφάλιση καλύπτει τη διαδρομή επιστροφής.

Μετακινείστε με αυτοκίνητο χρηματοδοτικής μίσθωσης;

Προσέξτε, γιατί αυτό μπορεί να αποδειχτεί δύσκολο. Όταν έχετε αποκτήσει αυτοκίνητο με χρηματοδοτική μίσθωση, μπορείτε να το χρησιμοποιείτε για όσο διαρκεί η μίσθωση, και έχετε την επιλογή να το αγοράσετε με τη λήξη της σύμβασης. Όμως, μέχρι τότε, το πρόσωπο ή η εταιρεία που σας μίσθωσε το αυτοκίνητο είναι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες του.
Επειδή είστε υποχρεωμένοι να ασφαλίσετε και να ταξινομήσετε το αυτοκίνητο στη χώρα κατοικίας σας, μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα σε περίπτωση που η ασφάλεια του αυτοκινήτου σας δεν ισχύει στη χώρα στην οποία σκοπεύετε να ταξιδέψετε.

Το πρόσωπο ή η εταιρεία που σας παρέχει το αυτοκίνητο με χρηματοδοτική μίσθωση μπορεί να επιδείξει απροθυμία να συμφωνήσει μαζί σας για την ταξινόμηση του αυτοκινήτου σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Ποιος είναι ο αρμόδιος φορέας για εξωδικαστική επίλυση διαφορών (ΕΕΔ) στην Ελλάδα;

Η ΕΕΔ στην Ελλάδα είναι προσβάσιμη μέσω του Συνηγόρου του Καταναλωτή. Τηλ. +30 210 6460862, +30 210 6460814, Φαξ +30 210 6460414, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info@tosynergeio.gr

 

 

Social Media

facebook logored gplus red YouTube redr Twitter