ΕΟΒΕΑΜΜ: Γενική Συνέλευση Ομοσπονδίας

Με μεγάλη πανελλήνια συμμετοχή ολοκληρώθηκε την Κυριακή 8 Οκτωβρίου η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας.

Σε μία μόνο ημέρα και με μεγάλη συμμετοχή αντιπροσώπων από όλη την Ελλάδα, με ένα νέο σωματείο μέλος από της Σέρρες, με μία νέα αίτηση μέλους από σωματείο της Κομοτηνής ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ετήσια ΓΣ της ΕΟΒΕΑΜΜ.

Όπως ακούσθηκε σημαντικά κλαδικά προβλήματα όπως η απομάκρυνση των συναδέλφων από τα σωματεία, η αύξηση των παράνομων συνεργείων, οι διατάξεις για τα μη προσαρμοζόμενα συνεργεία, το ηλεκτρονικό μητρώο των συνεργείων, η διακίνηση των συσσωρευτών, ο τιμοκατάλογος των συνεργείων, η ανταγωνιστικότητα και η επιβίωση των επιχειρήσεων,  η ανταποδοτικότητα των τελών  της Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων, η ανταποδοτικότητα των αποβλήτων στα συνεργεία, ήταν μερικά από τα θέματα που τέθηκαν στην ΓΣ της Ομοσπονδίας ΕΟΒΕΑΜΜ.

Θέματα

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που απασχόλησαν το ΔΣ της Ομοσπονδίας ήταν:

 1. Εκλογή Προεδρείου
 2. Οικονομικός Ισολογισμός από 1/3/2016 έως 28/2/2017
 3. Προϋπολογισμός από 1/3/2017 έως 28/2/2018
 4. Έκθεση Ελεγκτικής Επιτροπής
 5. Έγκριση Προϋπολογισμού
 6. Απολογισμός Δράσης της Διοίκησης
 7. Έγκριση Οικονομικού Ισολογισμού και απαλλαγή του Δ.Σ.
 8. Έγκριση Διοικητικού Απολογισμού
 9. Ομιλίες –Τοποθετήσεις Αντιπροσώπων
 10. Προτάσεις – Ανακοινώσεις –Λήψεις αποφάσεων

Γενικά στοιχεία ΓΣ

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή μελών - αντιπροσώπων από όλη την Ελλάδα  ξεκίνησε η ΓΣ με το  καλωσόρισμα  του προέδρου  κ. Α.Νικολόπουλου προς τους παρευρισκομένους. Την ΓΣ τίμησε με την παρουσία του ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Ασμάτογλου και πρόεδρος των πρατηριούχων Αττικής, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του, επεσήμανε τα προβλήματα των ΜΜΕ αναφέροντας χαρακτηριστικά «δυστυχώς κλείνουν και αυτοί που δεν χρωστάνε αλλά κουράστηκαν να πληρώνουν… ενώ οι επιχειρήσεις που φαίνεται από τις εγγραφές ότι ανοίγουν σαν νέες, στο σύνολο τους και ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι μικρές επιχειρήσεις καταναλωτικών προϊόντων που ανοίγουν από αλλοδαπούς μετανάστες και οι οποίες λειτουργούν με κλειστή ομοεθνή πελατεία... », άφησε να διαφανεί μια «χαραμάδα» αισιοδοξίας για βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος ενώ εξήρε τον ρόλο της ΕΟΒΕΑΜΜ και την δυναμική συμμετοχή της στα κοινά προβλήματα των ΜΜΕ μέσα από την ΓΣΒΕΕ.

Στα θετικά των αποτιμήσεων των δράσεων της Ομοσπονδίας και στο οποίο έγινε και ιδιαίτερη αναφορά αποτελεί το νοικοκύρεμα των  οικονομικών της Ομοσπονδίας το οποίο μάλιστα μετά από πολλά χρόνια, τρέχει όπως αναφέρθηκε, με υψηλό θετικό πρόσημο. Ο οικονομικός ισολογισμός και ο προϋπολογισμός καθώς και ο απολογισμός δράσης της διοίκησης εγκρίθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία. Η ελεγκτική επιτροπή μάλιστα «υπογράμμισε» στην αναφορά της την σαφήνεια και την ακρίβεια των οικονομικών στοιχείων.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι παρά το ενωτικό κλίμα από όλους τους αντιπροσώπους, έντονες ήταν οι αντιπαραθέσεις  και οι κατηγορίες αρκετών αντιπροσώπων προς μελή της Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης Επισκευαστών Αυτοκινήτου, με αιτία σχετική επιστολή με ανυπόστατες και συκοφαντικές, όπως αναφέρθηκε, αναφορές σε πρόσωπα και καταστάσεις.

Ενημέρωση και δράσεις της Ομοσπονδίας.

Στην συνέχεια ο  γενικός γραμματέας κ. Χ. Ευαγγέλου, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα τα συνεργεία και γενικότερα οι ΜΜΕ που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας, τόνισε την πρόθεση των μελών να αγωνιστούν για την επιβίωση των συνεργείων, για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο επιχειρηματικό κλίμα μέσα από συλλογικές παρεμβάσεις, τονίζοντας επιγραμματικά για τις σημαντικότερες δράσεις τις Ομοσπονδίας τα παρακάτω:

 • Την συμμετοχή σε  διεκδικήσεις και εκδηλώσεις  με τα πρωτοβάθμια σωματεία, την ΓΣΕΒΕΕ,  τα κλαδικά  όργανα, σε όλη την Ελλάδα.
 • Τις προσπάθειες για την οικονομική ανάκαμψη της Ομοσπονδίας, που όπως αναφέρθηκε,  το θετικό πρόσημο του ταμείου τους δικαιώνει και αποτελεί εικόνα προόδου για τον κλάδο .
 • Η νομοθετική επιτυχία δρομολόγησης  της διευθέτησης του πλαισίου λειτουργίας των συνεργείων μηχανημάτων έργου αρχής γενομένης με την υπ. Απόφαση 76510242Β/02-02-2017.
 • Την αντιστροφή του κλίματος και επισκευή των αυτοκινήτων από τον καταναλωτή αντί της καταστροφής.  Ενώ πρώτα αυτοκίνητα με απαιτήσεις μικρών επισκευών, τα οδηγούσαν σε καταστροφή σήμερα ο κόσμος έχει αρχίσει και τα επισκευάζει. Αυτό αποτελεί μια πραγματικότητα και μία ελπίδα για το μέλλον
 • Ανάρτηση  των θέσεων της Ομοσπονδίας σχετικά με τις «χρήσεις γης». Αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων σε πολλές περιοχές της Ελλάδος. 
 • Ανάρτηση  των θέσεων της Ομοσπονδίας σχετικά με την «Διακίνηση προϊόντων και παροχή υπηρεσίας»
 • Αιτηθήκαμε στο αρμόδιο υπουργείο την απαλλαγή πληρωμής ΕΝΦΙΑ από τους Συλλόγους που έχουν στην ιδιοκτησία τους γραφεία.
 • Διευκρινίσεις  και απαιτήσεις  από το ΥΠΕΚΑ  σχετικά με το Η.Μ.Α. για τα συνεργεία και συμμετοχή σε κάθε σχετική δράση δημόσιου ή ιδιωτικού φορέα με κατάθεση των θέσεων μας. Το αποτέλεσμα φαίνεται να είναι θετικό ενώ μπαίνει τάξη στο χώρο διακίνησης των αποβλήτων.
 • Διαμαρτυρία στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων για τους διαγωνισμούς και τις  προκηρύξεις από τους Δήμους και τον αποκλεισμό των ανεξάρτητων συνεργείων. Η μετέπειτα θέση αρκετών Δήμων δικαιώνει το αποτέλεσμα της διαμαρτυρίας.  
 • Επαφές με τις ασφαλιστικές εταιρείες για την άρνηση καταβολής της ασφαλιστικής αποζημίωσης προς το συνεργείο.
 • Επισκέψεις και παρεμβάσεις στο ΥΜΕ με κατάθεση ολοκληρωμένου και τεκμηριωμένοι φακέλου σχετικά με τα χρόνια θέματα του κλάδου, όπως τα μη Προσαρμοζόμενα Συνεργεία, το Ψηφιακό Μητρώο, ή Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων, ή Κάρτα θορύβου, τα Συνεργεία Μηχανών Θαλάσσης, τα Γεωργικά Μηχανήματα. Υπάρχει αναμονή σχετικά με την κατάθεση νομοσχεδίου από το υπουργείο και υπόσχεση για την επίλυση των περισσοτέρων θεμάτων από τα παραπάνω.
 • Συμμετοχή και κατάθεση προτάσεων στην εκδήλωση με θέμα «Η δυναμική των οικογενειακών και παραδοσιακών επιχειρήσεων στην ενίσχυση της ανάπτυξης και της οικονομικής μεγέθυνσης της Ευρωπαϊκής περιφέρειας» στην Θεσσαλονίκη.
 • Συμμετοχή και κατάθεση προτάσεων σε εκπαιδευτικά θέματα, όπως ο θεσμός της μαθητείας. Ο θεσμός της μαθητείας όπως έχει διαμορφωθεί  σήμερα προσφέρει οικονομική ευκαιρία στο συνεργείο για την εξεύρεση και απασχόληση εργατικού προσωπικού με στόχο την κατάρτισή του για την μετέπειτα στήριξη και στελέχωση των συνεργείων.
 • Στήριξη της συνεργασίας μεταξύ της ΓΣΕΒΕΕ, της  UATME (Συνομοσπονδία όλων των Ευρωπαϊκών τριτοβάθμιων επαγγελματικών) και της ΑFCAR, για την  απελευθέρωση της  επισκευής των αυτοκίνητων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη πρόσβαση σε πληροφορίες για την επισκευή και συντήρηση των οχημάτων. 
 • Έγγραφη διαμαρτυρία προς το γ.γ. του υπουργείου εμπορίου και προστασίας καταναλωτή για την απότομη και παράλογη αύξηση της τιμής των φθοριούχων αερίων. 
 • Επίσης έγγραφη διαμαρτυρία προς το γ.γ. του υπουργείου εμπορίου και προστασίας καταναλωτή σχετικά με το παράνομο εμπόριο διακίνησης χρησιμοποιημένων συσσωρευτών οξέος-μολύβδου αλλά και την πώληση τους από επιχειρήσεις και καταστήματα  που δεν διαθέτουν άδεια αντικατάστασης συσσωρευτών οχημάτων με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για την προστασία του καταναλωτή όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος .
 • Κατάθεση επιστολής σε συνεργασία με την ΓΣΕΒΕΕ προς το ΥΠΕΚΑ σχετικά με την αναγνώριση των Βεβαιώσεων Κατάρτισης για τα φθοριούχα αέρια για όσα μέλη σωματείων είχαν παρακολουθήσει την αντίστοιχη εκπαίδευση και  πρόβλεψη από την νέα ΚΥΑ για τις διαδικασίες, τις αρμοδιότητες και τους φορείς κατάρτισης. Διευκρίνισε επίσης ότι πιστοποίηση απαιτείται μόνο από τους τεχνίτες σταθερής ψύξης.
 • Εγγραφή και προσέλευση νέου μέλους στην Ομοσπονδία, του σωματείου επισκευαστών των Σερρών.
 • Αίτηση εγγραφής  και του σωματείου επισκευαστών της Κομοτηνής.
 • Επιστολή προς το υπ. Ανάπτυξης σχετικά με την τήρηση τιμοκαταλόγων στα συνεργεία.  Όπως αναφέρεται υπάρχει μία  ιδιομορφία στην τιμολόγηση των εργασιών επισκευής αυτοκινήτων οχημάτων (πληθώρα μοντέλων, χιλιάδες τύποι αυτοκινήτων, χρήση εξειδικευμένων συστημάτων ηλεκτρονικής κοστολόγησης – τιμολόγησης, διαφορετικοί χρόνοι επισκευής, πληθώρα ειδικοτήτων). Η πρόταση της ομοσπονδίας σχετικά με τον τιμοκατάλογο αφορά δυο επιλογές: α. Αναγράφοντας αναλυτικά και εξειδικευμένα τις κάθε είδους παρεχόμενες υπηρεσίες με την αντίστοιχη αμοιβή τους και  β. Αντί της ως άνω αναλυτικής περιγραφής, η επιχείρηση μπορεί να αναρτά τιμοκατάλογο - πινακίδα, όπου θα αναγράφεται μόνο η χρεούμενη τιμή που απαιτεί ανά εργατοώρα. (Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την πρόταση)    
 • Διευκρινήσεις δόθηκαν σχετικά με το κλίμα έντασης που υπάρχει ανάμεσα στις δύο ομοσπονδίες ΕΟΒΕΑΜΜ και ΟΒΕΑΜΜΕ, για την τακτική  μη πρόσκλησης εκ μέρους της ΟΒΕΑΜΜΕ, εκπροσώπων της Ομοσπονδίας  ΕΟΒΕΑΜΜ σε ανάλογες συλλογικές και κλαδικές εργασίες καθώς και για την «υποτιμητική»   αντιμετώπιση προσώπων και γεγονότων.  

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την εισήγηση του κ. Χ. Ευαγγέλου

Ομιλίες τοποθετήσεις αντιπροσώπων - προτάσεις - λήψεις αποφάσεων

Στην συνέχεια ακλούθησαν οι τοποθετήσεις και οι προτάσεις των αντιπροσώπων επάνω στα προβλήματα και τα θέματα του κλάδου. Εκτός των θέσεων και προτάσεων στα παραπάνω θέματα,  επιγραμματικά αναφέρθηκαν:

 • Σχετικά  με τα τέλη κυκλοφορίας η πληρωμή τους να γίνεται σε 3 ή 4 δόσεις και όχι άπαξ στην αρχή του έτους όπου οι υποχρεώσεις όλων είναι ιδιαίτερα αυξημένες.
 • Καθορισμός νομοθετικού πλαισίου για τα συνεργεία μηχανών θαλασσής και ένταξη της ειδικότητας στις βαθμίδες εκπαίδευσης με απώτερο στόχο την συνέχιση του επαγγέλματος ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα.
 • Παράνομα συνεργεία, εργασίες από συνταξιούχους συναδέλφους και δημοσίους υπαλλήλους, αθέμιτος ανταγωνισμός
 • Απαίτηση από τα ΚΤΕΟ βεβαίωσης μηχανικού σχετικά με την  επισκευή του σχήματος κατά τον επανέλεγχο του.
 • Απαίτηση διεκδίκησης αφορολόγητου
 • Απαίτηση μείωσης χρηματικής καταβολής από συναλλαγές μηχανημάτων POS. Είναι η υψηλότερη χρηματική συναλλαγή προς όφελος των τραπεζών στην Ευρώπη.
 • Συνάντηση με τις άλλες αντίστοιχες Ευρωπαϊκός Ομοσπονδίες για την ανταλλαγή απόψεων και την επίλυση κοινών προβλημάτων.
 • Ένταξη του κλάδου στο ΕΣΠΑ. 

Οι ομιλίες έκλεισαν με την τοποθέτηση του προέδρου κ. Α. Νικολόπουλου ο οποίος αναφέρθηκε στην ενότητα και την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου τονίζοντας χαρακτηριστικά:  « …Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, η Ομοσπονδία και τα Σωματεία – μέλη εργαζόμαστε καθημερινά και επίμονα για την επίλυση σημαντικών προβλημάτων, βρισκόμαστε δίπλα στο συνάδελφο, όντας οι ίδιοι επαγγελματίες που παλεύουμε για την επιβίωση, αφουγκραζόμενοι και αντιλαμβανόμενοι τα προβλήματα. Έχουμε καταφέρει πολλά, επιβάλλεται να επιτύχουμε περισσότερα. Ό,τι έχουμε πετύχει οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αγαστή συνεργασία και καθημερινή επικοινωνία με τα Σωματεία – μέλη. Η δομή και η λειτουργία της Ομοσπονδίας έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και γι' αυτό πρέπει να είμαστε υπερήφανοι. Επιτύχαμε τη συνεχή και αδιάλειπτη αμφίδρομη επικοινωνία Ομοσπονδίας – Σωματείων. Η ενημέρωση και επικοινωνία των ζητημάτων του κλάδου διαχέεται από την Ομοσπονδία στα Σωματεία και από τα Σωματεία στη βάση και αντίστροφα. Με τον τρόπο αυτό, άπαντες συμβάλλουν με ολοκληρωμένο τρόπο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και την επίλυσή τους….» Συνεχίζοντας ο κ. Νικολόπουλος αναφέρθηκε στις εξελίξεις και τις διαδικασίες επίλυσης των προβλημάτων.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την τοποθέτηση του κ. Νικολόπουλου

Αυτά ήταν γενικότερα τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τις εργασίες της ΓΣ της Ομοσπονδίας και όπως ανέφερε ο κ. Νικολόπουλος αντιπροσωπεύοντας το σύνολο των μελών «…  εμείς θα συνεχίσουμε απτόητοι το έργο μας. Γιατί πάντοτε προτιμάμε να μιλάμε με έργα και όχι με λόγια…»      

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφημερίδα
Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info@tosynergeio.gr

 

 

Social Media

facebook logored gplus red YouTube redr Twitter